SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

6 de maig de 2012
0 comentaris

AL FINAL ES DESTAPA TOT

L’última moció fa referència al funcionament del Ple, fins i tot el debat sembla fer-se en el moment idoni, coincideix amb el final de la sessió. Aquesta recull la proposa de cenyir els debats del Ple a temes de ciutat. La proposta, aparentment senzilla, té més càrrega política de la que vol mostrar CiU al presentar-la com si la finalitat fos agilitzar el Ple. Per si fos poc, la defensa sense cap vergonya un jurista avesat, segons diu,  en temes administratius.

Concretament demana sigui manifestada la voluntat i el compromís per part dels grups municipals de promoure exclusivament davant del Ple, aquelles mocions que facin referència directa als àmbits competencials de l’Ajuntament i que els altres temes es discuteixin a la Junta de Portaveus. Demana també recollir l’acord en el nou reglament municipal que està en preparació.

 

La Virgínia Domínguez, portaveu de l’Entesa per Sabadell, diu no compartir en absolut la voluntat d’una moció que vol restringir la llibertat dels grups municipals de portar al Ple les propostes que considerin oportunes, i continua: una cosa és establir acords entre els grups i l’altra és voler impedir per normativa que en aquesta sala es debatin aspectes que sense ser competència municipal ens afecten directament… el reglament podrà fer recomanacions però no podrà lesionar els drets dels regidors i regidores.

 

La portaveu d’ICV, Carmen Garcia, davant del despropòsit afirma no dubtar de la intenció de CiU, escurçar les sessions i… alhora evitar el debat de temes que l’incomoden. Fa observar com la moció no fou presentada a la passada legislatura, quan CiU estava a l’oposició de la Generalitat i els hi recorda que, entre altres, no haurien pogut presentar la moció en contra de la sentència sobre l’Estatut. També remet al futur reglament qualsevol possibilitat de regular la dinàmica del Ple.

 

La intervenció de la Marisol Martínez, d’EUiA, evidencia el poc rigor jurídic dels continguts de la moció. Diu no entendre la presentació d’una moció amb la intenció de no discutir allò que no és competència municipal, quan la decisió del què es pot o no discutir és de rang superior. Ho simplifica dient: s’han equivocat de finestreta, han de portar-la al Parlament. I seguidament acusa a CiU de voler evitar-se un mal tràngol en alguns debats a costa de limitar les possibilitats d’expressió de la ciutadania a través de l’Ajuntament.

 

El PP es manifesta a favor de la moció però no deixa de refregar-li a la cara a CiU que precisament abans de les eleccions van presentar dues mocions alienes a les competències municipals.

 

Per si queda algun dubte, primer l’”home sense paraula” i després el Sr.Bustos, deixen clar que legalment el ROM no pot recollir, com es demana a la moció, un acord d’aquest tipus i recorden l’existència, des de sempre, d’un pacte tàcit entre tots els grups municipals, respectat fins fa dues legislatures, on els temes de caràcter general es tractaven a la Junta de Portaveus.

 

Davant d’això, en el segon torn, CiU hauria de retirar la moció o deixar-la sobre la taula per a corregir-la. Però s’embolica en una polèmica amb la portaveu d’EUiA i intenta endolcir la proposta amb l’argument que busca és un pacte polític per escrit de tots els grups i nega la intenció de restrènyer la normativa. La Virgínia Domínguez li recorda que això es fa per la via del diàleg i no amb la presentació d’una moció a caixa o faixa. L’”home sense paraula” conclou, com si tingués potestat de tancar el debat, que si l’acord de la moció no és unànime es continuarà fent com fins ara, Junta de Portaveus o Ple segons decisió del grup que faci la proposta.

 

El seu comentari és el detonant, amb la sorpresa de tothom, a partir d’aquest punt es destapa tot. El portaveu de CiU se sent traït, les seves paraules són prou eloqüents: havíem tingut algunes converses i no anava per aquí el que deien, però, són lliures de canviar d’opinió. Intervé per segona vegada el Sr.Bustos per assegurar que el PSC no canvia d’opinió i desautoritza l’”home sense paraula”. Així la moció sobre un tema fora de normativa, que és com dir que no serveix per res, queda aprovada amb els vots del PSC, CiU i PP i els vots encontra de la resta de grups.

 

Pretenia el PSC amb la complicitat de CiU limitar les intervencions dels grups de l’oposició? Per què el Sr.Bustos prefereix mantenir el seu compromís amb CiU abans de reconèixer l’equivocació legal? Que el lector o la lectora n’extregui les conclusions pertinents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!