Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

6 d'octubre de 2012
18 comentaris

La desunió independentista

L’apunt d’avui és d’aquells que no m’hauria agradat escriure mai. Aquesta setmana molts independentistes hem passat de la il·lusió màxima a la decepció absoluta. He dedicat 28 anys de la meua vida al foment independentista. De més jovenet amb militància política a l’independentisme extraparlamentari (MDT, Catalunya lliure), ja de més gran amb militància local a Campredó a ERC i sobretot amb militància en l’àmbit de la cultura i la literatura ebrenca i catalana. No he estat mai una persona de sigles, i he anat col·laborant amb persones ideològicament diverses i amb procedència política heterogènia. Amb totes, però, òbviament, m’unia un denominador comú: la catalanitat.
El moment que viu part del país actualment és extraordinari. A partir de les grans manifestacions ciutadanes, la darrera l’11 de setembre, bona part del poble català ha dit prou a les continues agressions espanyoles en l’àmbit financer, d’obra pública, polític, educatiu i cultural. No faré com la Chacon que parla del que volen els catalans, em refereixo solament a una part molt significativa dels ciutadans de Catalunya, els i les que volen anar-se’n d’Espanya. La revolta ciutadana és històrica. Ciutadans d’edats diferents i procedència social diversa ja no tenen por a la separació, ja la veuen com a única sortida a l’atzucac provocat per la dèria anticatalana que porten a l’adn els polítics espanyols, de dreta o d’esquerra.
Aquest estiu en el marc de la universitat catalana d’estiu a Prada de Comflent , uns representants de l’Scottish National Party manifestaren que a Catalunya hi havia més independentistes que a Escòcia, però que en el seu país els polítics eren més ferms. Frase per a la reflexió.
El fracàs de la cimera independentista em va cabrejar molt, i em va alterar molts dels meus pensaments i enfonsar il·lusions. Hauríem estat sens dubte la segona força del país. Els personalismes i les estratègies de partit ho han tornat a tirar tot en orris. Ara s’han incentivat de nou rivalitats i animadversions. Jo no vull saber qui ha estat el culpable. No vull llegir excuses ni explicacions que em semblen inversemblants. Senzillament els poso un semàfor roig, i em declaro lliure de fer el meu camí. Sempre deia que jo era de tots, que simpatitzava amb totes les formacions independentistes i col·laborava amb elles (cosa no gens fàcil, ja que si no ets fidel a unes sigles et miren de reüll tots i totes…). Ara, per suposat, continuo creient en la independència com a solució, no de vades he fet de la catalanitat l’essència de la meua vida. Tot i això, m’ho miro des de la barrera.
No desqüalificaré els passos de CiU envers l’estat propi, tot i que tenen una història de baixadadepantalonisme al darrere. Que facin, creure-me’ls és una altra cosa. L’ERC de Junqueras m’agradava molt fins a aquesta setmana. Esperem que mantingui un discurs apropiat i que faci les passes adequades. SI ha consolidat un discurs, manca veure si se’n surten, quan a ser dialècticament contundents contra els que pensen semblant a ells sí que se’n surten malauradament. Els dirigents d’Rcat quan estaven a ERC eren els que més m’agradaven, ja veurem si consoliden discurs o cauen dintre de CiU, cosa que ja ni critico. La CUP es va descartar ja del procés unitari, malgrat totes les excuses vessades al respecte tinc clar perquè ho van fer, la història es repeteix i no canvia. Sempre m’hi havia sentit ideològicament molt prop, ara allunyat.
El procés unitari de Solidaritat catalana a principis de segle XX i d’ERC el 1931 va portar a l’èxit. Ara diuen que eren moments diferents. Sí… el moment d’ara és molt millor, tenim la independència a tocar. Tenim, però, el moviment independentista lluny de liderar el procés pels personalismes i tacticismes que ens han empresonat durant els darrers trenta anys. Trenta anys perduts…

  1. Com sempre esdevenim titelles en mans dels altres. Ai las!

    Però, … catalans, fem que no ens caigui a sobre la desidia dels déus, el pes tràgic del destí advers. Transformem el fracàs en victòria, carreguem-nos d’esperança a contracor … “ho tornarem a intentar” com sempre ho diu Santiago Espot, President Executiu de Catalunya Acció.

    Fa pocs dies escrivia, al blog del BIC, aquest post que adjunto avui. M’hi vaig descuidar “la unitat dels independentistes” signe de respecte per l’anhel de sempre dels catalans, l’anhel que es va fer palpable en la darrera gran manifestació de l’11 de setembre.

    És fals que sigui la darrera oportunitat. Jo, els catalans hem de seguir lluitant sense defallir per assolir aquesta fita: “la unitat de tots els independentistes”.

    La meva esposa, ara mateix, al comentar-li que ha fracassat aquesta darrera intentativa, em diu que aquesta desunió no és tan greu, que les mitges no són mai plenes, que a efectes d’acumular vots sí que és avantatjos anar units.

    Hi ha quelcom més important que tot plegat i és el testimoni de la fidelitat a l’Anhel que com ja he dit es va manifestar aquest darrer 11 de setembre.

    Per què no som més intel·ligents? Per què no lluitem una vegada més contra l’impossble? La nostra causa, el nostre objectiu, la nostra responsabilitat prou que s’ho val!

    Estudiem entre tots aquella aposta de Josep Castany, Director General de Catalunya Acció, el que ell anomena “Coalició per un sol dia” i amb un reglament intern marquem quina seria la divisió establerta pel segon dia. Aleshores els capdavanters de cada partit podríen defensar da cara en fora els seus planteigs.

    Presentar-nos separats amb la malèfica llei de Hond serà garantia de fracàs i gran pèrdua de força, i quedarem en mans de Ciu com si tan sols fossim titelles. Sempre igual! Ai las!

    Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció.

  2. Puc estar d’acord que probablement hauria estat millor que els partits minoritaris pro-independència haguessin fet coalició amb ERC. Dic probablement perquè és dubtós que les coalicions sempre sumin.

    Des d’un punt de vista aritmètic, i donat el sistema electoral vigent, els resultats serien equivalents, o gairebé: proveu a fer números amb els resultats de les darreres eleccions.

    Des d’un altre punt de vista, habitualment com més minoritari és un partit, més tendència tenen els seus votants al radicalisme, a la intransigència i a la disputa banal. Doncs encara hi hauria possibles votants la reacció dels quals hauria estat: “amb aquests, heu pactat? doncs amb mi no hi compteu”. Que és una actitud bessona de la de dir “no heu estat capaços de pactar? doncs amb mi no hi compteu”.

    Agradi o no avui – no dic pas d’aquí a 20 anys – la independència només la poden portar la unitat d’acció entre CiU i ERC (i això no significa cap menyspreu per als minoritaris, sinó una anàlisi de la realitat).

    Per això d’aquí al 25 de novembre només hi ha tres temes realment rellevants:

    • Que CiU i ERC es presentin a les eleccions amb programes electorals clars i creïbles, en la línia de la gran manifestació de l’11 de setembre: Catalunya, nou estat d’Europa.
    • Que la contesa electoral sigui prou de guant blanc com per servar un acord bàsic més enllà de les discrepàncies en altres punts dels programes respectius.
    • Que els partits d’obediència catalana sumats obtinguin una majoria absoluta ben folgada.

    I passades les eleccions, el gran repte serà la continuïtat de l’esforç comú, bé amb un govern de coalició o amb alguna altra fórmula. Temps hi haurà de parlar-ne.

  3. No sé què us sobta. Va en la genètica dels independentistes el mirar cadascú pel seu propi interès. Si aquests haguessin de governar en coalició, les malifetes del tripartit quedarien en no res…
  4. Una coalició independentista pot ser seria addient,

    una vegada passada la factura a ERC del govern tripartit i l’anterior direcció,

    Encara que la CUP i SI han estat en principi força crítics i adversaris d’ERC.

    I una qüestió és aprofitar la legitima lluita partidista

    per mesurar forces i adhesions

    i l’altra ben diferent seria un Referendum d’independència. 

  5. Potser sí que caldrà que el Poble obligui als partits.

    No ens convé que ni els partits ofeguin la Independència.

    L’ANC està lligada de mans per la seva confiança quasi cega amb Convergència.

    I amb l’excusa falsa de que “sense convergència no hi ha independència” no pot valorar amb neutralitat la tasca dels més fidels a la Manifestació del 11S: Solidaritat!

    Amb la mateixa excusa, l’ANC no prendrà el rol de Poble i no cridarà a tots els partits a un Procés Constituent.

    Potser caldrà crear quelcom nou a part de l’ANC. Pot ser que l’ANC ja no pugui fer res més del que ja ha fet. Els fets i el temps corren molt.

    Potser l’ANC s’ha de plantejar prendre el timó del procés i posar en pràctica el rol de veu del Poble Català amb la legitimitat que li va atorgar la Manifestació del 11S.

    Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció i membre del BIC, i de l’ANC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!