A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

5 de febrer de 2008
Sense categoria
3 comentaris

el Vitet

 Temps era temps, a les prestatgeries de la llibreria "Set i mig", d’Alacant, em vaig trobar els números d’una revista divertida i valenta: el Vitet.  Va ser una ben grata sorpresa. (Si ho recorde ara és perquè, de casualitat, m’he topat amb tres números perduts, matxucats entre llibres). Rebobine la pel·lícula: inici dels anys vuitanta…  transició, "pre" desencant… El Vitet tenia a la portada: "arca! arca! arca!visca el comunisme i la independència! muiga el mal govern" (ho veieu en la imatge?). La publicació es declarava de maulets en lluita "per l’autonomia obrera i el comunisme del consells". Amb fotomuntantges, amb còmics, fotocòpies, articles mecanoscrits, era una revista ciclostilada. Com a publicació era atrevida, i encomanava optimisme i fe en la lluita. Tenia, sobretot, un llenguatge diferents, fora del comú. El sociòleg Francesco Alberoni segur  que atribuiria l’entusiasme al fet de trobar-se en l’"estat naixent": "el moment màgic del despertar, de la revelació, de la il·luminació [quan un ] se sent un privilegiat, un renascut". (n’hi ha més) 

  A diferència de la premsa política de l’època, el Vitet mostrava un gran sentit de l’humor. En la contraportada del número 7 apareix la silueta d’una dona molt sexi, metralladora en mà, que diu: "Jo sóc la revolució, no esteu buscant-me?". A través de la manipulació de fotos i de les tècniques del còmic, creava situacions d’hilaritat com quan fa que un senyor seriós, ben vestit, amb la imatge d’un polític conservador, diga:"la bacora per ser bona, ha de tindre tres clavills, maürada, rebecada i pessigà del teuladins". I és que la unió entre cultura popular i el llenguatge polític revolucionari és un dels seus ingredients més peculiars. La revista era molt d’explosiva i d’exagerada, pèro insistesc, sobretot: una de les publicacions més divertides i originals de l’època. En algun número, hi ha també articles encara vigents, ço és amb energia literària. En reproduïsc fragments d’un: "Així som i així ho veiem":
    Veus, vius, sents, raones. Com el treball assalariat ompli d’esquerdes el teu cos. com el temps s’esmuny fabricant canes i arrugues a peu de màquina. com la buidor d’un espai a cobert no s’ompli acumulant foteses. Com les navalles de l’Estat tallen la vida a rodanxes […] I la sang se t’encén, L’amargor t’aspra el cor. La ràbia et puja dels talons fins a la coroneta. I la sed de llibertat et crema per dins en un desig insaciable de fer-ho tot pols, de trencar totes les cadenes, visibles i invisibles. Davalles tossals, creues planes, bracejes per la mar, tot trobant companys. Rebels front al no-res quotidià del capital. Cercadors de nous horitzons al si de les coses. Companys en la lluita contra el vell mon i contra totes les alienades il·lusions que segrega…"  
  1. Conec la revista i penso el mateix que tu. La vaig trobar a Tarragona fa uns an i en tinc dos números. El text que reprodueixesés del milloret que conté, a banda d’instruccions pe rfer còctels molotov, etc. Salut i independència

  2. Aquesta entrada teua em sembla interessantíssima. La revista mostra una energia en l’inconformisme (que dóna, en part, el seu to d’humor) que ara no posseïm. Ens queixem, és cert, però estem mancats d’aquesta energia jovial que proporciona el fet de tenir fortes esperances que el camí ens portarà a algun canvi de pes.
    Per cert, mireu la definició de "vitet": "Espècie de solanàcia que fa unes baies primes i llargues molt picants."
    M’encanta el vitet coent, li pegues només un mosset i et fa reviure!

    Acabe d’obrir el meu blog. És bastant senzill però serà un plaer que em visites.

    http://noves-flors.blogspot.com/

  3. Maulets (res que vore amb l’organització actual) va nàixer a les acaballes dels anys 70 i, fonamentalment, eren gent de la Ribera i l’Horta i molt vinculada al món universitari, fonamentalment estudiants. La foscor dels anys 80, per a la gent a l’esquerra del PSOE, va comportar la seua desaparició encara que alguns d’ells s’integraren al PSAN.
    Tu ho has dit: llenguatge diferent sentit de l’humor, originalitat i textos que perduren amb el temps. Ells poularitzaren la paraula Maulets i almenys quelcom del seu esperit continua i continuarà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!