Anotacions rizomàtiques

L'escriptura proteica front a la cultura quadrangular

2 de juliol de 2010
0 comentaris

EDICIÓ DE LUXE PER A COMMEMORAR ELS 150 ANYS DE FESTES DE MOROS I CRISTIANS (Els Rastres del Sentit)

      Al llarg d’esta setmana han anat escampant-se diverses notícies periodístiques d’àmbit comarcal i provincial que explicaven l’acte de presentació del nou llibre 150 anys de festa, 1860-2010. Callosa d’en Sarrià, que va tindre lloc el dissabte passat en el local de l’Associació de Moros i Cristians, amb molta afluència de públic interessat. L’acte va ser conduït principalment per Carles Tasa, coordinador de la publicació: el seu discurs ben arranjat, espontani, documentat i ben solvent. Va dir per exemple, entre altres coses, que es tracta d’un llibre “escrit per joves per a preservar la paraula dels majors”.

       La nova publicació de qualitat, commemorativa del 150 aniversari de festes, està configurada per articles diversos de 12 autors que ens dediquem habitualment a la investigació, il·lustracions de 6 artistes plàstics i multitud de fotografies bellíssimes de més de 9 professionals de la imatge. El llibre està editat en format gran, amb pàgines a tot color que representen el passat i el present de la festa. Els exemplars van numerats en una edició exclusiva i es venen a uns 50 euros en les llibreries pròximes.

[Hi ha més: clica avall…]


     Sorprén l’enorme grau de concertació temàtica i de continguts que hi ha en aquest volum: cada autor aborda i desenvolupa un tema essencial de la Festa, des dels seus origens històrics, la seua modernitat, el paper erudit d’Adolf Salvà, la funció de l’associacionisme i la seua evolució, els noms, indumentària i composició de les “filaes”, la religiositat, el contingut de les ambaixades, la figura dels capitans, l’estètica festera, la música habitual, el balanç de les publicacions anteriors, la desaparició de la Mahoma, la integració de la dona en les celebracions, la gastronomia i, per si fóra poc, una entrevista exclusiva a José Luis Mansanet Ribes, fester i erudit d’Alcoi que més temps ha dedicat a l’estudi dels moros i cristians. En conjunt es tracta d’una bona nòmina d’articles lluminosos que es complementen uns amb d’altres.

 

 

     Com queda explicat en la nota introductòria: “Aquest treball coral no està pensat per a glorificar el fet en si de la festa, sinó per a donar-li la singularitat i el prestigi que suposa el temps recorregut fins al moment de commemorar-la. Les aportacions de tots i cadascun dels participants en aquest treball col·lectiu pretenen ser un homenatge a molts aspectes que han tingut a veure amb la consciència col·lèctiva de tots els festers i festeres del poble de Callosa d’en Sarrià. Un homenatge a la festa – entesa en tota la seua amplitud—i als festers, als directius i a la institució, a la música i als balls, al passat, present i futur. Als sentiments i a la raó, a les persones significatives (tant anònimes com no): fundadors, estudiosos (anteriors i actuals), càrrecs, presidents, juntes… A la tradició i a la modernitat, als vells i als jóvens, als espectadors. A les figures honorades i honorables, a les nostres imatges i personatges, als mites i a la realitat. A la Història i a les històries”

 

     En definitiva, un bon pas endavant per a fer progressar, entre tots, el coneixement sobre la cultura valenciana. Recordem que s’estan fent tesis doctorals i recerques sobre aquest fenomen des de les universitats més pròximes com Alacant i València. Moltes de les anàlisis i troballes contingudes en aquest nou llibre són generalitzables a tots els pobles valencians on es celebren festes de moros i cristians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!