Cartes de Marènia/Ibèria

Joanjo Aguar Matoses. De Sueca, País Valencià, Marènia/Ibèria.

Règnia i Marènia versus País Valencià i Països Catalans. (7-3-2016)

 

Règnia i Marènia versus País Valencià i Països Catalans. (7-3-2016)
____

37  –  Joanjo Aguar Matoses. Sueca, País Valencià/Règnia, Marenia  (8 de març del 2016. 02.36h)

Règnia i Marènia versus País Valencià i Països Catalans.

Comentari número 37 en resposta a Torrente [comentari 36], publicat [per Joanjo Aguar Matoses, el 8-3-2016. 02.36 h] a:

http://www.laveupv.com/noticia/18714/demanem-el-nom-oficial-de-pais-valencia

Senyor Torrente, no intente ridiculitzar-vos, xe. Només posava en evidència aquesta obvietat, com tu dius, de la ‘triple valencianitat’ (ciutat-província-país/comunitat), que a alguns alacantins o castellonencs hi sembla grinyolar-vos tant. A mi, personalment, la divisió provincial em dóna aversió, ja que ens va ser imposada des de Madrizz, sense preguntar-nos el nostre parer. Així que, per mi, només hi hauria una ‘doble confusió’ (ciutat-país).

I sí, jo també, natural del poble de Sueca, no de la Ciutat de València, podria sentir-me (i de vegades em sent) discriminat pels valencians de la capital, atès que ells ostentarien (i ostenten) el títol de ‘doble valencians’ i jo només de ‘simple valencià’ (compte, que no de ‘ximple valencià’, o també, qui sap….)

Arran la maleïda ‘doble’ o ‘triple confusió’, alguns s’acaloren i rebutgen de pla el nom ‘País Valencià’ però, veges per on, els mateixos ‘reticents’ hi callen com a tombes davant del terme ‘Comunitat Valenciana’, que introdueix la mateixa, idèntica, ¡IDÈNTICA!, ‘doble’ o ‘triple ambigüitat’. ¿Per què serà….?

De tota manera, em sembla que jo, personalment, hi sóc més sensible al tema de la discriminació nominativa del que tu creus. De fet, jo sóc el creador i promotor del terme ‘Marènia’, per denominar els ‘Països Catalans’ sense que ningun valencià ni illenc s’hi senta discriminat ni subordinat als catalans.

Ara bé, a poca gent, ben poca gent, ni tan sols valencians, ni illencs, els convenç aquest terme inventat ‘de nova planta’, que aspira a trobar un consens i una millor convivència entre els catalanoparlants, de nord a sud i d’est a oest.

Podria inventar-me ara mateix, si vols, un nom alternatiu a ‘País Valencià’, com per exemple ‘Règnia’, provinent de ‘Regne de València’. Llavors, els seus habitants ja no serien ‘valencians’, sinó ‘regnencs’ i, aleshores, els alacantins i castellonencs ja no us sentiríeu humiliats ni marginats pels ‘valencians’ del Cap i Casal. Si t’agrada ‘Règnia’ en compte de ‘País Valencià’, sent-te amb plena llibertat per divulgar i promocionar aquesta nova denominació. Et desitge, sincerament, més sort que la que he tingut jo amb la meu estimada -i malaguanyada- invenció de…. ‘Marènia’.

Per cert, de vegades em sembla que hi causa més efecte el nom de ‘Marènia’ entre els castellanistes i espanyolistes que conec, que entre els valencianistes i catalanistes als quals intente convèncer. ¡Bona senyal! Si als espanyolistes aquest nom unificador d’una Marènia catalanoparlant, en contrast amb el nom uniformitzador d’una Espanya castellanoparlant, els causa tant de respecte i el senten com una amenaça major, fins i tot, que el nom -en excés evident i aclaparador- de ‘Països Catalans’, potser en el fons no hi vaig tan desencaminat…. Si els castellans s’inventaren el nom d’Espanya, per no dir el seu nom real, que seria ‘Dominación Castellana’, el qual provocaria certa aversió i malestar, ¿per què nosaltres no podem inventar-nos i emprar el nom de Marènia per referir-nos als ‘Territoris Catalanoparlants’?

Entra a l’enllaç que t’hi adjunte i llegeix el diàleg fictici amb Joan Fuster que vaig escriure l’any 2006, com a guió per al programa ‘MAEMEUA‘ de Josep Lledó i Lluís Toni de l’Hostal, de la televisió local de Sueca, al voltant del següent dilema vital: Marènia versus Països Catalans.

http://relatsencatala.cat/relat/entrevista-joan-fuster-marenia-vs-paisos-catalans-esquetx-maemeua/494203

http://www.maemeua.com/

https://www.facebook.com/maemeua

https://es-es.facebook.com/tonidelhostal/

Almenys, jo sí que propose alternatives i solucions. Si la gent d’aquest país -bastant ingrat i envitricollat- no les accepta ni debat o, pitjor encara, se’m burla d’elles a la cara, sense ni tan sols haver-les pres en consideració, llavors ja no és culpa meua. Demaneu-li explicacions a milers i milers de valencians que diuen que lluiten i treballen per aquest país, però que, en el fons, només fan que protestar i renegar a la poca substància, mentre que, a l’hora d’acostar postures i d’arribar a un mutu enteniment, cedint cadascú una part, no mouen ni un sol dit per resoldre la qüestió nacional.

(¡Refotre! Llegit amb perspectiva, sembla que hi parle, més bé, de la conformació gairebé irresoluble del proper govern i desgovern del nostre país veí: esKKaÑÑÑa!!!)

Sueca, País Valencià/Règnia, Marènia.
Dilluns 7 de març del 2016.
Joanjo Aguar Matoses.

____

36  –  Torrente  (7 de març del 2016. 11.20h)

#30

De tant obvi que es tu mateix t´has contestat. Torne al que deia, els de Sueca ben pegadets a València cap i casal vos trobeu en una situació identitaria molt mes còmoda i fàcil que els de la provincia d´Alacant, pero perque tu es trobes a gust en eixa situació no canvia el que li passa a la resta de valencians que no son de la provincia de València.

Estàs en la postura rajoniana i que jo critique, Rajoy es troba molt a gust identitariament en esta Espanya i el que senten els demes li importa ben poc. El que vol que sempre siguen els “altres” els que es “convertisquen” a la seua identitat acaba quedant-se mes sol que la una. Temps al temps que s´inicie un moviment d´independència alacantí per eixir del País Valencià, i després la gent es preguntarà per que ha passat. A veure si ens llevem la bena dels ulls, i quan escoltem que hi ha gent que denunciem que les coses no van pel bon camí, no els ridiculitzem.

____

30  –  Joanjo Aguar Matoses / Sueca, País Valencià, Marènia  (7 de març del 2016. 00.50h)

#25 – ¿I, els de la Ciutat de València, triple valencians, per ciutat, província i país…..? ¿No ho són ja, per ciutat, província i comunitat….?

____

25  –  Torrente  (4 de març del 2016. 20.48h)

#24

jajaja¡¡ Be, un poc si que pot ser, pero molts dels conceptes que vull explicar crec que han quedat clars, encara que puga portar-se a l´extrem.

A mi m´agrada el nom de País Valencià, l´unic matís que he volgut expressar es que pareix que els de la provincia de València siguen doblement valencians (per provincia i per País) i per tant, algú pot creure que ells es pensen que son mes valencians que els d´Alacant, o al revés que els d´Alacant pensen que son menys valencians que els de la provincia de València.

Vull trobar solucions no quedarme parat com Rajoy i esperar a que les coses es solucionen per sí soles. Aixó no passa mai. Si no treballem nosaltres per millorar les coses i les deixem com están els problemes no es solucionen, sempre empitjoren.

____

24  –  Francesc de Cocentaina  (4 de març del 2016. 20.06h)

#23 Si això no és marejar la perdiu, que baixe el nostres senyor i que ho veja.

____

23  –  Torrente  (4 de març del 2016. 16.30h)

#21

Francesc no es marejar la perdiu, cada poble te una història i resulta que la del poble valencià ha d´enfrontarse a unes divisions territorials com qualsevol país. Si una d´aquestes divisions vol que la resta també prenguen el seu nom mal anem.

I es que a la Comunitat Valenciana no aprenem, sempre des de la reconquesta jaumina ens han batejat com han volgut, i hem hagut d´identificar la nostra identitat amb altres territoris.

Un exemple del que dic: Els de la ciutat d´Ibi, resulta que a mes d´Iberuts resulta que “tenen que ser” de la foia de Castalla subcomarca de la comarca de l´alcoià, provincia d´Alacant, del País Valencià, dels Paisos Catalans, de la Corona d´Aragó, de Espanya i de Europa. Que jo sapia Ibi no es Castalla, Alcoi, Alacant, Valencia, Catalunya o Aragó. Els únics noms que no porten a confusió son Espanya i Europa, perque que jo sapia a Espanya no hi ha una regió o ciutat que es diga Espanya i a Europa tampoc.

Els castellans van ser rapids i per no tindre els problemes que tenim nosaltres es van apresurar a dir-se Espanya i deixar de banda Castella (els andalusos o asturians no estarien per la labor de dir-se castellans)

Fent una ullada solament a l´estat espanyol veiem que Galicia no es diu País Corunyés o Santiagués, Asturies no es diu País Oventese, Cantabría no es diu País Santanderí, Aragó no es diu País Saragossà, Catalunya no es diu País Barceloní, La Rioja no es diu País Logronyés, Navarra no es diu País Pamplonés, Euskadi no es diu País Alavés o Vitorià, Castella i Lleó no es diu País Val.lisoletà, Castella la Manxa no es diu País Toledà, Madrid no es diu País Madrileny, Extremadura no es diu País Pacense o Emeritense, Andalucia no es diu País Sevillà, Murcia no es diu País Murcià, les Illles Balears no es diu País Mallorquí o Palmesà, les Canaries no es diu País Tinerfeny o Chicharrero.

¿Qué ens passa valencians? Com no tingam un poc d´imaginació i trobem un nom que ens identifique a tots per igual i no a uns mes que als altres o no anem a cap lloc.

____

22  –  dofí  (4 de març del 2016. 12.48h)

No m’agrada el nom de País Valencià, preferiria que tota la Comunitat s’anomenara Valencia, des de Castelló fins a Alacant. Però eixa denominació no seria acceptada ni per Alacant, ni per Castelló. El nom de País Valencià s’associa amb la idea utópica de Països Catalans, i es rebutjada per bona part dels habitants de la Comunitat Valenciana. No crec que mai es produïsca una Federació Política entre Catalunya, les Balears i la Comunitat, però és un fet que existix comerç entre Catalunya i Valencia.
I és evident que a la Comunitat Valenciana no l’hi ananat massa bé, ofrenant noves glòries a Espanya. La Comunitat Valenciana no és més que Cantabria, però tampoc menys.

____

21 –  Francesc de Cocentaina  (4 de març del 2016. 12.46h)

#20 Collons Torrente, quina manera d’embolicar la perdiu. No crec que la cosa siga tant complicada. País Valencià és tot el territori valencià, i el gentilici de tots el que viuen i treballen en aquest País és valencià. Tant complicat és? Altra cosa és el gentilici local de cada poble i ciutat.

____

20  –  Torrente  (3 de març del 2016. 22.15h)

La denominació Comunitat Valenciana la descarte perque a ningú se li ocorrería canviar-li el nom a Andalucia per el de Comunidad Andaluza o a Extremadura per el de Comunidad Extremeña, pero es que de la denominació de País Valencià (que a mí m´agrada) algú podría dir el mateix.

A Mèxic no se li diu País Mexicà, a Luxemburg no se li diu País Luxemburgués, els del País Vasc, s´han canviat el nom i son Euskadi, i dels Països Baixos ningú parla perque diem Holanda.

El que m´estranya es que a algú que ha comentat que València sempre ha sigut reconeguda soles per Valéncia (si Regne de Valencia, pero es que tots diem Espanya i Portugal, i no Regne d´Espanya o Republica Portuguesa que son els seus noms oficials) no se l´ha valorat molt positivament.

Supose que l´opinió d´eixa persona estava basada en l´exemple de Mèxic on per a diferenciar el nom del país del de la ciutat, a aquesta última se li diu Ciutat de Mèxic o Mèxic D.F.

Pero el que importa es que en aquestos moments la nació valenciana es debat entre la vida i la mort i supose que la denominació de País Valencià es la que millor expressa el desig de reconeiximent del que som, un País, una nació, i no una regió, ni una comunitat ni una colonia.

El problema sent realistes es que a la Comunitat Valenciana, molts dels seus habitants es senten “comunitaris espanyols” i no es consideren ni es senten “nacionals valencians”.

Si a aixó li afegim que molts alacantins es senten soles alacantins i no valencians, ens trobem en una difícil situació. Perque ho vulgam o no a ningú de la provincia de València li agradaría que li digueren que es alacantí, ¿Perque llavors no entenen algúns que al revés passa el mateix?

Crec que ací els que tenen que donar un pas endavant per a salvar el País son els de la ciutat de València. Es a dir, si decideixen continuar sent la capital d´una provincia que es diga València i per tant valencians soles seríen els de la seua provincia, el nom del País deuría ser un altre (a mi m´agrada Valentina i tots seríem Valentins), en canvi si decideixen ser la capital del País i que totes les provincies siguen valencianes deuríen canviar el nom de la provincia de València per un altre (també podría ser el mateix i que fora Valentina).

O som alacantins i valentins, valencians i valentins, i castellonencs i valentins, o som alacantins i valencians, valentins i valencians, i castellonencs i valencians.

Si no, mes prompte que tard, ens passarà com al regne de Murcia, on no van tindre millor idea que la de dividir el regne en dues provincies en la que una d´elles era Murcia i l´altra Albacete. Al final els d´Albacete van preferir ser castellans abans que murcians. Aprengam dels errors dels altres per a no repetir-los nosaltres.

Crec que als valencians ens falta valor per a renovar-nos, o morir.
____
____

CONTEXT

Els comentaris anteriors van ser publicats a la següent notícia de LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ.

http://www.laveupv.com/noticia/18714/demanem-el-nom-oficial-de-pais-valencia

____

LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ. Dijous, 3 de març de 2016 a les 09:15h.

Més de 4.000 signatures donen suport a la petició de País Valencià com a nom oficial.

Ahir s’encetava la campanya ‘Demanem el nom oficial de País Valencià’ a la plataforma Change.org la qual ara per ara intenta assolir les 5.000 signatures.

La petició està adreçada a les Corts, la Generalitat i al president per recollir signatures i donar impuls a la petició de denominar el nostre territori pel seu nom.

RedactaVeu / València

Joanjo Aguar encetà una campanya a la plataforma Change.org adreçada a les Corts Valencianes, la Generalitat i al president Ximo Puig per impulsar la nomenclatura que ha de rebre el nostre territori.

Sota el títol ‘Demanem el nom oficial de País Valencià’ la petició explica que “demanem a les Corts Valencianes, a la Generalitat Valenciana i al president Valencià que el nostre país s’anomene oficialment País Valencià.

Moltes gràcies per escoltar el clamor de milers de valencians, que durant dècades hem sigut proscrits i silenciats a la nostra pròpia terra, el País Valencià”.

Ara per ara, després de 24hores de campanya, ja compta amb més de 2.500 signatures i s’estableix així un nou objectiu, abastir les 5.000 adhesions. Per això mateix el promotor de la petició prega que “continueu difonent aquesta iniciativa. Quanta més gent ens hi afegim a la petició, més força hi tindrem davant del parlament”, resa la campanya.

“Crec que, després de 34 anys (arran de l’Estatut de 1982, que relegà el nom del nostre país a un segon pla), ja hi va sent hora que les Corts valencianes ens facen cas a aquells que estimem de veritat el País Valencià i la nostra pròpia llengua, el valencià o català, com vulgueu dir-li, xe! Recordeu que, en el fons, el més important per una llengua és parlar-la, escriure-la i estimar-la, com fem molts, cada vegada més….

Amunt i endavant!”

Podeu signar la petició punxant ací.

https://www.change.org/p/demanem-el-nom-oficial-de-pa%C3%ADs-valenci%C3%A0

____
____

Nom oficial Pais Valencia. Festa (031) 4 Pilars. Andrea. Pl.Ajunt.Sueca.9-10-2014 -RETALL

____

Nom oficial Pais Valencia. Festa (031) 4 Pilars. Andrea. Pl.Ajunt.Sueca.9-10-2014 -COMPLET

____

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.