Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

28 de maig de 2010
6 comentaris

Una altra pregunta per a Artur Mas

Em considero un privilegiat perquè, fins ara, la meva relació amb l’Artur Mas ha estat prou bona en termes de debat polític. No pas en el sentit que ja l’hagi pogut convèncer que CiU es presenti a les eleccions al Parlament de Catalunya amb la independència com a objectiu únic o de màxima prioritat, però sí per tal com la majoria de vegades que m’he dirigit a ell n’he obtingut alguna resposta. Ni que fos de clixé, impersonal, freda com el marbre i previsible, la resposta ha arribat sempre i la interlocució ha estat sempre d’agrair. Començant per la invitació a la conferència del 20 de novembre –que va generar una sèrie d’apunts com aquest–, continuant amb la pregunta que li vaig adreçar via YouTube i, més recentment, comentaris al seu perfil de Facebook. Ara m’agradaria adreçar-li una nova pregunta de manera pública i oberta. Confio que, un cop més, tingui l’amabilitat de respondre-la.

Tots sabem que dins dels partits hi ha diversitat i CDC –o, si voleu, CiU– no n’és una excepció. També sabem que l’independentisme, és a dir, la voluntat política que l’actual comunitat autònoma de Catalunya esdevingui un estat europeu, creix i guanya cada dia nous espais que en refermen el caràcter transversal. Dins de CDC hi ha moltes persones amb càrrecs públics que decididament votarien sí en un referèndum d’independència, mentre que d’altres són partidàries encara d’esprémer el marc autonòmic malgrat els evidents símptomes d’esgotament. Ara ja, de fet, cop de porta de Zapatero més clar que l’aigua.

Molt probablement, a les llistes que presentarà CiU de cara a les eleccions hi haurà diputats i diputades que posarien el seu escó al servei d’una declaració d’independència si, per aquelles caramboles de la vida, la qüestió es portés al Ple just a l’inici de la legislatura i com a resultat de les eleccions. D’altres, en canvi, preferirien negar-s’hi o votar en blanc. Tot és respectable i per això tenim la democràcia.

La qüestió que em plantejo, però, és la següent: atès que la voluntat de ser estat ocupa ja plenament la centralitat política i que els votants tenim dret de saber quines intencions tenen tots i cadascun dels 135 diputats en aquesta qüestió, voldria saber si el fet de formar part de les llistes de CiU els comprometrà a posicionar-se d’acord amb la disciplina de vot del partit o si se’ls donaria llibertat de vot.

Ja sé que encara no sabem qui formarà part d’aquesta futura llista. Quan tinguem els noms ja els podrem demanar directament si podem comptar amb el seu escó per a la declaració d’independència. Sí o no. Però abans hem de saber si el partit els donarà llibertat per decidir-ho o no. Perquè en un cas o en un altre, la suma de diputats i diputades independentistes seria molt, molt, molt diferent, no trobeu?

Un cop més, moltes gràcies per la teva resposta, Artur, que sé que arribarà.

  1. Si entra en comunicació, et puc demanar que li diguis si podria canviar
    el logo de la campanya?
    Crec que hauré de deixar de moure’m per
    la xarxa i els carrers mentre duri la campanya, sinó. Em provoca un
    dolor insuportable veure aquesta imatge de la sonsrrrissita i apropiació
    indeguda del canvi, “canvi” en diuen, del què està passant la país i
    més enllà.

  2. “a voluntat de ser estat ocupa ja plenament la centralitat política”

    M’intriga sobremanera aquesta afirmació. A part l’eventual sentència del Estatut. En quins altres aspectes de la centralitat política o civil s’observa aquesta voluntat de ser Estat?

    Les consultes ciutadanes tenen una participació concordant amb els sondejos que situen aquesta voluntat en un 30-35% de la ciutadania. I dintre d’aquest 30-35% dubto que tots ells tinguin en la seva major prioritat l’esdevenir Estat.

    Sobre declarar-se independent al Parlament, em sembla que hi ha un article concret de la constitució sobre aforats fent coses així… O ho fas amb un suport *claríssimament* majoritari de la cambra o no ho fas.

    I  el suport de la cambra, amb llibertat de vot, atés que el Parlament representa la ciutadania, podriem situar-lo en el 30-35% (sino posa 100% ERC, meitat de CiU i cuatre del PSC).

    Ara en serio, potser ens podem preocupar, per ara, de aconseguir una major independència *real*: Llibertat fiscal i normativa. Que maco seria poder fer la nostra Reforma Laboral mentre a Madrid no aproven res…

    Si reps resposta del Sr. Mas espero que ens en facis partícipes, ja dic: estic intrigat 🙂

  3. La resposta és NO. CiU no donarà llibertat de vot en un tema com aquest. I mentre Mas o qui estigui al capdavant continui dient que la independència ARA NO TOCA doncs CiU no donarà suport a la llibertat de Catalunya.
    Així de clar.

  4. Copio aquí la resposta que ha tingut l’amabilitat de donar-me un cop més l’Artur Mas des del seu perfil al Facebook:

    “Els membres de la candidatura de CiU defensaran el programa que la
    nostra formació política presentarà davant dels ciutadans de Catalunya
    per obtenir el seu recolzament i la seva confiança mitjançant el seu
    vot. No podria ser d’una altra manera.

    Moltes vegades, els
    diputats de CiU han votat a favor del dret a l’autodeterminació de
    Catalunya en el Parlament; només cal consultar el Diari de Sessions a
    les hemeroteques. Els drets es tenen s’exerceixin o no. Mostra’n més…

    Ara bé, segons la nostra opinió, com a
    CiU, els futurs membres de la candidatura, alguns dels quals
    esdevindran diputats electes, defensarem que Catalunya ha d’exercir el
    dret a decidir en aquelles qüestions que apleguen majories socials més
    àmplies. I, en aquest moment, la independència no és una d’elles.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!