Els directors de Canes 2008: Matteo Garrone

Apadrinat per Nanni Moretti al bateig cinematogràfic, Matteo Garrone practica la ficció amb caire documental, treballa amb un equip al més reduït possible i obert al que té de sorprenent el moment del rodatge. Les seves pel·lícules ens submergeixen en les existències precàries de personatges decantats de la societat. 

Gomorra rima amb Camorra i Matteo Garrone ha donat el títol bíblic al seu nou film, que, a partir del best-seller de Roberto Saviano, dedica a la vida de sis personatges enmig de la criminalitat que se les campa per Nàpols, Castelnuovo, Terzigno…

Un perfil de Matteo Garrone, la seva filmografia i informació/o comentaris sobre alguns dels films, anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Matteo Garrone, que anava per tennista i s’ha convertit en un cineasta a seguir

Els directors de Canes 2008: Matteo GARRONE

PERFIL

Naixement. 15 d’octubre de 1968 (Roma, Itàlia)

Aspectes biogràfics Nascut al si d’una família benestant, en què tanmateix el pare és crític teatral i la mare fotògrafa, Matteo Garrone semblava predestinat a ser una estrella del tennis. N’era, en l’esport escolar, tot una promesa; però un accident li’n va tallar en sec les possibilitats de seguir endavant. Aleshores es decanta cap a la formació artística i, sobretot, es dedica a la pintura en cos i ànima.

Estudis. Diplomat al Liceo Artistico el 1986 -18 anys d’edat-

Carrera (director, guionista, documentalista, actor, productor, càmera, ajudant de càmera).

Ajudant de càmera. Un cop acabats els estudis al Liceo Artistico el 1986, entra a treballar com a ajudant de càmera durant dos d’anys; però en acabat, es concentra en la pintura.

Director. El 1996 presenta el curtmetratge Silhouette al Festival Sacher, que organitza Nanni Moretti, i el guanya.

El 1997, havent creat la seva pròpia productora Archimede, debuta en el llargmetratge amb Terra di mezzo, tres històries sobre la immigració a Roma, en què reaprofita i integra el curtmetratge anterior. Novament el guardonen, ara amb el Premi Especial del Jurat del Festival de Cinema Jove de Torí. Si aquest film ja és una barreja de documental i ficció, de seguida se’n va a Nova York a filmar el documental Bienvenido Espirito Santo i l’any següent en signa encara un altre: Oreste Pipolo, fotografo di matrimoni. El 2000, amb Estate Romana segueix aprofundint en l’estil de treballar les ficcions com si fossin documentals.

Garrone treballa amb un equip molt reduït, habitual; amb una logística minimalista. Sovint, els seus personatges duen el nom de pila dels actors que els interpreten. De vegades, el mateix cineasta fa d’operador de càmera per “poder captar aquelles gestos, aquells moviments que fan els actors que no tornaran a fer mai més. Instants, moments únics que has de saber agafar al vol, amb la teva pròpia sensibilitat”

Ni l’adscripció genèrica -film “noir”-, ni els mitjans que li posa a disposició la Fandango per tirar endavant L’imbalsamatore no li fan canviar la concepció del cinema i hi manté les constants estilístiques i temàtiques. Tanmateix, el ressó que obté amb aquest film no impedeix, ans al contrari, el fracàs del següent: Primo amore.

Productor. El 1997 crea la seva pròpia productora, Archimede.

Guionista. Dels seus propis films, conjuntament amb coguionistes habitual com Attilio Caselli, Ugo Chiti o Massimo Gaudioso.

Actor. Era el personatge director de fotografia d’ Il Caimano, de Nanni Moretti.

Referents. Neorealisme, Moretti.

Temàtica.

Immigració.

Existències precàries (emigració, equilibris psicològics, sentiments covats)

Roma. La Roma de la immigració; la Roma de l’avantguarda teatral dels anys setanta.

Estil.

Cinema de l’espera.

Documental – ficció.

Imatge depurada.

Presa directa de so.

Film “noir” al seu estil (L’imbalsamatore)

FILMOGRAFIA com a DIRECTOR DE CINEMA

2008 GOMORRA

2004 PRIMO AMORE

2002 L’IMBALSAMATORE

2000 ESTATE ROMANA

1998 OSPITIi

1998 Oreste Pipolo, fotografo di matrimoni -documental-

1998 Un caso di forza maggiore -cm col·lectiu-

1997 Bienvenido Espirito Santo -documental-

1997 TERRA DI MEZZO -“opera prima”-

1996 Silhouette -cm-

INFORMACIÓ i/o COMENTARIS/CRÍTIQUES D’ALGUNS FILMS

1997 Terra di mezzo

Director Matteo GARRONE. Durada 1h18.

Intèrprets Paola Barbara, Sylvia Pascal, Ahmed Mahgoub, Euglen, Gertian, Tina, Massimo Sarchielli, Lunetta Savino, Paolo Sassanelli, Salvatore Sansone.

Sinopsi Tres episodis ambientats a la perifèria de Roma, amb immigrants -prostitutes nigerianes, joves albanesos a la recerca d’una qualsevol feina, un egipci…- que malden per sobreviure entre esperances i feines precàries.

Comentari -de “Il Morandini”- “Episodis lligats amb cohesió evident. Cinema de l’espera i de la suspensió, estilísticament a cavall del documental i la ficció, entre l’exterior i l’interior, entre indrets públics i àmbits privats”.

1998 Ospiti

Els hostes / Les Hotes

Director Matteo GARRONE. Guió Matteo Garrone i Attilio Caselli. Fotografia Marco Onorato. Muntatge Marco Spoletini. Producció Archimede (Itàlia). Durada 1h18. Festivals i premis Venècia 1998 (menció especial premi no oficial)

Repartiment Corrado Sassi (Corrado), Pasqualino Mura (Lino), Giulio Sota (Gherti), Llazar Sota (Ghini)

Sinopsi Dos joves cosins albanesos de caràcter oposat i que acaben d’arribar a Roma, troben feina en un restaurant, on Corrado, jove fotògraf que està de moda, exposa l’obra habitualment. Accepta d’acollir els dos cosins per una temporada.

2000 Estate romana

Roman Summer

Director Matteo GARRONE. Guió Attilio Caselli, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso. Música Osiris. Fotografia Gian Enrico Bianchi. Muntatge Marco Spoletini. Producció Archimede (Itàlia), Bianca Film (Itàlia).

Repartiment Salvatore Sansone (Salvatore), Monica Nappo (Monica), Rossella Or (Rossella).

Sinopsi Salvatore, escenògraf napolità, viu en un bonic apartament de piazza Vittorio, de Roma. Amb ell, s’hi està Monica, la minyona, separada, amb una nena. Un matí torna Rossella, la propietària de la casa i exactriu, que voldria tornar a treballar; però la ciutat amb què topa la dona és caòtica, fins al punt que li costa reconèixer-la. Fins i tot la gent troba canviada. Roma esdevé aquí l’escenari de trobades casuals, a la recerca d’equilibris psicològics.

Nota sinòptica Garrone evoca una època: l’avantguarda teatral romana dels anys setanta.

2002 L’Imbalsamatore

The Embalmer / L’ embalsamador / El Embalsamador / L’Etrange Monsieur Peppino

Director Matteo Garrone. Guionistes Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso. Música Banda Osiris. Fotografia Marco Onorato. Muntatge Marco Spoletini. Producció Fandango. Gènere Negre. Durada 1h41. Festivals i premis Canes 2002 – Quinzena dels Realitzadors; 2 premis Donatello -guió, paper secundari (Ernesto Mahieux)-.

Repartiment Ernesto Mahieux (Peppino), Valerio Foglia Manzillo (Valerio), Elisabetta Rocchetti (Deborah)

Sinopsi 1 Al zoo, Valerio, un noi alt i ben plantat, coneix Peppino Profeta, un nan embalsamador, i n’esdevé primer un amic i després el seu ajudant. Guanya calés i amb ell es pot permetre nits de luxúria en companyia d’ “amigues” desinvoltes, que Peppino es pot permetre gràcies als seus foscos lligams amb la camorra. Valerio, però, coneix Debora, se n’enamora i se l’endú a viure amb ell uns quants dies a cal Peppino. Aquest sent gelosia de la noia que afebleix el vincle entre ell i Valerio.

Sinopsi 2 Un home massa petit, un noi massa alt, una noia de boca refeta, es troben per atzar i això no hauria de tenir cap conseqüència, però esdevé fatalment la crònica d’un amor covat. Peppina, l’home massa petit, és embalsamador; Valerio, el noi massa gran, fa de criat; Debora, per la seva banda, canvia d’ofici constantment… tenen aspiracions diferents, pulsions secretes: són tres nàufrags que miren d’agafar-se a la certesa d’un amor capaç de normalitzar i justificar el seu mal de vida en comú…

Declaracions de Matteo Garrone “És una variació de ‘La Bella i la Bèstia’ sense final feliç (..) Volia explicar una faula fosca que estigués impregnada de l’ambient d’un film negre”

2004 Primo amore

First love / Primer amor / Premier amour

Director Matteo Garrone. Guionistes Matteo Garrone, Massimo Gaudioso i Vitaliano Trevisan, basat en la novel·la de Carlo Mariolini. Música Banda Osiris. Fotografia Marco Onorato. Muntatge Marco Spoletini. Producció Fandango (Itàlia), Medusa (Itàlia). Durada 1h40. Festivals i premis Berlín 2004 (Ós d’argent millor banda sonora); David (Millor banda sonora).

Repartiment Vitaliano Trevisan (Vittorio), Michela Cescon (Sonia)…

Sinopsi Vittorio, un petit artesà veronès, busca una dona que respongui al seu ideal. Gràcies a uns anuncis classificats, troba Sònia, una dona dolça, complaent i intel·ligent. Tanmateix, per Vittorio, pesa massa. Sònia s’hi avé i comença una dieta rigorosa que la durà a una mena d’esclavatge físic i mental respecte a ell. Aïllats en una casa de la ruralia vèneta, arrossegats per aquesta mena de joc masoquista, els dos amants van perdent el lligam amb la realitat i la resta del món.

2008 Gomorra

Director Matteo GARRONE. Guió Matteo Garrone, Roberto Saviano, Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Massimo Gaudioso, basat en el best-seller de Roberto Saviano. Música Matthew Herbert. Fotografia Marco Onorato. Muntatge Marco Spoletini. Producció Fandango (Itàlia). Festivals i premis Canes 2008 – Secció Oficial Competitiva.

Repartiment Toni Servillo (Franco), Gianfelice Imparato, Maria Nazionale, Salvatore Cantalupo, Gigio Morra, Salvatore Abruzzese, Marco Macor, Ciro Petrone, Carmine Paternoster.

Sinopsi 1 La trajectòria de sis personatges encarats a la criminalitat a Nàpols, Scampia, Castelvolturno i Terzigno.

Sinopsi 2 Poder, diners i sang. En un món aparentment allunyat de la realitat i tanmateix ben arrelat a la nostra terra, aquests són “els valors” amb què topen cada dia els habitants de la zona de Caserta, entre Aversa i Casal di Principe. Es pot dir que mai no poden triar, gairebé sempre s’han d’avenir a les regles del Sistema, la Camorra, i només els més afortunats poden pensar a menar una vida “normal”. Aquesta pel·lícula fa un viatge al món criminal de la Camorra.

Més informació [Festival de Canes] [Web oficial (it.)] [IMDB] [AlloCine] [CommeAuCinéma] [My Movies]

Dist. Fr. [Le Pacte] Dist. It. [01]

Afegeix un comentari