JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

10 de desembre de 2007
0 comentaris

El dolor més gran de la Transició.

  1. Declarar, aprovar i imposar el bilingüisme polític  a Catalunya , imposar el castellà com a llengua oficial de Catalunya va ser per a mi el dolor més gran de la Transició.
  2. L’altra qüestió que es la mateixa es la  militància d’estat contra  la unió i la llengua de la nacionalitat catalana o corona d’Aragó o països catalans. Contr l’Espanya Catalana en dic ara des de sota de tot.
  3. Ara  amb el tancament dels reemissors de l’ACPV per impedir l’arribada de TV3 al Regne de València es veu clar que la Conquesta Castellana continua.
  4. Hi ha coses vitals, de vida o mort i de llibertat, i  altres que son opcions polítiques  de "model de sopcietat" o d’accents  econòmics,  socials , tributaris o de model de serveis públics , d’esquerres i de dretes .
  5. La majoria castellanitzada de l’Aragó no ha acceptat reconeixer i fer oficials les llengues antigues del regne l’occità aragonès i el català de la Franja Catalana. Igual que amb la  politització i segregació del bisbat de Lleida, ho fan per castellanitzar tot l’Aragó i en persecució de la llengua catalana. I ningú no ha dit res.

El dolor de la Transició. 

“”El bilinguïsme polític de Catalunya ( 1) es el meu dolor de la Transició. Allò que més fondament em dolgué durant els anys de la Transició fou l’acceptació / imposició del castellà com a llegua oficial de Catalunya per la Constitució i per l’Estatut d’Autonomia un cop acabada la Dictadura.Ho vaig percebre i sentir com una acceptació i una legalització de la conseqüència i imposició més anticatalana de la Guerra. (2 )

 

Havia passat quatre vegades per la comissaria i la presó i encara no havia vist clar el caràcter de conquesta de Catalunya que havia tingut la Guerra Civil a més del de lluita de classes.(3 ) Tota la vida havia estat catalanista primari però no havia arribat a ser nacionalista català. Aquells anys militava en el PTE, el Partit del Treball d’Espanya, comunista, important i qualitativament notable aqueixos anys. En una reunió del Comitè Executiu, a Madrid, durant els debats previs a l’aprovació de la Constitució ( 4 ), el cap i líder del Partit de Catalunya i segon dirigent més carismàtic arreu de l’estat en la construcció del PTE (5 ) exposava la posició de Catalunya sobre la qüestió. Quan digué que els partits polítics catalans acceptaven el bilingüisme, i que ho diria l’Estatut em vaig sentir ferit en allò més íntim. Era legalitzar la imposició del castellà pel franquisme.

 

Tan sols un altre fet em feu sentir un sensació semblant,  i fou quan els diputats catalans no s’oposaren a la divisió entre català i valencià que legalitzava l’Estatut d’Autonomia del País o Regne de València. ( 6 ).

 

Perdre les eleccions,  el 77 i el 79 , quan la gent no tria el teu partit, es un fet normal de la democràcia. Triar entre opcions diferents de model de societat no atempta contra la natura i els drets fonamentals, son opcions democràtiques. Si perds ho has d’acceptar.””

 

Això no ho hauria esperat mai  de la Democràcia i del Socialisme. No em passava pel cap que no s’arreglés. ( 7 ) Com a persona i com a català era i fou el dolor més fort de la Transició; l’única cosa vital. ( 8 ).

 

Notes.- Aquest escrit  fou publicat com a carta als diaris de Girona  fa  uns 13  anys. Ara l’he trobat guardat i veig interessant publicar-lo al blog amb aquesta sèrie de notes actuals. Les hi aniré escrivint les notes actuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!