vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

14 d'abril de 2012
2 comentaris

Garnatxa d’Empordà Espolla: elogi incondicionat (I)



Garnatxa d’Empordà Espolla
(etiqueta vermella 3 anys)
Vi dolç natural
DO Empordà
Espolla (Alt Empordà)
Celler: Celler Cooperatiu d’Espolla
Raïm: 65% lledoner blanc, 35% lledoner gris o roig
Grau alcohòlic: 13,5% vol.
Preu aproximat: 4,50 euros
Contingut: 75 cl 
 
 

Comentari:

Els vins dolços continuen sense tenir el reconeixement que mereixen. Tot i la important tasca desplegada els darrers anys pel que fa a la recuperació i valorització del patrimoni vitivinícola, és també cert que persisteixen encara algunes llacunes. Un exemple (no l’únic) és el dels vins dolços, que, amb totes les excepcions que calgui esmentar, encara es troben lluny d’assolir el nivell de prestigi que els hauria de correspondre, tant per la seva qualitat com per la seva singularitat.    

És el cas de les garnatxes de l’Empordà, vins de licor elaborats a partir de la varietat garnatxa (coneguda localment com a lledoner) i sotmesos a un període posterior d’envelliment. En aquest sentit, les garnatxes dolces que elabora el Celler d’Espolla mantenen dues característiques que havien estat tradicionalment consubstancials a aquests vins: vins exquisits des d’un punt de vista gustatiu, i alhora, pel seu preu assequible, vins populars i interclassistes, habituals a moltes llars.

El vi s’elabora exclusivament amb raïms de les varietats garnatxa, lledoner blanc (65%) i lledoner gris (35%), procedents en la seva major part de vinyes velles conreades sobre terrenys granítics de la falda de l’Albera. Al celler, la verema és sotmesa a un trepitjat i premsat suaus, afavorint el contacte del most amb les pells per obtenir-ne matèries colorants i aromes. Després d’un desfangat estàtic, el most fermenta a temperatura controlada per transformar els sucres en alcohol i adquirir la condició de vi.


Posteriorment es força la paralització del procés de fermentació en curs mitjançant l’addició d’alcohol neutre de vi (encapçalar amb alcohol) en una proporció prèviament calculada perquè el producte final assoleixi el grau desitjat. Aquesta operació rep el nom de mutàge (emmudir) ja que atura en sec l’actuació dels llevats i deixa en el vi una notable quantitat de sucres procedents del raïm.

En aquest sentit, al contrari de la mistela, que és un most enriquit amb alcohol afegit, la garnatxa és pròpiament un vi natural que té alcohol propi a més de l’afegit i per aquest motiu es considera també un vi dolç fortificat.

 

A continuació, el vi és sotmès al celler a un procés d’envelliment mitjançant una criança clàssica pel sistema de solera durant tres anys com a mínim. És en aquesta prolongada etapa quan el vi assoleix el seu veritable caràcter, mercès al transcurs del temps, el pas per fusta i el contacte amb les mares d’anyades anteriors. Recordem que la garnatxa és una varietat de caràcter molt oxidatiu, la qual cosa accentua encara més el procés d’evolució.


El sistema de solera consisteix, explicat breument i d’una manera molt simplificada, en extreure periòdicament una part de contingut de la bóta del vi més antic, que es reomple immediatament amb un vi de menor antiguitat procedent d’una altra bóta, i que, al seu torn, és reomplert amb un vi encara més jove, essent una tècnica molt emprada als cellers andalusos, a Jerez per exemple.


El resultat en el tast reflecteix un aconseguit equilibri entre la dolçor i la necessària acidesa. Un vi agradable i lleuger, amb un alcohol perfectament integrat i gens embafador, mantenint encara el record de fruita sobremadurada. I sobretot, llaminer.

 

Nota de tast. Color ambre d’intensitat mitja, vorada ataronjada, brillant, net i transparent. Llàgrima densa.  Aromes fines, sobresurt la pell de taronja confitada, orellanes, caramel, torrats suaus de la fusta. Entrada en boca sedós, elegant, manté encara la fruitositat: taronja, panses, confitura. Cos mig. Bona acidesa. Molt equilibrat. Final rodó. Llarga persistència. 

Data de tast:
març 2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,60/10 

 

Altres informacions. En el llibre “El vi”, d’Eduard Puig i Vayreda, editat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), podreu trobar, entre d’altres informacions, uns descripció aprofundida dels vins dolços.

  1. Hola de nou,
    T’ animo a tastar més dolços de l Empordà. Quan tinguis temps: Vi de panses de Vinya dels Aspres, Bac de les Ginestelles del mateix celler. La garnatxa o moscatell de la Masia Carreras o el Ranci de la bodega la Vinyeta. Tots plegats són un altre nivell!!!
    Salut!!!

    Panta 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!