Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

30 de desembre de 2009
4 comentaris

El poble de Tarragona en defensa la capitalitat

Aquest matí he assistit, com milers de tarragonins, a la concentració cívica convocada a les escales de la catedral en defensa de la capitalitat de Tarragona. Escoltant les intervencions dels oradors, l’ambient que s’hi respirava i les informacions relacionades que van apareixent als mitjans editats a Barcelona sobre el projecte de llei de creació de les vegueries, se m’acudeixen algunes reflexions. 

La primera, és que la proposta del conseller de Governació sobre les vegueries arriba tard i fora de context: fa més d’un any que té a sobre la taula un avantprojecte complet per articular els diversos nivells d’administració local de Catalunya (municipis, comarques, àrees metropolitanes i vegueries -que han de substituir les diputacions segons l’Estatut-), redactat precisament per l’Àrea de Dret Públic de la URV i l’ha escapçat per extreure’n -cuit i corrents- el mapa de vegueries. Un debat aprofundit sobre aquest avantprojecte no ha estat possible perquè el PSC(PSC-PSOE) prioritza el manteniment del rol preeminent de la Diputació de Barcelona com a contrapoder i la reunificació de les entitats metropolitanes de Barcelona.

No és cap casualitat que els dos avantprojectes, vegueries i àrea metropolitana de Barcelona, s’hagin accelerat en paral·lel, i mentre des de la Diputació de Barcelona i la Federació de Municipis de Catalunya es saboteja qualsevol proposta d’ordenació territorial (també aquesta de les vegueries), sobre la nova entitat metropilitana barcelonina els mitjans no en diguin res en contra. Atesa la polèmica desfermada per la falta de criteris globals, la reforma dels governs locals de Catalunya quedarà aparcada aquesta legislatura, difícilment prosperarà el projecte de les vegueries i potser s’arribarà a aprovar pel Govern el projecte metropilità de Barcelona, però sense temps per convertir-se en llei.

En segon lloc, Tarragona és la capital històrica i política de diversos nivells d’administració (del Tarragonès, de la província de Tarragona) i si es crea la vegueria ho ha de ser també. Deixar-ho desestabilitzaria el nou ens des del començament. El Camp de Tarragona és un àmbit geogràfic més reduït que el que està inicialment previst per la vegueria de Tarragona (que inclou altres comarques que no en formen part, com el Baix Penedès, el Priorat i la Conca de Barberà), i que ha vist funcionar positivament organismes compartits entre Tarragona, Reus, Valls i altres municipis, com la incineradora de residus municipals de Constantí, o el Mercat del Camp, que podrien ser un precedent per trobar fórmules d’integració assumibles per tothom.

En tercer lloc, i com a conclusió, sense criteris globals sobre l’ordenació territorial de tots els nivells d’administració de Catalunya prèviament assumits per la majoria d’actors del món local català, un projecte de llei de vegueries està condemnada al fracàs. Segurament no hi haurà temps per aprovar cap llei d’aquest àmbit per part del Parlament de Catalunya en el que queda de legislatura. Caldrà que a partir de les eleccions del 2010 hom reprengui el debat des de la globalitat del model i es puguin trobar fórmules per encaixar les reivindicacions legítimes, però contradictòries, que han aflorat arreu en aquets darrers mesos.

  1. Les vegueries sense la supressió de “las provincias” i possiblement també dels Consells Comarcals no deixa de ser un factor de multiplicació de funcions, de burocràcia i el que es pitjor d’alts càrrecs, els seus subalterns i la massa administrativa corresponent, amb les seves despeses en edificis, cotxes oficials, salaris,… Per ara sembla que els partits polítics (qualsevol els treu un nou ninxol on col·locar familiars,amics, militants …) estiguin gaire, millor dir gens, disposats a suprimir “las provincias”, i menys les seves Diputacions amb un control “democràtic” de les seves activitats més propi de temps passats… En resum, creiem que si les vegueries no porten la supressió simultània i TOTAL de “las provincias”  ja estem bé com ara, encara que ens sàpigui greu.
    Bon Any Nou!!!.

  2. Realment, “aqueta” gent de tarragona i els ganxets menjavellanes són pesadets, pesadets. Deixeu-vos de ridícules trifulques localistes i poseu-vos a treballar pel país, collons. mira si no us poseu d’acord, per decret, us imposarem la capital ben lluny de les vostres “ciutats” de tres al quarto, què sé jo, a la conca de barberà, a la bonica vila de Vimbodí, perdó, Vimbodí-Poblet, que diuen ara.   

    Un de Barcelona

  3. Ja està vist que la tàctica del tarragonisme ultra és esperar a que governi CiU i endarrerir la llei de vegueries perpetuant la situació provincial actual. Ja té gràcia que postulis un endarreriment d’aquesta llei tu que et passes el dia comulgant contra lstatu quo actual. Per cert, la campnya de Tarragona impulsada precissament pels poder fàctics provinicials.

    L’argument segons el qual el Camp no representa totes les comarques de la vegueria és absurd si tenim en comte que amb una visió amplia del territori si que hi entren les comarques més perifèriques; i a més, si el Camp no ho representa menys ho fa el nom d’una mera ciutat, per molt capital que sigui. 

     Dos apunts: a l’Alt Pirineu hi haurà capitalitat compartida, sense anar a buscar arguments tan peregrins com la seu del poder eclesial com fan els tarragonistes. L’altre apunt que vull explicitar és que tot aquest nou tarragonisme ha explicitat que vol canviar el nom de l’aeeroport fet per al gent de Reus fa anys, està bé saber la postura d’una persona que es vol destacar en un nou partit, quan vingueu a Reus a demanar vots caldrà que tohom sigui conscient de quin peu calça cadascú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!