Bloc Botxí (v. 2.0)

La destral torna a estar esmolada

14 d'abril de 2006
Sense categoria
3 comentaris

“Superxeries” religioses

No sé com es diu "superxeria" en correcte nacional, així que perdoneu per la inventada.  Però els homòlegs en nacional no em fan el pes.

Cada Setmana Santa, literalment, em pixo de riure veient les professons espanyoles, especialment les andaluses.  Nosaltres, bàsicament, no en tenim.  Són un costum totalment aliè al nostre tarannà (la Dansa de la Mort de Verges no compta).  Altres països desenvolupats d’Europa tampoc no en tenen.  En això, també, els catalans som molt europeus, i poc espanyols.  I que duri (malgrat algun intent xarnego d’importar "romerías" cutres i poc nostrades).

Puc entendre que persones de respectable substrat religiós celebrin la Passió de Crist amb devoció.  Però… ¿quanta religiosistat hi ha a les professons?  GENS !!  (…)

Les professons són actes banals, absurds, plens de "superxeria" religiosa.  Un fotimer de gent que mai no viu el fet religiós, de cop i volta apareixen com a campions de la (falsa) devoció.

He treballat anys a Espanya i ho he vist a bastament:  paios absolutament ateus, que nogensmenys són "cofrades" dels que desfilen amunt i avall tota la Setmana Santa.  Després de la desfilada de morat… a posar-se "morats" … de vi, és clar.

Quanta incultura tenen els espanyols !!  Quanta hipocresia !!  El més sorprenent és que aquests actes, lluny de recular conforme es culturitza la societat, encara prenen embranzida.

Alguns opinen que són simples manifestacions culturals.  Jo ho dubto.  Ho he vist de prop, i potser hi ha un fet tradicional, però també una mena de "superxeria" religiosa mig màgica, que fa que "calgui" fer aquesta mena d’actes, com una mena de adoració al tòtem.

Em seguiré pixant de riure.  No és per a menys.

  1. Guaita botxí:

    Fa una dècada, vaig ser-hi a l’Alguer, i allà se’n feia talment com a la Setmana Santa marinera del Cabanyal , a València. La dansa de la Mort de Verges, i et diria més, actes sagramentals, a Tàrrega, Esparraguera, Oriola, etc. No té massa a veure en les entrompades de les españoles, però fa una ferum reliogiosa que tomba de tos. Poca o mota cosa capetovetònica i molta CONTRARREFORMA  del segle XVII i XVIII, que és quan ens colonitzen verament. A la Catalunya Nord, aquest dies aniran per un estil, no et penses. 

  2. Pregunta al Servei en carretera? Contestació; aquest dissabte de Tots Sants," sic." estàn tots els tallers tancats.

    Possibles significats de la Setmana Santa;

    1) Si vols estaviar cales en viatges feste membre de una germandad i el resultarà més economic que dur a la dona i familia de viatge.

    2) Una bona escusa per veure als parents i saludar als coneguts.

    3) Un bon moment per agarrar un bon catxirul.lo o castanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!