El violinista celest

Bloc sobre literatura i art de Xulio Ricardo Trigo

26 de gener de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Walter (3): Un enciclopedista del segle XX

A la llum dels seus escrits, de l’enorme varietat d’interessos que perseguia Walter Benjamin -sociologia, literatura, història, filosofia, llengua…- ens assalta la temptació de veure’l com un enciclopedista del segle XX, però sembla clar que la seva voluntat interpretativa, el desig d’explicar el món, a ell mateix i als altres, contrasta amb la visió acumulativa dels volterians.

Tots els assaigs de les Il·luminacions responen a una necessitat extrema: ell, que aspira a dominar les disciplines relacionades amb el pensament, vol interpretar-les amb la determinació de teoritzar sobre la Prehistòria de la Modernitat. Poques persones han tingut al llarg de la història armes tan adients en una empresa de tal envergadura; seria d’injusts -i d’ignorants!- dir que es va quedar a meitat del camí…

 

L’escriptor alemany va viure sotmès a una capacitat productiva inesgotable, però també dotat amb un geni lingüístic que ara ens permet parlar d’una obra sintètica. En cap de les seves propostes deixa de sorprendre’ns per la immensitat de les fonts a les que remet. Si la seva existència va restar marcada pels diversos llocs on va haver d’exiliar-se, també la seva obra es construeix a partir d’un viatge inacabable per les disciplines humanistes més definitives d’aquell primer terç del segle. I potser sigui als breus assaigs de les Il·luminacions on aquest esperit, de recerca contínua, de passió irrefrenable per teoritzar sobre l’ésser humà, ens comunica el millor de les seves propostes: és la brevetat, el fragment -tot i que amb les característiques que he esmentat abans-, el vehicle més adequat per enfrontar-se a la modernitat, cada vegada més immersa en l’univers fraccionat que ell va saber prefigurar amb tant d’encert.

Tant fa si el lector d’aquest article ja ha llegit en una altra època de la seva existència en Walter Benjamin. A bon segur que una nova lectura li reportarà sensacions desconegudes, aspectes inèdits que li ajudin a interpretar el nostre temps. I només els grans escriptors, els grans filòsofs, són capaços de presentar-nos propostes que poden canviar amb el pas dels anys i el desenvolupament de la pròpia experiència del lector.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!