Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Torna la primavera

Ja és a tocar una de les estacions més esperades de l’any, arriba el bon temps. Els camps de cirerers i presseguers es tenyeixen de color blanc i rosa i ofereixen paisatges magnífics. Arrenca, doncs, el compte enrere per a la primavera. Però quin dia comença exactament?

Quin dia comença la primavera d’enguany?

La primavera arribarà el dimecres 20 de març a les 4.06 i s’acabarà el dijous 20 de juny a les 22.50, quan començarà l’estiu. Així doncs, l’estació tindrà una durada de 92 dies i 18 hores, aproximadament. L’equinocci de primavera marca el començament de la nova estació i és el moment en què tots dos pols de la Terra són a la mateixa distància del Sol. A més, el dia i la nit tindran la mateixa durada: dotze hores.
I el canvi d’hora?

Com és habitual, la primavera ve de bracet del canvi d’hora. El canvi a l’horari d’estiu es fa una mica més tard, el darrer diumenge de mes, el 31 de març a la matinada. Caldrà avançar una hora el rellotge, és a dir, a les dues seran les tres, i la nit tindrà una hora menys. Això no obstant, guanyarem una hora de llum durant el dia.

Els fenòmens astronòmics de l’estació

Enguany, la primavera ens oferirà tot de fenòmens astronòmics, tal com ens explica Enric Marco al bloc Pols d’Estels.

El 25 de març a la matinada s’espera un eclipsi penumbràtic de Lluna. La Lluna plena travessarà la penombra de la terra de tal manera que aquesta s’enfosquirà lleugerament. Aquest fenomen serà visible a tot el continent americà, a l’est d’Àsia i d’Oceania i a l’oest de l’Àfrica i Europa. Als Països Catalans s’observarà mirant cap a l’oest, solament durant la primera fase, de les 5.53 a les 7.00, si fa no fa.

A final d’abril també s’esperen les pluges d’estels Lírids, amb l’activitat màxima el 22 d’abril, i les d’estels Aquàrids, que es preveu que tindran l’activitat més intensa entorn del 6 de maig.

Text original a : Quan comença la primavera del 2024? Vilaweb 16 març 2024.

Imatge:

Una papallona sobre un arbre fruiter en flor. 18 de febrer 2024. Vilamarxant, el Camp de Túria. Enric Marco.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar | s'ha etiquetat en , , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent