L’esplèndida flor de l’albergínia a l’Hort de ca la Toca
(Foto:Teresa Parareda)
(Continua)
Quatre propostes diferents amb l’albergínia com a protagonista o coprotagonista.
La primera, un plat que vaig tastar i gaudir per primer cop al restaurant la Primitiva, de Lluçà, de la mà de la Kin. Es tracta de fer bullir arròs integral, fins al punt desitjat, deixar-lo escórrer i reservar-lo. Les verdures, variades com més millor -avui, albergínia, porro, pastanaga, bleda, col-i-flor, pebrot verd i vermell i all i julivert-, i tallades ben menudes, ofegades a la paella i amanides amb sal, pebre vermell dolç, oli d’oliva i una llossada d’aigua, fins que quedin al punt de cocció. Tot barrejat i amb parmesà ratllat o laminat pel damunt. Sensacional! Això per dinar.
La segona, per conservar. Ceba, pebrot verd, albergínia, tomàquet, all i amaniments de pebre vermell dolç, tomàquet sec australià, sal, sucre i oli, i, en avançat el procediment, aigua per homogeneïtzar gustos i fer més melosa la menja. A refredar-la i a congelar-la. Una bona reserva!
El terce, simultani a l’anterior. Al forn, en una plata, les albergínies rentades i assecades, untades molt lleument amb oli, i cobertes, totes juntes, amb un paper d’estrassa. No m’agraden tant com fetes amb foc de llenya o carbó, però resultarn ben bones. Un cop reposades ben embolicades, pelar-les i… ja veurem!
I finalment, la truita. Un cas, el de la truita d’albergínia en la meva vida. Fins fa ben pocs dies, mai n’havia feta d’albergínia sola. Ara ja ha esdevingut un clàssic setmanal. I em ve de lluny, dels desitjos de la meva mare quan estava prenyada d’un servidor. Ja fa una pilassa d’anys. M’ho va confessar fa quinze dies!
L’albergínia, sinònim d’identitat cultural mediterrània, segueix ocupant un espai al cel de l’Hort de ca la Toca.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!