JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

27 de novembre de 2007
0 comentaris

Catalunya es un fet humà liberal. Som una nació voluntària.

Ser català es sobretot un acte de voluntat personal de cada persona que se’n i se’n manté, i de voluntat col.lectiva del nostre poble. 

Catalunya es un fet liberal.

 

Hi ha formacions socials liberals i formacions socials absolutistes.

 

Catalunya nació existeix  contra les lleis i els poders imperials. Som i existim  únicament  gràcies als propis esforç i voluntat col.lectius, i a l’ Economia.

La Renaixençaa es basà  en  una industrializació  liberal – i no pas d’estat -, i  en l’autoreconeixement  i l’autoproclamació com a poble, i com a nació.

 

Ser català és i ha estat un acte de voluntat personal. Ho som i ens en fem lliurement sense que cap llei o poder ens ho imposi, o que cap escola ens ho ensenyi.  Durant aquests segles, deixar de ser català i castellanitzar-se ha estat afavorit i  premiat per l’estat de coses i el poder polític . Dir-se’n o conservar-se’n  encara està  penalitzat. Plantejar la igualtat, la llibertat i la sobirania, era prohibit  i perseguit . Des del Tractat d’Utrecht som fora del mapa dels estats, regnes i  nacions, però  encara  som una nacionalitat i una nació. Gairebé? 300 anys fa que dura aquesta situació de catalanitat i aragonesitat conquerida. ( 1 ).

 

Catalunya es un fet liberal indiscutible. En som per activa i per passiva. Qualsevol persona que  ha vingut a viure al país  – als nostres països i societats – ha tingut les portes obertes  per  fer-se’n. I així tanta i tanta gent  hi ha arrelat i s’ha fet catalana, valenciana, mallorquina, o aragonesa catalana. Aquesta ha estat la seva amèrica i  l’amèrica  nostre i de tots;  dels vells catalans i dels nous. Tot hi estar condemnats  a  viure en situació de defensiva nacional, amb contínues enrabiades, trampejant la situació, i havent de demanar sempre perdó, Catalunya es una societat liberal, oberta i cosmopolita. Els drets humans, el mercat comú ( i  la unió europea ), la supressió de les fronteres, la llibertat, la igualtat, la religió, la solidaritat i respecte que els altres ens han de tenir; el Dret i l’Economia,  el dret a la pau, i la Constitució del 78  jurídicament  ben entesa, ens donen la raó.

 

Tot això ho haurien d’explicar els llibres i els programes escolars. Els historiadors  ho haurien de descobrir en lloc d’amagar-ho. L’Espanya liberal si existís, que al meu entendre  no pot ser ni l’Espanya – nació  castellana ni un imperi, n’hauria d’estar orgullosa de Catalunya i de la nacionalitat catalana.

 

Aquest criteri d’anàlisi, – veure si les societats humanes son de formacions liberal o de formacions  d? estatal absolutista o imperials -, permet esclarir moltes coses, i ajuda a entendre les mentalitats nacionals.

 

Bescanó,  20 de gener de 1997.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!