Construïm la Catalunya independent

Bloc d'en Jordi Miralda

12 de novembre de 2010
0 comentaris

Probable reaparició del cinturó de Júpiter en els propers dies

  Com comentava fa unes setmanes, encara que normalment l’atmosfera de Júpiter ens mostra dos cinturons equatorials de color amarronat que són les estructures més fàcilment visibles quan el mirem amb un petit telescopi, aquest any el cinturó Sud ha desaparegut i només és visible un cinturó. El fenomen ja s’havia observat vàries vegades anteriorment, i se sap que el cinturó esborrat normalment reapareix al cap d’uns mesos d’haver-se fos.

 Fou en un article científic publicat al 1996 a la revista Icarus per un
astrònom basc, Agustín Sánchez-Lavega, i un astrònom català, Josep
Maria Gómez Forrellad, on es va proposar el cicle que segueix aquest
fenomen. La banda equatorial Sud és visible de forma regular durant
varis anys, fins que comença a esvair-se en els núvols blancs presents a
la zona equatorial. Tot en un plegat, apareix una pertorbació en forma
d’òvul blanc associat a una tormenta, que va produint una inestabilitat
global i que resulta finalment en el restabliment del cinturó Sud.

Doncs bé, en els últims dies, s’ha detectat la presència d’un principi d’inestabilitat just a la zona on hauria de reaparèixer el cinturó. La imatge inclosa, que fou obtinguda per l’astrònom Donald Parker el 10 de novembre, ens mostra un puntet blanc que pot ser la tormenta que marca l’inici del restabliment del cinturó. La imatge és invertida i per tant l’hemisferi Sud apareix a dalt: l’òvul blanc apareix a la part superior de la zona de núvols blancs equatorials, a la latitud on normalment hi hauria el cinturó Sud, una mica a l’esquerra. Durant les properes setmanes, si observem Júpiter amb un telescopi dels més senzills potser podrem veure com va reapareixent el seu aspecte més habitual amb les dues ratlletes horitzontals. Així es podrà comprovar si el cicle proposat per l’Agustín i en Josep Maria es repeteix tal com ells ho van descriure.

  Us deixo amb un enllaç on trobareu tota la informació sobre l’observatori astronòmic d’en Josep Maria Gómez Forrellad a Mollet del Vallès i els treballs que hi realitza, i del Grup d’Estudis Astronòmic que ell dirigeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!