Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

23 de desembre de 2009
11 comentaris

Jo també em sento una mica espanyol, J.J. Isern

A banda de qüestions epidèrmiques, de declaracions altisonants, de frases repetides i grapejades, el que té força importància per al nostre futur com a poble és la capacitat de pensar i, sobretot, de repensar-se en termes nous, més propers a les noves realitats, en termes més oberts, crítics, omnicomprensius. Des d’aquesta perspectiva té una importància notable la peça oratòria, el discurs d’ingrés a l’Institut d’Estudis Catalans de Salvador Cardús el mes passat (…)

Hi ha metàfores, diu el pedagog terrassenc, nascudes, alimentades i consolidades en circumstàncies de resistència política i que són culpables que els catalans haguem quedat atrapats en un relat sobre nosaltres mateixos.

 

I a partir d’aquí en fa tot d’afirmacions de gran calat:

 

. Fer les arrels no en el passat, sinó exactament el contrari: el futur.

 

. Allò que proporciona futur és la capacitat d’arrelament, amb independència de l’origen.

 

. Tots som immigrants i per tant tots ens hem arrelat.

 

. Es tracta de fer de la immigració un lloc de memòria del catalanisme.

 

. Cal posar fi a la immigració com a estrangeritat amenaçadora i a la identitat com una essència.

 

. Hi ha metàfores que més que ajudar-nos a pensar, ens pensen elles a nosaltres i ens fan esclaus d’aquesta particular por a la llibertat nacional en la qual vivim actualment i que s’expressa en una profunda i patològica manca de confiança en nosaltres mateixos.

 

. La identitat nacional és epidèrmica: s’ha de desterrar el debat de crisi d’identitat, que no fa altra cosa que accentuar-la.

 

. La identitat, conclou Salvador Cardús, s’ha d’entendre com una pell, un contenidor d’elements diversos.

 

Sense anar més lluny, el meu cas: ancestres procedents de Valladolid i de Cantàbria; de parla familiar castellana; amb un cognom que és tota una tarja de presentació; que hi ha estones i moments, com en deia, segons vaig consignar fa uns dies, en “Totxos, Totxanes i Maons”, que jo també em sento una mica espanyol.

 

I que n’estic influenciat, xop, adobat, de forma íntima i perceptible, per la cultura castellana. Que em reconec d’identitat múltiple: català, badaloní, del cinturó metropolità, el món lusità, el francès, l’italià, el marxisme…

 

Que no hi sento cap odi, cap animadversió, contra Espanya i allò espanyol. Ben al contrari.

 

Fet i fet, el futur d’aquest país, la victòria en un referèndum per la llibertat, contra l’esclavatge, consentit, el farem, gràcies, en bona mesura, als qui se senten i són espanyols, hi parlen la llengua de Cervantes… I que quan siguem lliures no tindran perquè renunciar a les seves senyes d’identitat, ni llengua, com jo mateix no hi estic disposat a renunciar tampoc a les meves.

 

I, francament, no veig quina contradicció hi ha; comptat i debatut, sobre maridatges, identitats, orígens, no hi ha veritats immutables i cadascú cuina els plats al seu gust.

 

Josep Pallach 1920/1977
 

CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

PD. La fotografia mostra un element capital de la meva geografia humana i personal; el paradís de fàbriques fumejants que varen poblar la meva infantesa.

  1. Jo hem sento espanyol del tot, quan crec que no deuria sentir-n’em, sense traïr la meva forma de ser espanyol.

    I que res més adient que la independència per sentir-me més espanyol de debó i sense complexes i d’uns altres espanyols que no els deixen ser un espanyol com cal.

  2. …un conglomerat de coses inconnexes, perquè ens anam fent, i allò que es va formant al llarg del temps -tot i que sia una única persona- no es pot donar mai per tancat. Jo som d’origen mallorquí-català pels quatre costats, però al meu parer hi he anat afegint -al meu origen- un munt de petits detalls que m’han anat fent allò que ara som: l’essència, el Ser -o, millor, el ser- cada vegada em sembla que és més accesori…Les identitats…La fotografia em sembla molt bona…Subscric tot el que diu S Cardús. Una forta abraçada amb el desig d’un bon Nadal des de les illes oblidades!

  3. Benvolgut Pere,

    Allò de “quan siguem lliures [els que se senten espanyols] no tindran perquè renunciar a les seves senyes d’identitat, ni llengua” no és creïble.

    No dic que menteixis, però els teus postulats no són compartits, ni de bon tros, per la major part del catalanisme, que vol la comunitat castellanoparlant de Catalunya en una situació de submissió i marginalitat, como poden estar els cristians als països musulmans: oficialment tolerats, però empesos a la conversió per mitjà de subtils mecanismes d’exclusió social.

    O, si vols, em sona a promeses electorals com la de Zapatero amb l’estatut. Un cop al poder, es va oblidar, però la gent el va tornar a votar; un cop assolida la independència, aquestes promeses caurien en l’oblit, sense cap cost electoral, car molts castellanoparlants s’afanyarien per  situar-se d’alguna manera en un estat català on no hi hauria possibilitat de tornar enrere, és a dir, de tornar a formar part d’Espanya.

    Salut!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!