Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

1 de gener de 2009
14 comentaris

El meu any literari

El 2008 ha estat un any extraordinari personalment quant a feina literària, que m’ha permès consolidar tot un seguit de projectes que m’han omplert moltíssim. De ben segur, un any irrepetible. He pogut veure publicada la meua primera traducció literària de l’anglès al català, “L’assassinat considerat com una de les belles arts” de l’escriptor anglès del segle XIX Thomas de Quincey, així com he enllestit “La vida sota el socialisme” d’Oscar Wilde, que veurà la llum durant aquest mes de gener. També he estat treballant, conjuntament amb la meua germana, amb la traducció a cinc idiomes del web de turisme de la diputació a Terres de l’Ebre. Vaig acabar el 2007 amb el premi d’assaig “Artur Bladé” pel treball “Roc Llop i Convalia, l’exili d’un poeta miravetà”, que va ser publicat al juliol i  m’ha permès seguir amb els meus estudis sobre literatura ebrenca de l’exili i realitzar diverses presentacions a Flix, Miravet i Móra la nova. També han estat publicades les comunicacions “Lletres ampostines” i “Joan Cid i Mulet” dintre del llibre “Art i lletres a les comarques de la diòcesi de Tortosa”, conjuntament amb les ponències del II Congrés sobre el territori que aplega la diòcesi de Tortosa, a les dos bandes del riu Sénia. El meu conte “Un hereu de l’Ebre” va ser inclòs al recull col·lectiu “El riu que parla”, d’Aeditors, que aplegava trenta autors del territori. I el post “Roc Llop i Convalia” va formar part del llibre “La Catosfera literària”, que incloïa 100 posts literaris en llengua catalana.
Hem pogut consolidar el programa radiofònic “Lletres Ebrenques”, d’Antena Caro Roquetes, en el qual hem tingut una àmplia varietat de convidats d’arreu dels Països Catalans i de tota mena de gèneres literaris. Hem pogut fer  difusió de literatura algueresa, rossellonenca, valenciana i, per suposat, donant una especial  atenció als autors/es  de les comarques centrals dels Països Catalans. Destacarem el memorable programa dedicat al poeta tortosí Gerard Vergés.
He composat molts poemes, i vaig rebre el 3 premi de poesia  Sant Antoni del Perelló al mes de gener, que em va encoratjar a tornar a conrear un gènere que em fa molt feliç.
Vaig formar part  del jurat del premi de narrativa Cristòfor Despuig de Tortosa, el qual va atorgar el premi al company Josep Igual (Benicarló). Vaig organitzar el tradicional conta contes al CEIP de Campredó al voltant de Sant Jordi, enguany homenatjant el rei Jaume I, i vaig impartir una conferència sobre Roc Llop al CEIP de Miravet, al qual li han donat enguany el seu nom.
També ha estat un any extraordinari quant a reconeixements personals, que mai m’hauria pogut imaginar. Al mes d’abril vaig  impartir la conferència “Una República de Lletres ” a Sant Carles de la Ràpita per tal de celebrar el dia de la República catalana a petició de la regional ebrenca d’ERC. Al mes de maig vaig fer la lectura del Manifest de la Plataforma en Defensa de l’Ebre en la manifestació d’Amposta contra el transvasament de l’Ebre, tot un honor a recordar de per vida. Al mes de juny vaig rebre el premi “Un riu de llibertat” per part de l’Associació de gais i lesbianes de les Terres de l’Ebre pel meu suport total a les llibertats sexuals. Al mes de juliol vaig pronunciar el pregó de les festes majors de Campredó, un acte molt emocionant i inoblidable. Al mes d’agost, el periodista Xavier Garcia m’incloïa dintre de la secció “Homenots del sud” al rotatiu El Punt, un text a guardar. Al mes d’octubre, el setmanari Mes Ebre em dedicava l’espai “El Crack de la setmana”, en el qual vaig poder parlar de tot el meu ideari personal. Al mes de desembre, vaig glosar la figura de Joan Cid i Mulet en l’acte en què el nomenaven fill predilecte de la ciutat de Tortosa a títol pòstum.
Vàrem organitzar al febrer a l’EMD de Jesús (Baix Ebre)  la II  Fira literària Joan Cid i Mulet, que va inaugurar l’amic i escriptor Joan Pinyol, de Capellades (Anoia), a la qual li donarem un gran impuls durant el 2009 amb el canvi de dates al voltant de Sant Jordi.
Hem consolidat el curs literari de la UETE-URV, que té lloc a l’EMD Jesús, el qual coordino i en l’edició d’enguany va portar el títol de “La Renaixença camí del sud”. Vàrem comptar amb la presència del catedràtic de literatura catalana de la URV, el tarragoní  Magí Sunyer i de l’amic Óscar Pérez, tècnic de normalització lingüística de l’ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre). També vaig impartir una conferència sobre Cid i Mulet al novembre, dintre del cicle “Personatges ebrencs del segle XX” que organitzava el Campus Terres de l’Ebre de la URV.
Tot això combinat amb la feina blocaire (un compromís diari amb el lector), que em permet impulsar aquest diari personal on line, el Poemes i lletres (www.poemesilletres.blogspot.com), el Nessie School (blocs.mesvilaweb.cat/emigdi), i dos de col·lectius: Campredó Templer i Soldevila-ERC Campredó, recentment inaugurat. He d’afegir  la meua participació com a columnista al  setmanari Mes Ebre; les revistes Mainhardt (Alcalà de Xivert), Malpàs (Ascó), Amposta i L’Estel (Tortosa); i al fulletó Lo Campanar (Campredó).
He fet presentacions de llibres d’amics i amigues, autors i autores del territori, amb la tasca literària dels i de les quals em sento molt compromès: Jesús M. Tibau, Francesca Aliern, Vicent Pellicer i Miquel Esteve.
Vaig participar al juliol a la trobada d’escriptors celebrada a Cornudella de Montsant al juliol, durant la qual vàrem poder visitar el mític poble de Siurana. Al mes d’agost, ens traslladàrem a  Fondespala (Matarranya), a una altra trobada que organitza l’incansable llibreter de Vall-de-roures, Octavi Serret (què seria de la cultura i literatura catalana amb un Octavi a cada poble?), en la qual em vaig encarregar de fer un resum de la literatura ebrenca. No vaig poder assistir a la gran festa del llibre ebrenc, la Fira de Móra d’Ebre del mes de juny, per qüestions familiars. Hem organitzat la III trobada d’autors ebrencs a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta al mes de novembre, enguany dedicada a una dona en majúscula de les nostres lletres, Mercè Rodoreda i el seu centenari.
Durant el 2008 també vaig compartir taula literària amb el veterà Manel Pérez i Bonfill, per commemorar el 20è aniversari d’Amics i Amigues de l’Ebre. Després de parlar de literatura, vaig rebre una abraçada de part d’aquest mite literari ebrenc, el nostre professor de sempre, que m’ha permès recuperar el contacte personal amb ell, la qual cosa em satisfà enormement. També vaig participar a l’homenatge a Gerard Vergés, el gran poeta tortosí, amb el qual tinc un entranyable contacte directe darrerament, que m’ha fet obsequi d’un llibre, sobre el qual parlaré properament, que ha estat un gran regal de reis darrerament.
També he estat enllestint el primer volum de les Obres Completes de Joan Cid i Mulet, que inclou les tres novel·les en català (“A l’ombra del Montsià”, “Rosa Maria” i “Destins”), que veuran la llum durant els propers dies.

  1. Quin any, molt bé, ets un miocardi que provoca focs d’artifici de lletres i per les lletres,  i cada lletra té un color distint i al cel quan s’eleven amalgamades per l’agulla del teu neguit i el cabdell de la teva bona feina hi brillen palmeres alades i brillants que fan ombra de guspires màgiques i rels d’enriquiment a les paraules del nostre riu.

    Ahir un alumne de la teva dona em va donar records, els hi tornes.
    El teu 2009 ja es pot entrenar força per igualar el 2008.
    Bon any.

  2. un immens plaer poder estar al teu costat durant aquest any ; gaudint , projectant , treballant, però sobretot aprenent en tot moment.
    I això no fa més que acabar de començar.
    Enhorabona i endavant!!

  3. Enhorabona, amic! Has tingut la col·laboració d’una colla de persones, però sabem que ets l’animador número 1. Des del País Valencià, moltes gràcies per deixar-me exportar quatre coses que conec i per compartir uns jorns inoblidables.

    Una abraçada,

    Òscar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!