El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

20 de febrer de 2007
3 comentaris

La FAVB ha de tancar la barraca

Sóc conscient que aquest títol és una provocació. No faré amics. Les coses, però, convé dir-les clares. Fa temps que la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona no fa la feina que tocaria fer. De fet, sempre l’ha feta a mitges, perquè massa sovint ha estat interferida pels mateixos interessos polítics que condemnen aquesta ciutat, amb la passivitat de tothom, a la mediocritat.

No m’interessa saber qui té raó en el conflicte entre el president Julio Molina i el vicepresident Miguel Jurado. No m’importa, de fet. Trobo lamentable, però, que les diferències internes en el si d’una associació que ens hauria de representar a tots acabin al jutjat. Tant s’hi val, perquè sóc veí de Badalona i no em sento representat per la FAVB. La Federació veïnal fa massa temps que està viciada pel joc polític. Ha estat una finestreta més de l’oficina de col·locació municipal, i com a tal s’ha degut als seus amos. Per a les forces d’esquerres -les de dretes no hi podien ni entrar- era un escenari de "lluites regionals", una eina que convenia tenir esmolada en funció de qui i com manava. Durant dècades, les mobilitzacions veïnals obeïen més a raons de partit que a motius cívics, amb l’excepció de la campanya del rebut de l’aigua (i encara aquí hi havien motivacions polítiques subjacents). Els equilibris interns al si del govern municipal tenien la seva contrapartida a la FAVB, on s’ha fet política de segon nivell. La Federació ha estat incapaç de reconvertir-se; no ha acomplert ni les funcions d’espai de debat cívic, ni les d’organització que presta serveis als ciutadans. El mateix ha passat amb les associacions de veïns, que amb els anys han perdut tot caràcter reivindicatiu (o educatiu) per convertir-se en mers gestors de subvencions destinades a festes i festetes. No anem enlloc. Cal refundar el moviment veïnal, tornar a convertir-lo en el corcó de les administracions (governi qui governi); modernitzar-lo, convertir-lo en un espai que presti serveis als ciutadans -sobretot als nous ciutadans-; ha de ser, en definitiva, la consciència crítica els polítics, qui posi el dit a la nafra dels problemes que el govern municipal no vol o no pot veure. Potser és demanar massa, però m’agradaria no haver de perdre l’esperança que és possible canviar aquesta ciutat de dalt a baix, i això vol dir millorar, també, el seu teixit associatiu: netejar-lo, despolititzar-lo, treure’l del túnel del temps i acostar-lo a la societat del segle XXI. Si no saben o no volen fer-ho més val que tanquin la barraca.

La foto és de quan les guerres no eren internes, sinó internacionals. Campanya pel "No a la guerra" de 2003. Foto de Sara Muñoz.

  1. hola! m’ agrada molt l’ article que escrius al blog i voldria donar tot el meu soport en el teme de les associacions de veïns i el seu caracter reivindicatiu, nosaltres som una associació nova, ( la junta) ja que l’ AV Can Solei ja existia fa temps.
    No som de cap partit politic, els membres de la junta som treballadors preocupats pel nostra barri http://cansolei.blogia.com
    hem demanat d’ ingresar a la FAVB i encara estem a la espera que ens diguin alguna cosa, però com volem treballar pel barri i desde el barri necesitem/interesa estar federats per tenir encara més força.

    Estem preocupats amb tots els nous projectes que l’ ajuntament prepara als despatxos sobre la zona de Can Solei, hotel 4 estrelles, nou vial al parc de can solei/ca l arnus, operació av navarra, etc. I tenim intenció de ser critics quan calgui
    però també tenim intenció d’ ajudar al nostre barri de sortir del llarg sonmi inmer organitzan festes i trobades pels veïns, sense diners impossible de fer, sense local tampoc i ara no tenim encara local social on reunir als veïns per iniciar activitats.
    l’ AV Can Solei, desde el principi aposta per les noves tecnoligies per acostar els fets locals al veï, però tampoc s’ oblida de la tradicional revista a la bustia per la gent que encara no pot accedir al mon digital, una cosa que pemsem que em de treballar es per acostar als veïns a les noves tecnologies fem per exemple tallers.
    La lluita interna a la FAVB que sincerament jo no l ‘entenc a mi s’ ha m escapa del tot , però si que veig que no conve a la ciutat de Badalona i als veïns en general que encara malmeten més les poc valorades associacions de veïns.

    més informació a http://www.cansolei.com

  2. Hola Andreu, només vull fer alguna puntualització al teu comentari:
    1- No és cap deshonor tenir doble militància partit moviment veïnal, cultural etc..
    2- Hi a persones que encara creuen amb els ideals i lluiten per ells, no per coincidir   vol dir que siguis corretja de transmissió.
    3- Són moltes les conquestes que a assolit el MV per al conjunt de ciutadans.
    4-  La majoria d’associacions van de bona fe, altra cosa és la seva capacitat i la dels seus socis per afrontar el problemes. Cadascú sent surt del conflictes objectius com pot.
    5- A alguns mitjans també se’ls podria dir gairebé o algunes de  les mateixes coses que tu dius del MV.
    6- Comparteixo amb tu l’opinió de que els conflictes s’han de resoldre parlant, de fet la meva proposta personal és que han de dimitir tots i que una comissió composta per representants de totes les AV es faci càrrec fins passades les municipals. Però no s’ha de jutjar a tothom igual, és fàcil fer-ho des de la barrera. Cal ser-hi a dins per veure comportaments personals.
    7- No vam quedar fora de la FAVB, jo per exemple en veure com anirien les coses vaig dimitir, i ho vaig fer per decisió pròpia, els que em coneixen bé saben que mai he obeït ordres de ningú, això mateix ho puc dir de molts d’altres, encara que de vegades com he dit abans coincideixis en alguns aspectes. PER CERT NO SOC TORTAJADISTA; NI DE NINGÚ ALTRE, soc socialista i puc compartir algunes vegades amb el meu partit el 65 % de les coses ara per ara no és el cas. Ho dic pels comentaris d’alguns articles a diaris, en cap cas he pensat que es digui amb mala fe, només és per clarificar.Qui estigui net de culpa que llenci la primera pedra, però compte que aquí ens coneixem TOTS.
    Gràcies per deixar-me que t’ho expliqui, m’agrada el teu bloc i apart d’aquest tema ja saps que comparteixo moltes de les teves opinions.
  3. Des de la meva experiència en diverses associacions de Badalona (de tipus juvenil, cultural, educatiu o polític) crec que el principal dèficit de les Associacions de Veïns de la nostra ciutat és la manca de representació dels barris que en teoria representen, és a dir, un dèficit de representació democràtica a nivell de barri.

    Com pot ser que moltes AVVs no promoguin Assemblees obertes als veïns i veïnes? Com pot ser que moltes AVVs no impulsin coordinadores d’entitats als seus respectius barris? Com pot ser que moltes AVVs tinguin com a activitat prinicipal l’organització de les festes dels seus barris, sense comptar amb la resta d’entitats del mateix barri? Per què l’Ajuntament les segueix considerant interlocutores prioritàries?

    Aquests problemes de metodologia tenen com a causa el control polític que es fa de les AVVs (interessa tenir-ho tot calmat) i com a conseqüència la pèrdua de la representativitat que durant tants anys van tenir.

    I més enllà dels laments i les queixes, és feina de tota la gent de Badalona, i del seu teixit associatiu, tornar a les AVVs el seu paper representatiu i aglutinador de cadascun dels barris de la nostra ciutat. O això o ens inventem altres maneres de representació…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!