Josep M. Cervelló

llibreta de camp

18 de desembre de 2007
Sense categoria
5 comentaris

Educació i despesa pública

En tot el debat sobre l’educació i la informació donada sobre l’informe Pisa  o les anàlisis de la fundació Bofill, hi ha una dada que s’amaga constantment: la baixa despesa pública en educació. Les dades oficials parlen d’un 2,82% del PIB a Catalunya, que incrementarien molt poc les dades del 2000 on es situava en el 2,73%, només 9 centèsimes. Aquestes xifres poden ser encara més petites en la realitat i queden molt lluny de les xifres mitjanes de la UE-25 ( 5,2%), o la de països com Dinamarca (8,5%), Suecia(7,.7%), Noruega (7,6%) o Finlandia (6,4%).De fet es poden fer tres grups de paisos segons la seva despesa en educació respecte el PIB, com a  mesura de la riquesa de cada comunitat: Un primer grup capdavanter amb els països anteriors i altres com Bélgica o Eslovènia, un segon grup dins la mitjana de la UE i un tercer grup per sota d’aquesta mitjana on estarien Espanya, Bulgaria, Turquia o Grècia. Doncs bé, si Catalunya fos un país independent, avui l’hauríem de situar a la cua d’aquest tercer grup.Dins del pressupost consolidat per al 2008, l’àmbit educatiu rep el 16% del total, amb una dotació de 5.770 milions d’euros, dels quals 4.550 milions són per l’educació general ( 2,05% del PIB), 131 milions són per a serveis complementaris ( 0,006% del PIB) i 1038 milions són per a l’educació universitaria ( 0,47% del PIB), amb una suma total del 2,6 % del PIB dedicat a l’educació per al proper 2008.Però, malgrat que el mateix Informe Bofill reclama “un increment presupostari considerable per a fer front al tema de les desigualtats educatives de Catalunya”, aquestes dades no entren en l’anàlisis superficial que fan els mitjans de comunicació o els “experts” de torn. Encara més, hi ha una crítica a l’augment de la despesa pública que es compartida per liberals, conservadors i part de l’esquerra. L’Estat espanyol, amb un PIB per càpita molt similar a la mitjana de la UE-15, té una despesa pública que solament és el 65% de la mitjana de la UE-15…Les bases per a la Llei d ‘Educació de Catalunya, presentades pel conseller Ernest Maragall no parteixen d’aquesta realitat ni representen un compromís en la capitalització del sistema educatiu, només plantegen la privatització de l’escola pública i la gestió dels centres públic per entitats privades, eliminen la gestió democrática, fomenten la desigualtat entre els centres i responsabilitzen el professorat del fracàs escolar. Aquesta política, més a la dreta de la mateixa LOE estatal, està provocant un malestar que portarà al conflicte amb la comunitat educativa. 

papallones
17.09.2008 | 3.03
A Sense categoria
Manifestacions
20.03.2007 | 11.10
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Bona tarda,

    Per a mi hi ha un indicador més definitiu que no els "informes": on han estudiat o porten a estudiar als seus fills la gent que governa. El senyor Hereu, el senyor Montilla, etc. Si creuen verament en l’ensenyament públic (són d’esquerres?) hi ha alguna cosa que no acabo d’entendre…

    Salut i independència!

  2. Per a mi tant se val on portin els seus fills aquesta gent, sé de sobres que el meu tren de vida no  arriba a la sola de la sabata del seu.  El que m’importa és que ahir va sortir la notícia d’un altre professor agredit a l’escola per un alumne.  Com es pot arreglar això? Està en mans dels polítics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.