SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

31 de desembre de 2010
0 comentaris

El mestratge d?en Daniel Cassany

La Laura Estors, professora de la UAB, ens va recomanar el vídeo de la conferència d’en Daniel Cassany “Llegir la ideologia: De la llengua cap al pensament crític”, feta dins el cicle Amalgama 09, organitzat pel Servei de Llengües, que va tenir lloc a la UAB el 3 de juliol de 2009.

El conferenciant, de forma amena i entenedora, fa un recorregut des de com s’entén actualment l’acció de llegir fins arribar als canvis que s’han produït en la lectura. Tanmateix, penso que la part més punyent és quan fa un seguit de reflexions destinades a fer-nos entendre com amb el llenguatge se’ns poden introduir de forma indirecta, emmascarada, conceptes ideològics.

El fet és més rellevant del que sembla, perquè no cal que la manipulació ideològica sigui feta de manera intencionada, amb els nostres propis estereotips culturals no podem evitar que el funcionament cerebral ens faci la mala jugada de manipular-nos la lectura, i ens dirigeixi cap a un sentit concret de com entendre el que llegim, quan amb les mateixes paraules podríem obtenir versions totalment oposades.

En Daniel Cassany dóna possibles remeis per a la “desintoxicació” ideològica: acostumar-nos a llegir críticament i buscar els conceptes ideològics que estan implícits en un text. Insisteix que el millor mode d’afrontar la inevitable presència ideològica és conversar, intercanviar opinions, amb persones interessades amb el mateix document. Forma fàcil, diu, d’obtenir moltes de les diferents interpretacions que es poden deduir d’un text i extreure’n les conclusions que considerem pertinents.

Personalment considero que en conjunt explica científicament allò que hem sentit a dir moltes vegades: “la mort d’una llengua és la desaparició d’una cultura”. Fa palès que conèixer una llengua estrangera no és saber-ne la traducció paraula a paraula, com ens volen fer entendre amb la traducció simultània o el que és pitjor la traducció informàtica, sinó ser coneixedor també del sentit d’un lèxic vertebrat històricament des de la socialització de les persones que l’utilitzen. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!