A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

4 d'octubre de 2013
Sense categoria
1 comentari

Kailash, Penyagolosa, Les Useres…

Envers una muntanya al Tibet (To a Mountain in Tibet) de Colin Thubron és un llibre sobre el recorregut que fa l’autor a una muntanya mítica del Tibet: Kailash. La fascinació que exerceix el país de les neus, el país del Dalai-lama, es renova constantment a través d’obres escrites, reportatges, vídeos i altres menes de materials que posen a l’abast de ciutadà occidental un univers de creences, hàbits, costums, pràctiques ascètiques d’una singularitat extraordinària. I també una geografia espectacular de cels opulents i nits corglçadores.
Situada a un extrem del Tibet, tocant el Nepal i l’Índia, Kailash és una muntanya sagrada per a hinduistes i per a budistes, també per a la gent de creença Bön, l’antiga religió del Tibet, i per als seguidors del jainisme. Tant uns com els altres, en recorren el perímetre —ascendir al cim és prohibit— i realitzen el que anomenen la kora, la circumval·lació del massís, que té efectes no sols saludables, sinó salvífers. El trajecte comprén cinquanta quilòmetres i es realitza seguint el sentit de les agulles del rellotge. Tret dels seguidors de la religió Bön i els jainites, que el fan en sentit contrari.  (n’hi ha més)

    

        Aquest fet ens recorda els pelegrins de les Useres que van del poble de Les useres a Sant Joan de Penyagolosa. No sé si és la pelegrinació més antiga de la Península. La pelegrinació ancenstral és d’una bellesa exraordinaria. Hi ha un llibre de Tomàs Escuder, Alvar Monferrer i altres, Els peregrins de les Useres, amb explicacions i fotografies precisoes. Doncs bé, els participants de les Useres també fan cercles al voltat de les ermites que es trobem al seu camí.  
     
Recórrer la muntanya —el cim més alt té 6.714 metres— amb llacs com Manasarovar, ports, petites poblacions, monestirs és l’experiència que trasllada Colin Thubron. Ho fa  de manera meticulosa, delicada, incorporant dades sobre el present de la terra que va trepitjant: una de les zones més deprimides del Nepal, des d’on emprén el camí fins arribar a la muntanya sagrada, ja en el Tibet, hui ocupat per la Xina. El viatge el realitza amb l’ajut d’un xerpa i d’un cuiner, Iswor i Ram. L’escriptor, en tot moment, tracta de donar a conèixer la vida dels seus familiars i de la gent de l’entorn, marcada per la pobresa extrema, els efectes de la guerrilla maoista, l’exili, en el cas dels tibetans… La Revolució Cultural de Mao se Tung va devastar el Tibet: més de sis mil monestirs foren arrasats. Amb el pretext de combatre la superstició i el feudalisme teocràtic l’ anihilament maoista va ser esfereïdor.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!