Mandat 1-O: Edificar la República Catalana Independent

2.044.038 VOTANTS, EL 90% A FAVOR DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA ( 1r octubre 2017 ). Objectius: Completar la DUI, assegurar la Llengua, institucionalitzar la República i el territori.

27 de juny de 2022
0 comentaris

Si volem podem, defensar el català!

 

Des de Berga per assegurar el català.

 

La Llengua, l’ànima de Catalunya.

Hem de desvetllar aquest Poble. No ens podem aturar:  “Foc he vingut a portar a la terra i com desitjo que ja sigui encès!”

Com desvetllar-nos, com coordinar-nos. Com vèncer els enemics de Catalunya i la seva llengua, què hem de fer?

Ahir a la taula rodona d’Òmnium a Berga, no en vaig encertar ni una.

Les i els ponents foren extraordinaris, gent que lluiten i han lluitat des de fa molts anys, tal com van explicar senzilla i francament, sempre han hagut de treballar amb l’ombra de l’espanyolisme en contra.

“Mai la lluita en defensa del català ha sigut planera i fàcil sinó frenada i distorsionada continuament per tots costats, una tasca que els defensors de la Llengua han hagut de fer mig de secret i mig desobeint les múltiples traves que altres els hi posaven en contra.”

“L’estat espanyol mai ha defensat la llengua catalana sinó tot el contrari”, i les institucions catalanes que en el fons, d’ell depenen,  mai han tingut les mans lliures per fer o desfer el que calgui en favor de la nostra llengua.”

“I als polítics i partits polítics catalans els ha mancat l’encert i la necessària determinació i esperit resolutiu suficient per aplicar les solucions, els pressupostos i corresponents partides econòmiques, i accions precises per invertir les inèrcies negatives que amenacen avui el català.”

Estem en un moment greu pel futur de la Llengua Catalana i crec que ha arribat l’hora decidida de posar-nos a la tasca de revertir les tendències negatives que l’amenacen.

Els defensors de la Llengua Catalana hem d’actuar junts, coordinats, metòdica i persistentment perquè la situació és difícil i ara, a més, s’hi suma un atac combinat per part de l’espanyolisme contra la immersió lingüística en català a les escoles de Catalunya, un dels fronts més sensibles en el que havíem posat la nostra confiança pel redreçament de la situació actual d’abandonament de la llengua per part de parlants catalans i per l’arribada d’un gran allau de gent d’altres parles que han arribat provinents de la immigració i de l’acolliment de persones provinents de situacions de guerra i altres situacions de caire humanitari.

Què podem fer? Què ens cal fer?

0 – Desvetllar i conscienciar tot el nostre Poble dels valors de la Llengua i dels perills que corre. La llengua és l’ànima de Catalunya com també ho és de tants i tants pobles d’arreu del món. La Llengua és la veu específica de tota cultura i els seus valors específics i pròpia idiosincràcia. “De què li serveix a un Poble de guanyar el món i en canvi perdre la seva identitat i la seva llengua?”

1 – Sumar molts efectius. On els trobarem? En les files independentistes, en els votants del 1r d’octubre. La màxima és entendre que sense llengua perdem el país, que llengua, Catalunya i Independència són indestriables. Hem de prendre consciència que hem arribat a l’hora d’edificar la Catalunya que ha de ser lliure i plena, i una de les columnes fonamentals que han d’aguantar aquesta Catalunya és la llengua catalana.

2 – La primera actitud que hem d’entendre i fer és no baixar de la Llengua, a Catalunya no parlar en castellà, cada vegada que ho fem perdem una mica de tot el més fonamental, perdem llibertat, perdem idiosincràsia, perdem país, perdem futurs parlants, els estem privant d’aprendre el català i de parlar-lo, perdem la llengua que així se’ns mort, les llengües moren i esdevenen inú
tils quan no es parlen, i perdem els nostres drets lingüístics i nacionals. Per tant la primera norma del reeiximent de la llengua ha de ser no baixar mai de la llengua.

3 – Hem de millorar el nostre coneixement i domini de la llengua, aquesta actitud i convenciment ha d’ésser constant, cal evitar que la llengua se’ns mori per darrera. Cal aprofundir el coneixement dels perills i malalties que amenacen el català.

4 – Cal tenir present la  situació actual i la necessitat de posar-hi mà. Tothom ho ha de saber i saber la voluntat ferma de milers de  catalans de revertir la deriva actual i millorar-ne la situació. Què fer, per què, i com fer, per assegurar el present i el futur de la Llengua de Catalunya.

5 – Com encarar l’atac a la immersió lingüística en català? Per què pocs alumnes maneguen tot el sistema d’ensenyament de Catalunya, tot un país.

6 – Com encarar el despropòsit de fer del castellà la “llengua curricular” em el sistema d’ensenyament de Catalunya.

7 – Què fer per contagiar el prestigi de la llengua i la necessitat de fer tot el possible per al seu reeiximent i la voluntat de parlar-la per part de molts catalans vinguts d’altres terres i països.

8 – Com ensenyar als nens, joves i nouvinguts, la llengua, la cultura, la història, la geografia, el pensament, les costums i la literatura catalanes, les arrels d’aquest nostre país.

9 – Com vèncer els qui ens volen destruir i subjugar.

10 – Objecció de consciència dels mestres.

11 – Preguntes que no vaig fer:

Per què no es va controlar si la immersió es feia?

Per què no posar més hores de català?

Per què fer aprendre la gramàtica en castellà?

Per què no posar immersió al batxillerat i a l’universitat?

12 – Com portar el català i  la història i el pensament als carrers de Catalunya.

13 – Hem d’exigir als polítics i els seus partits que es comprometin amb la llengua de Catalunya, i si no ho fan explícitament no els hem de votar, la llengua ha d’ésser el primer.

14 – També hem d’exigir la llengua a tots els demés professionals, àdhuc advocats, jutges, policies, …

Salvador Molins Escudé, Consell Local de la República Catalana Independent, del CDR BlC

PS1: Si volem podem, defensar el català!

PS2: Per Carme Junyent

“No és per Netflix, és per nosaltres”

https://www.vilaweb.cat/noticies/netflix-llengua-nosaltres-opinio-carme-junyent/

PS3:

Regeneració Lingüística de la Nació Catalana:

https://slideplayer.es/slide/14102503/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!