Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

23 de gener de 2007
8 comentaris

Hi haurà un quart front en el sobiranisme?

Tot i que les intencions de Carretero encara són incertes, el fet que hagi registrat els dominis reagrupament.cat i .org és un pas més enllà de l’esclat mediàtic.En qualsevol cas, els seus dos articles han tingut la virtut de tornar a situar el debat independentista als mitjans. I això, sense entrar en altres valoracions, sempre és positiu (avui coincideixo en això amb Salvador Cot), tot i que cal no perdre de vista l’acolliment que li està prestant l’entorn convergent. Són dades a tenir en compte. On això és més notori és a les cartes dels lectors de l’Avui i al Singular Digital, on quatre de les deu notícies de portada fan referència al conseller nacional en qüestió; al diari, a més, s’hi troba una enquesta i algun article d’opinió, com el d’Hèctor López Bofill o el de Víctor Alexandre, tots dos molt recomanables. Alexandre té raó quan diu que és un error fer callar Carretero només pel suport que està trobant en CiU, però fa un altre plantejament al qual dóna una resposta massa justa. Diu que ERC ha canviat i que no pot pretendre que tots els qui li donaven suport canviïn també. Des del meu punt de vista, ERC ha de prendre decisions estratègiques com a partit que és. Quan ho va fer el 2003 ja hi va haver qui es va donar de baixa i ara tornem a sentir veus discrepants. ERC no pretén que tothom la segueixi i crec que les crítiques que hagi rebut Carretero no són pas més feridores que les que ell ha publicat a l’Avui. Hi insisteixo: temps al temps; esperem a veure com articula Carretero la seva proposta i quin suport rep.

Coincidint amb les aportacions de Joan Carretero, a la Xarxa de Blocs Sobiranistes ha arribat un interessant article de Cesc Poch en què reflexiona sobre els paradigmes passats i presents de l’independentisme. Si visiteu el bloc veureu que la qualitat de les seves reflexions ha suscitat aplaudiments i comentaris. Quan fa poc em referia a l’efecte de la blogosfera en la dinàmica de creació d’opinió dels mitjans pensava en casos com aquest. En principi l’article em va passar desapercebut perquè, al cap i a la fi, el dia té 24 hores per a tothom i alguna cosa sempre se t’acaba escapant, però com que altres blocaires se n’han fet ressò, finalment l’he llegit i m’he adonat de l’oportunitat i significació del que s’hi diu. Felicito, doncs, en Cesc per aquest article i l’encoratjo a mantenir el debat des del seu bloc. La blogosfera és com un mosaic en què cadascú aporta el seu toc de color a la visió global.

Tant la reflexió d’en Cesc com d’altres que he llegit darrerament em fan pensar que potser caldrà revisar el marc que des d’aquest bloc he estat donant per bo. M’he estat referint a ERC com a primer front, a CiU com a segon front i a la societat civil com a tercer front. Però potser caldria plantejar-se la viabilitat d’un quart front. Per què ara? Certament els intents de trobar un espai polític al marge d’ERC i de CiU fins ara no han tingut gaire èxit. No cal remuntar-se al PI, sinó que n’hi ha prou de veure el resultat obtingut per PRC a les eleccions de l’1 de novembre. Un cas a part és la CUP, que aposta més per anar teixint la xarxa des del municipalisme. Si m’ho replantejo ara és, precisament, per les expectatives que ha aixecat Carretero. No veig malament que algú intenti recollir el vot del sobiranisme abstencionista. És clar que hi ha riscos i inconvenients. El risc de no sortir-se’n i l’inconvenient de fragmentar el sobiranisme. A efectes de l’autodeterminació, de sumar esforços per poder decidir, totes les opcions tenen el mateix objectiu, però la creació d’un nou partit independentista que fes perdre escons a ERC a les properes eleccions al Parlament podria suposar debilitar-la en el pols que manté amb el PSC per l’hegemonia de l’esquerra. Si Carretero hi està decidit, res no li ho impedirà i tindrem ocasió de seguir-ne l’evolució. Si tot plegat acaba en un corrent intern, caldrà veure amb quin suport compta dins d’ERC. De momet el PRC ja li ha donat la benvinguda segons llegim a E-notícies. Estarem atents, doncs, a qualsevol indici que pugui donar-nos una pista de les intencions de Joan Carretero. Però cal no perdre de vista que els partis polítics no són l’únic front del sobiranisme, i que la legislatura acaba de començar. Seria un error confiar únicament en aquest eventual nou partit.

De novetats, però, n’hi ha que ja són un fet, com el naixement sel setmanari digital El Demà, que s’afegeix a les darreres novetats a la xarxa: El Singular Digital o, en una altra línia però altament recomanable, E-criteri. Tot allò que pugui enriquir el debat i aportar informació serà benvingut. I evidentment, també la Xarxa de Blocs Sobiranistes, que continua creixent.

  1. Xavier,

    Despres de sis mesos de bloc, toca provar la capacitat de mobilització del mitjà.

    La propera decisió d’AENA sobre la terminal sud de Barcelona em sembla una qüestió clau i he volgut  començar una campanya de correus per tal d’incidir, en la mesura del possible, en favor del grup Star Alliane i la seva proposta per al Prat.

    http://catalunyafastforward.blogspot.com/2007/01/campanya-per-un-hub-interconinental.html

    T’agraïria que te’n fessis ressó!

    Marc

    http://www.catalunyafastforward.blogspot.com

  2. Col·lectiu 1707

    23 Gen, 2007

    Nosaltres només comprem música i literatura en català i, a més a més, som identitaris. I què, passa alguna cosa?

    Pel camí del predegar…

    — Publicat per 1707 @ 11:18

    És per on va el país: confús, desorientat, cec, sense rumb, sense brúixola, sense full de ruta, en plena decadència, amb milers i milers de ciutadans que els és igual quin serà el futur dels nostres fills, de la nostra llengua i cultura, del nostre benestar social, de les noves tecnologies, de la sanitat i del nostre paisatge.

     
    Amb uns partits polítics que la meitat treballen contra el país (els sucursalistes), i l’altra meitat (els nacionals) es neutralitzen entre ells.

     
    De fet, el Col·lectiu 1707, des del dia que es va fer públic el pacte de l’Entesa de progrés, hem quedat astorats i desorientats. Encara no entenem res i per això, fruit del desànim de veure les renúncies incomprensibles d’ERC i l’infantilisme ressentit de CiU, vam deixar el bloc parat. Ara,  però, toca refer-nos i mirar endavant.

     
    Els catalans no ens podem permetre més desànim. És veritat que quan diem els catalans, ens incloem tots, però potser caldria fer un canvi de rumb en aquest sentit, potser és hora de distingir entre aquells que estan i els que no estan amb el país: hi ha catalans que estan en contra del país, ras i curt, catalans que no volen un avenç nacional sinó la submissió.

     
    I la màxima expressió d’aquesta mena de catalans és la trepa infame de Ciudadanos i del PP. Aquesta és la màxima expressió, però també tenim altres expressions com el PSC i els menjaflors d’ICV, aquest últims ningú sap on van —ni d’on venen.

     
    El que està clar és que la lluita entre CiU i ERC no beneficia al país, i els sucursalistes fan la seva feina, ho tenen fàcil, només els cal llençar quatre monedes i quedar-se a contemplar com ens trenquem la cara entre nosaltres per tal d’arreplegar-les.

     
    Amb tot, cal donar una oportunitat a la societat civil que està desactivada, en part perquè els mitjans de desinformació li fan el buit, i anar observant de prop la feina d’ERC des del govern, que no ho tindrà fàcil amb una CiU ressentida per les poltrones i un PSC treballant a favor de la nostra desnaturalització i del nostre espoli econòmic.

     
    Per acabar, tenim ganes de parlar de l’Estatut, i des d’aquí volem llençar una pregunta als nostres compatriotes:

     
    Hi ha algú en tot el país, algun ciutadà, que hagués votat sí el 18 de juny, i que a hores d’ara encara no vulgui admetre que es va equivocar ?

     
    La reconstrucció nacional comença per l’autocrítica, i això no ha de fer por a ningú, ens van parar una trampa i hi vam caure de quatre grapes, i no podem dir que no estiguéssim avisats.

  3. 1. Carretero = Colom. Escissió, muntatge d’un altre partit que reculli quatre engrunes dels independentistes que no han aconseguit sentir-se representats per ERC, i consideren CiU excessivament regionalista. Tipus PI. Però que a l’hora de la veritat s’estimen més un pacte amb els neoconservadors regionalistes que no pas amb els socialdemòcrates espanyols. Primer la pàtria, encavat la societat.

    2. Carretero = opció estratègica d’ERC. Incorporar un corrent crític dintre de l’estructura del partit perquè se sentit representats aquells que estan decebuts amb l’actual aposta estratègica de pactar amb la socialdemocràcia espanyola. Així s’intenta minimitzar la fuga de vots pensant que l’opció Carretero tindrà alguna influència dintre d’ERC.

    Crec que la resposta la començaem a veure al proper Consell Nacional d’ERC, si és que hi compareix el flamant ex-conseller.

  4. El problema és que sembla ser que solament preocupa si l’actitud de Carretero pot beneficiar o no a CIU. Un nou partit treura vots tant a ERC com a CIU, i amb la situació si es fa ver pot fer un bon forat a tots dos.

  5. Fa temps que ho vaig dir, ho recordes Xavier? Demanva que sortís un nou partit sobiranista que recollís els 230.000 vots que han perdut ERC i CiU. Un partit que recollís els vots dels conservadors de CiU però que són independentistes de veritat, i alhora que recollís els dels decebuts d’ERC…ho recordes?

    Doncs estic molt content que la cosa comenci a caminar…hi continuarem treballant, perquè el nou partit és necessari, el nou partit suma, i ens ajudarà a arribar a la independència ben aviat, no pas perquè guanyi les eleccions (i ara!) sinó perquè pot canvir les coses i molt!

    Endavant Carretero. Visca Catalunya LLiure!!!!

    Patriota

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!