Prendre la paraula

jordimartifont

15 de gener de 2014
0 comentaris

Divendres 17, Curs de Filosofia i Pensament Crític: “‘La política’ d’Aristòtil”

17 de gener, a les set de la tarda. Continua el Curs de Filosofia i Pensament Crític a l’Ateneu Llibertari Alomà de Tarragona per a totes. Per a la propera sessió enraonarem al voltant d’una obra concreta i d’un personatge específic: Aristòtil i la seva “Política”. Tanmateix, no hi han motius per espantar-se!!! Aristòtil i el cànon filosófic no és (necessàriament) el centre de la discussió.  Potser podríem aprofitar la figura d’Aristòtil per plantejar-nos preguntes políticament crítiques al voltant d’allò que anomenem “democràcia”, obrint un ventall ampli de temes de discussió. 

Així doncs, què us sembla si deixem de banda bizantinismes (del tipus potència/substància) i ens concentrem en establir un diàleg entre la perspectiva oligàrquico-il·lustrada del control polític que defensa Aristòtil i la nostra realitat contemporània? És el model demoliberal de representació (amb tota la seva nissaga de límits al poder popular) una expressió del “programa polític aristotèlic” per reduir la democràcia a un mecanisme d’abast mínim? El mite de lademocràcia directa d’Atenes encara enlluerna als frikis de les ciències socials o, ans al contrari, il·lumina nous camins per recuperar una democràcia radical i transformadora al segle XXI?(Continua)

Bé, el que vull fer és animar-vos a participar, a pensar col·lectivament i a sentir individualment i, opcionalment, a desmuntar i esmicolar Aristòtil (deixem però la “deconstrucció” als postmoderns) i, alhora fer una reflexió crítica sobre la realitat que ens envolta i ens expimeix…

Dit aixó, aprofito per fer només 3 recomanacions de lectures com matèria primera (opcional) de discussió:

-Estaria bé llegir directament Aristòtil. Hi ha moltes edicions de La Política (jo faig servir l’edició de 2005 de Ed. Istmo). Recomano especialment els llibres 3-5 d’aquesta obra.

-Des de una perspectiva del republicanisme polític recomano el llibre d’Andrés de Francisco Ciudadanía y democracia. Un enfoque republicano (Ed. Los Libros de La Catarata,2007, Madrid). Especialment, el breu capítol 4 “La república de los ricos contra la democracia de los pobres” situa força bé les claus de la visió d’Aristòtil de la democràcia como “degeneració” del bon govern. NOTA: podeu consultar una part en aquest link http://huelgageneral.gratis-foro.es/t1142-ciudadania-y-democracia-capitulo-iv-la-republica-de-los-ricos-contra-la-democracia-de-los-pobres-catarata

-Un clàssic que està molt bé per situar el contexte històric (des del marxisme) és Democracia y lucha de clases en la Antigüedad de l’ Arthur Rosenberg, Ed. El Viejo Topo, 2006, Madrid.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!