Mandat 1-O: Edificar la República Catalana Independent

2.044.038 VOTANTS, EL 90% A FAVOR DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA ( 1r octubre 2017 ). Objectius: Completar la DUI, assegurar la Llengua, institucionalitzar la República i el territori.

4 d'octubre de 2006
Sense categoria
7 comentaris

317. El nou OCCC, “EL SIGLO” AL SERVEI DE LA CULTURA CATALANA.

Abans de res: "Jo també vull un estat propi!" i abans d’això "Jo ja treballo per l’assoliment d’un estat propi"

"OCCC" són les sigles que signifiquen "Octubre Centre de Cultura Contemporània"

Des d’aquest bloc felicitem amb gran admiració aquest obra tant encertada d’Acció Cultural del País Valencià i dels seu impulsor n’Eliseu Climent.

—————————————-

PAÍS VALENCIÀ: PER FI "EL SIGLO" AL SERVEI DE LA CULTURA CATALANA
En la dècada dels setanta, l’aparició de noves fórmules comercials conduïren al tancament del singular edifici d’El Siglo, uns grans magatzems dedicats a la venda de teixits que, des de la seua fundació el 1879, van assolir per als valencians un valor simbòlic similar al de les galeries La Fayette per a París, Harrods per a Londres o Can Jorba per a Barcelona. Ara torna a obrir les seues portes amb el nom d’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), sota l’impuls de l’editor Eliseu Climent. Definit com «un projecte destinat a revitalitzar la cultura i la societat valencianes, des d’una perspectiva nacional i de progrés», l’OCCC inicia la seua activitat aquesta setmana amb la celebració d’un congrés sobre les relacions entre l’espai i les expressions artístiques.
La decadència mercantil d’El Siglo va anar seguida de l’abandó de l’immoble. El desplaçament de l’eix comercial cap a altres carrers de la ciutat, més les limitacions que per al seu ús imposava la protecció estructural de l’edifici ?establerta el 1983 per la singularitat de la seua arquitectura, amb elements modernistes i racionalistes, el seu caràcter i les seues dimensions? van inhibir els intents d’adquisició per part de la iniciativa privada.
Salvat per la llei, l’edifici va esquivar el perill de convertir-se directament en un solar per a millor aprofitament, però la manca de tasques de manteniment auguraven, amb el pas del temps, un deteriorament irreversible. El seu destí va canviar mitjançant Acció Cultural del País Valencià, que cercava un immoble al centre de la ciutat per posar en marxa un ambiciós projecte acaronat de feia temps.
L’OCCC corona la xarxa de casals Jaume I que Acció Cultural va començar a obrir a partir del 1995 a diverses poblacions valencianes on treballen per la llengua i la cultura catalanes i la identitat nacional a través d’activitats variades. «Volíem fer un pas més gran i obrir un gran centre a València, que, a més de servir per al desenvolupament del programa propi d’Acció Cultural, aglutinara també l’activitat d’altres entitats i donara l’oportunitat als creadors valencians de disposar d’un espai d’expressió, sobretot tenint en compte la carència d’equipaments culturals que té aquesta ciutat», explica Emili Payà, un dels responsables de l’OCCC.
Així, l’Octubre ?el nom simple amb què comença a ser conegut? serà també la seu de la Institució Joan Fuster ?la propietària, juntament amb Acció Cultural, de l’edifici? i altres institucions com ara el Centre Carles Salvador, referent al País Valencià de l’alfabetització en català, que hi traslladarà les seues classes. També s’hi instal·larà l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa; la Fundació Ausiàs March, encarregada de l’organització dels congressos i la gala literària dels Premis Octubre, i la Fundació Josep Renau, entitat dipositària de l’obra de l’artista.
A més, poder disposar de l’OCCC ha propiciat la constitució d’entitats noves: l’Espai Dona, l’Institut del Territori Ramon Margalef, l’Institut Interconfessional Ramon Llull, l’Institut Internacional d’Estudis Polítics i la Casa de l’Escriptor.
A poc a poc, aquestes entitats aniran ocupant les seues dependències a l’OCCC ?on també hi haurà espai per a la redacció d’El Temps i la llibreria Tres i Quatre? i s’hi faran congressos i seminaris, cicles de cinema, concerts i exposicions.
«L’Octubre pretén ser un centre multidisciplinar, científic i artístic que done cabuda a les expressions més actuals en qualsevol camp», descriu Payà.

UN TAST

La inauguració oficial de l’OCCC arribarà més avant, coincidint amb la celebració dels Premis Octubre. Tanmateix, el centre ofereix a partir d’aquest dimarts un tast de la seua oferta amb l’organització d’Expanding the space (més enllà de l’espai), com a complement al Congrés Internacional d’Astronàutica que aquests dies se celebra a València.
La comunitat artística i la científica es reuniran en l’Octubre amb l’objectiu de discutir temes vinculats amb la relació entre l’espai i les més diverses expressions artístiques: des del tractament de la llei de la gravetat en les pel·lícules de ciència ficció, fins als projectes d’edificació en altres planetes d’alguns arquitectes.
L’ocasió també permetrà començar a admirar la rehabilitació de l’antic El Siglo, reestructurat completament i que ha mantingut les seues característiques principals protegides. El seu interior encara respon a l’estructura metàl·lica i al gran buit central tancat per lluerna i plantes diàfanes pròpia dels grans magatzems que proliferaren en les ciutats europees a partir de l’últim terç del segle XIX, amb París com a referència.
S’ha recuperat un antic mural del pintor Cabedo Torrents, comunista republicà represaliat pel franquisme, i l’antic ascensor ?el primer que es va instal·lar a la ciutat de València? tornarà a pujar i baixar per unes plantes on els mostradors del gènere han estat substituïts per sales d’actes, sales d’exposicions i sales multiús, aules i oficines.
La inversió total en aquest espai ascendeix a 10 milions d’euros. En el finançament, hi participen els socis d’Acció Cultural i nombroses institucions de l’àmbit lingüístic català ?inclosa la Generalitat de Catalunya?, a excepció del govern valencià, informa "El Punt". (Oct/2006)

Notícia extreta de www.radiocatalunya.ca, obra incansable d?En Ramon Serra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!