“Perafita picapoll 2011”
Comentari:
En els darrers anys s’ha aconseguit la plena recuperació de la varietat picapoll, una elogiable tasca realitzada primordialment per cellers de la DO Pla de Bages, fins el punt d’establir-se un binomi entre varietat i DO. Però, curiosament, el picapoll havia estat històricament una varietat molt estesa arreu de la geografia catalana. A Cadaqués, per exemple, el boom turístic va comportar la pràctica desaparició del conreu de la vinya, però la gent més gran de la vila encara recordava que el picapoll era un raïm de l’indret. El 2005, en un gest no exempt d’audàcia, el Celler Martín-Faixó torna a plantar-hi picapoll, precisament amb la col·laboració d’un celler bagenc, una varietat que es donava per extingida al Cap de Creus.
El vi de l’anyada 2011 es composa fonamentalment de picapoll blanc (91 per cent), amb un afegit de moscatell d’Alexandria (9 per cent), En aquest bloc ja ens hem referit a les bondats del moscatell (el “muscat” nostrat) per a elaborar vins llaminers i complexes amb un caràcter cent per cent mediterrani. En aquest cas, el moscatell complementa el picapoll aportant unes característiques més florals i endolcides.
Gastronòmicament, combina amb els plats habituals per a vins blancs amb una certa estructura: arrossos, peix blanc o blau (suquets, peix a la sal …), marisc, o fins i tot pot acompanyar alguns embotits (pernil) i formatges suaus. Però també podríem fer l’exercici de projectar l’escenari i el moment idonis per gaudir-lo, i en aquest cas, volem imaginar un àpat en una nit d’estiu, a l’aire lliure, i a poder ser no molt lluny del mar, i com sempre, en bona companyia.
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,25/10
El contrapunt. Agricultura harmònica en parcs naturals. La declaració de parc natural no ha de comportar, ans el contrari, la desaparició de l’activitat humana en aquests paratges, especialment les relacionades amb el sector primari, com les agràries, ramaderes o forestals, conciliant a la vegada una gestió sostenible i una explotació econòmicament viable que eviti l’abandonament del territori i el creixement desordenat d’àrees boscoses i matollars. En aquest sentit, la recuperació del conreu de la vinya, o d’altres espècies com l’olivera, ha estat i és un factor enormement positiu per a la zona i per al propi parc alhora.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!