Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

17 de febrer de 2011
2 comentaris

Lectures: Todo el mundo es imbécil menos yo y otras agudas observaciones

Peter Bagge
La Cúpula

Sincerament, ja tenia jo ganes de llegir altra vegada Peter Bagge desfermant la seva ira i en acció. Des que va deixar de fer Hate (Odio) -darrera reencarnació de l’esperit de Neat Stuff (Mundo Idiota)- que no havia posat tanta energia en una obra. O com a mínim aquesta és la impressió que em fa.

Aquest volum recull ara la seva col·laboració amb la revista satírica Reason, on tracta temes com l’erosió dels drets civils -la reacció de l’administració Bush després de l’11-S, la bogeria de la guerra contra les drogues, etc.-, la guerra de l’Iraq -Peter Bagge està vehementment en contra-, l’art i l’entreteniment, els sense sostre, la transformació dels EE.UU. en un gran centre comercial, els polítics tant en general com en particular, la guerra conservadora i religiosa contra el sexe i les drogues, i fins i tot el dret dels ciutadans a tenir un bazoca. El resultat és una immersió massiva en la cultura nord-americana actual que en certa forma em recorda a la dels documentals de Michale Moore -salvant totes les distàncies, que són moltes-. En aquest sentit, cal felicitar l’editorial per la seva bona feina quant a les anotacions.

Ara bé, m’agradaria aclarir una confusió habitual de traducció que reconec que té difícil solució. Es tracta del terme llibertari, que als EE.UU. defineix una ideologia de dreta que interpreta el liberalisme des d’una òptica individualista radical, amb el que aquí s’entén per llibertari, una denominació genèrica que agrupa les ideologies anti-autoritàries de l’esquerra anarquista. Els primers, entre els que es troba Bagge, fomamenten la seva visió de la vida en un cinisme que justifica la llei de la jungla, i ho fan amb arguments barroers que apel·len als instints primaris i no a la raó. Les seves postures polítiques són ingènues i el seu odi al proïsme arriba a ser fins i tot hilarant. Per entendre’ns, si no fos pel component catòlic que té la caverna espanyola, seria la mena de gent que veu El gato al agua.

El problema amb els llibertaris nord-americans és que realment són una ideologia implantada a cop de talonari i campanyes de màrqueting per les grans fortunes dels EE.UU. Això fa que molta gent corrent i treballadora es crega aquesta mena de neoliberalisme per humils, i Peter Bagge sembla ser un d’aquests. Compte, amb això no vull dir que siga estúpid, ni de bon troç! No trobe que siga un tema d’intel·ligència.

En general, resulta curiós i fins i tot graciós veure el retrat que fa de la seva societat i els arguments que gasta, els quals sovint cauen en el més pur pamflet. En tot cas, antipaties polítiques a banda, trobe que aquesta obra ens retorna el Bagge més visceral i per tant interessant. Això sí, avise que es tracta d’una lectura densa comparada amb la de les seves primeres obres.

  1. A internet s’hi troba de tot. Una de les coses que es pot trobar es la web d’una fundació USA el “Cato Institute” (www.cato.org), que es una plataforma del ultraneoliberalisme més de dretes.
    COm que tenen una versió en castellà, on escriu gent tan inteŀlectual com Carlos Alberto Montaner, es poden llegir en directe el què diuen aquesta gent.
    Doncs bé, sobre el tema de la ideologia ultra llibertària aludida es pot llegir aquest curt però interessant article “Sobre la democracia versus la libertad”, on desenvolupa com veien -segons l’autor- la qüestió els “pares fundadors” dels USA.
    Cal llegir els escrits dels “altres” per entendre de vegades de què parlen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!