Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 de setembre de 2006
1 comentari

Altres veus: El vent que belluga l’ordi

Segueixo amb la tasca d’esmentar  articles i crítiques d’altri (o assenyalar-ne enllaços) sobre les pel·lícules. 

EL PUNT del 20.09.2006 publica la crítica d’Àngel Quintana sobre El vent que belluga l’ordi , amb el títol eloqüent de La ferida irlandesa:

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2063476

Esteve Riambau ha publicat un interessant article a tota pàgina a l’ AVUI del dissabte 16 de setembre de 2006, que podeu recuperar anant a www.avui.cat , buscant Setembre 2006, dia 16, triant Cultura i espectacles i, allà, els enllaços amb els article Herois del terrorisme i Reconstruir el passat. Es tracta del Quadern de Cinema que surt publicat cada dissabte i que, en aquesta ocasió, aprofita l’estrena siultània de Salvador i d’ El vent que belluga l’ordi per parlar-ne (com ja he comentat al post "Salvador: altres veus")

(si voleu seguir, cal anar a "Llegir la resta de l’article")

Aprofitant que Quintana comença parlant de l’actuació agressiva dels "Black and Tans" i després esmenta la resposta també brutal dels irlandesos, deixeu que remarqui el fet que Ken Loach té molta cura de representar la destructiva i inacabable espiral de violència que genera la terrible dialèctica "agressió-resposta-agressió-resposta". Francament, em sembla que no n’he parlat al post anterior (sí al post sobre les pel·lícules de Canes), però aquest és un aspecte ben reeixit del film, tant pel que té d’expressió cinematogràfica d’una realitat històrica, com per l’evidència que no té fonament l’acusació de maniqueisme en l’eix britànics-irlandesos

Actualització (24.10.2006)

Al BENZINA número 8 (octubre de 2006), Eulàlia Iglesias en parla. La crítica l’ha titulada Caïm i Abel a Irlanda i la gira al voltant de Ken Loach, de qui diu que "ha convertit (el cinema) en un mitjà per a sermonejar-nos. Sermons d’esquerres i laics, però sermons al cap i a la fi". Tot comentant El vent que belluga l’ordi, va raonant l’abast d’aquesta afirmació sobre el cineasta. Una lectura del tot recomanable.

Actualització (13.11.2006)

Una lectura del film (ja previsiblement) en clau independentista la fa Víctor Alexandre, a l’article que el 29 de setembre de 2006 ha penjat al seu bloc VÍCTOR ALEXANDRE. Lògicament, hi estic parcialment d’acord, però no tan sols de la divisió d’Irlanda parla El vent que belluga l’ordi i, bon esquerranós, Loach descriu l’estratègia britànica sobretot en clau de classes socials: els atribueix una decisió just al contrari de la dels espanyols (és a dir, seria "antes ROTA que ROJA").

Podem llegir-na l’article, clicant aquí: loach / alexandre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!