A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

28 de novembre de 2011
Sense categoria
3 comentaris

Sobre Freud, Jung i la psicoanàlisi

 Pel·lícula sobre Jung (Michael Fassbender) i Freud (Viggo Mortensen). I en definitiva sobre la psicoanàlisi, bé que reduïda a les peripècies amoroses del Jung amb una pacient Sabina Spielrein (Keira Knightley). Es tracta d’una russa que sofreix una forta histèria a causa d’un pare sàdic. 
     Jung cedeix al desig i manté una relació amb Sabina. Simultàniament, Freud i Jung marquen les diferències, el segon decantant-se cap a interpretacions més espirituals. Freud, en canvi, manté un esperit plenament científic, proper al materialisme. En aquest escenari, recreat amb brillantor, s’escenificà el món d’intel·lecte i de desig entre dos pensadors de primera magnitud. (n’hi ha més)

El sorgiment de la psicoanàlisi, en aquelles ciutats centroeuropees com Viena i Zurich, en ambients de l’alta burgesia i amb protagonistes brillants, està ben recreat en el film. Més difícil resulta expressar la visió de Freud contraposada amb la de Jung. No obstant això, alguna cosa interessant s’hi apunta. 
   La psicoanàlisi és potser el saber humà més complet. Demana un coneixement extraordinari. Un coneixement que reclama, primer, un autoconeixement. La literatura, diguem-ho clar, ha estat l’aportació bàsica per a la psicoanàlisi. Ha estat el laboratori, el magatzem de casos, el diccionari de noms… Freud, a banda d’un pensador extraordinari, és un gran escriptor. També ho va ser Jung. I els dos són exemples de les aportacions que les humanitats poden fer a la cultura.    

          

  1. Justament acabem de veure la pel.lícula! És difícil condensar el que suposa la psicoanàlisi per al coneixement de la psique en dues hores, tot i així s’hi apunten bé les diferències entre els dos gegants, Freud i Jung, que al meu entendre es complementen. Per sensibilitat sóc junguiana, però Jung no existiria sense les aportacions de Freud. Vivim encara de les seves tesis, tan matisades com es vulgui pels psicòlegs transpersonals.
  2. Hem sembla que per la gent que no ha llegit les obres de Freud i Jung, la película no té cap sentit. No entenen res. Ho puc assegurar pels comentaris dels aconpanyants al cine.
    Per els que hagen llegit o coneguen les aportacions dels dos ilustres, queda molt superficial.
    Sembla que si s’expliquen les teories queda una peli farragosa per el públic no interessat, però si no es fa queda insulsa per els coneixedors. Difícil dilema que el director deixa a mitges, sense contentar cap espectador.
    En tot cas és un tema de molt complicat tractament cinematogràfic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!