A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

29 d'abril de 2010
Sense categoria
3 comentaris

El barroc de la mà de Josep Lozano

Prepare una classe sobre El mut de la campana de Josep Lozano. Una novel·la prodigiosa. Com a ficció històrica, escenifica la València del segle XVII amb un gran vigor documental i plàstic. L’acare amb el barroc pictòric, ço és amb el caravaggisme i tuti quanti. Com a expressió del barroc, exemplifica el paroxisme dels sentits i les polaritats llum/tenebra. Tota l’obra es pot llegir a través d’aquesta dualitat en què o bé sóm a les portes de la virtut cristiana, amb una vida devota (la mare del protagonista) o bé tenim la vida del joc, les passions sensuals (encarnades pel pare). Les dues forces estridents: passió i castedat, tenen un camp de batalla molt concret: la vida del protagonista i ara guanya l’una, després l’altra i a la fi… El barroc és la manifestació, en la vida quotidiana, dels desordre de totes les passions. 
   Més coses en relació al barroc: acostament realista. Talment en la pintura barroca, la novel·la fa que assistim a escenes i a situacions d’un realisme documental; l’autobiografisme, igual que es desenvolupa l’autoretrat de la mà de pintors com Rembrandt, un autoretrat realista i sincer, la novel·la ens dóna el testimoni de la vida d’un home amb tota la sinceritat del món. (n’hi ha més)     

  L’altre gran nucli d’anàlisi té a veure amb la relació entre el barroc i la postmodernitat. És evident que entre altres èpoques, la barroca és afí amb la tonalitat emotiva postmoderna, amb l’exageració paroxista; la postmodernitat  viu còmoda amb un punt de desequilibri, trastorns de les passions…
   LLig una comentari de Michel Maffesoli: “Seria llarga la llista de cantants l’èxit dels quals rau en l’expressió barroca. El bad boy Eminem, per descomptat, o el pop soul Prince, sense oblidar l’inquietant Michael Jackson. El denominador comú és l’exuberància, l’eflorescència de la gestualitat, i una gama cromàtica marcada per la profusió”.  

Josep Ribera, “Martiri de Sant Bartomeu”, Museu Nacional d’Art de Catalunya

  1.    Relacionar posmo amb barroc no és una idea gens nova. Se n’ha parlat molt. I sovint amb encert. Com són els teus textos.
            Felicitats pel nou llibre!
                            Pep

  2.      He començat a llegir “La vulgaritat…” i el primer text m’ha semblat  molt penetrant i molt oportú. Crec que és una aproximació prou exacta. La vulgaritat és una veritable malaltia, sense un guariment fàcil. Ara vaig a llegir allò d’Ikea…Ja et contaré.
                Una abraçada
                  Sylvia

  3. Vaig llegir “El mut de la campana” ja fa algun temps i no recorde detalls (perquè la meua memòria és terriblement desobedient, contra la meua voluntat, que intenta aconseguir que guarde i no que oblide… que hi farem!) però sí que recorde la sensació que tu tan bé descrius, passions desenfrenades i consciència de pecat. Recorde també que em va agradar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!