BONA VIDA

Jaume Fàbrega

13 d'octubre de 2008
4 comentaris

EUDALD CARBONELL, SAVI I HUMÀ

Segurametn, el savi o intel.elctual que més admiro és l´Eudald Carbonell- sense oblidar en altres camps, figures com Joan Francesc Mira, Josep M. Terricabras, Salvador Cardús, Jordi Savall, Antoni Miró, Joan-Daniel Bezsonoff, Matthew Tree o Biel Mesquida-. Però, a més conèixer l´Eduard coma persona és un honor i un privilegi que ens enriqueix.

EUDALD CARBONELL, LA CONSCIÈNCIA QUE CREMA

Heu llegit alguna obra de l´Eudald Carbonell?. Us ho recomano vivament, ja que , segur, hi trobareu claus apassionants que expliquen l´espècie humana, els nostres sentiments i pulsions,  els desvetllaments de la cultura i l´afany de poder, , de la religió o del gènere- i fins de  la cuina-,la nostra ancestralitat i, fins i tot, el nostre avenir.

“El futur de l’ espècie no pot renunciar a la fletxa conscient i consistent del progrés si no vol perdre el nord. Hi ha veus que criden contra el progrés i desconeixen què vol dir aquest concepte, el qual ha evolucionat molt des del segle XIX”. Són les paraules d’ un autèntic savi; i un savi, segons el diccionari, és el “que té la ciència d’ alguna cosa, que posseeix molts coneixements, que té la integritat del seny”.  L´Eudald Carbonell i Roure, que ha escrit aquesta frase en el seu darrer  savi i apassionant llibre la consciència que crema, és, a parer meu, el més gran savi que hi ha als Països Catalans- i més enllà, és clar, ja que la seva aportació en el camp de l´arqueologia i la paleoecologia humanes són reconegudes arreu del món. Catalunya, que sovint té tendència a enlairar mediocritats, també sovint és mesquina- i envejosa- a l´hora de reconèìxer els mèrits de les seves grans personalitats. I Eudald Carbonell – un roure amb fortes arrels i projecció internacional- ho és, sen dubte: si bé per a molts a hores d’ ara el català més universal és Ferran Adrià- en un camp mediàtic i de moda-, en el camp de la ciència i la saviesa, per mi, ho és el geòleg  i geògraf- que també ho és- de Ribes de Freser. Perquè l´Eudald Carbonell no solament és el gran arqueòleg d’ Atapuerca, de Cuzco, d’ Algèria, d’ Austràlia- alguns llocs del món, entre altres,  on el seu treball és reconegut i valorat, i on hi està deixant una petja transformadora de la història i la ciència-, sinó que també elabora un discurs teòric importantíssim i lúcid, és a dir, una autèntica obra de pensament- tal com es pot veure en els seus llibres, articles i conferències- . Més enllà de l´estèril “jo pinto i prou”, ell “pinta” i interpreta, tot elaborar un discurs sobre el nostre passat i el nostre futur, en definitiva, sobre tota l’ espècie humana.

A més, té dues altres virtuts- tan cares de veure, sovint, en els grans investigadors-, que és el seu compromís amb la terra i el que  abans en dèiem “les classes populars”- home de la terra que es projecta al món- i la seva qualitat humana i bonhomia cordia.

Acabem com acaba el seu llibre La consciència que crema : “Penso, seriosament, que la pròxima gran revolució ja no serà científicotècnica. La pròxima revolució serà l`èxit de l´espècie gràcies al desplegament de la consciència crítica d’ espècie i operativa, i si no, ens espera el el col.lapse d’ expècie o l extinció”. Malgrat l’aparent catastrofisme- millor dir-ne lucidesa crítica-  també ens diu. “Sóc optimista: la consciència operativa es desenvolupa després de la consciència crítica de l’ espècie”.

  1. Hola. Com a historiador saps que el paper de les religions ha cobrat una importància molt gran però Carbonell només les contempla com una rèmora per al progrés humà. Dius que és un savi molt humà però despreciar la religió en historiografia em sembla una mostra de supèrbia. Només em faltava escoltar-li això de la ‘fletxa conscient i consistent del progrés’…coherent amb les ‘fletxes de l’anhel’ nietscheanes, afegim-hi el bigoti tipus Nietsche, la seva proclamada fe comunista, les seves col·laboracions amb el diari ‘El Mundo’….Potser és una bellíssima persona però les seves interpretacions i conclusions  ideològiques em semblen molt equivocades.

  2. Esmentes Beszonoff. Precisament m’estic llegint la seva novel·la “Les amnèsies de Déu”. És una autèntica delícia. La recomano fervorosament. No us la perdeu.

  3. Amic Jaume, gràcies per esmentar-me entre els teus i també, tan bé, pel teu comentari d’ahir a Plagueta de bord!
    Et record mentre escolt el xasss, xassss, xasss, de l’`òliba dins el jardí obert!
    No hi ha oblit per l’amistat!
    Biel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!