Comentari:
Els vins dolços continuen sense tenir el reconeixement que mereixen. Tot i la important tasca desplegada els darrers anys pel que fa a la recuperació i valorització del patrimoni vitivinícola, és també cert que persisteixen encara algunes llacunes. Un exemple (no l’únic) és el dels vins dolços, que, amb totes les excepcions que calgui esmentar, encara es troben lluny d’assolir el nivell de prestigi que els hauria de correspondre, tant per la seva qualitat com per la seva singularitat.És el cas de les garnatxes de l’Empordà, vins de licor elaborats a partir de la varietat garnatxa (coneguda localment com a lledoner) i sotmesos a un període posterior d’envelliment. En aquest sentit, les garnatxes dolces que elabora el Celler d’Espolla mantenen dues característiques que havien estat tradicionalment consubstancials a aquests vins: vins exquisits des d’un punt de vista gustatiu, i alhora, pel seu preu assequible, vins populars i interclassistes, habituals a moltes llars.
Posteriorment es força la paralització del procés de fermentació en curs mitjançant l’addició d’alcohol neutre de vi (encapçalar amb alcohol) en una proporció prèviament calculada perquè el producte final assoleixi el grau desitjat. Aquesta operació rep el nom de mutàge (emmudir) ja que atura en sec l’actuació dels llevats i deixa en el vi una notable quantitat de sucres procedents del raïm.
En aquest sentit, al contrari de la mistela, que és un most enriquit amb alcohol afegit, la garnatxa és pròpiament un vi natural que té alcohol propi a més de l’afegit i per aquest motiu es considera també un vi dolç fortificat.
Nota de tast. Color ambre d’intensitat mitja, vorada ataronjada, brillant, net i transparent. Llàgrima densa. Aromes fines, sobresurt la pell de taronja confitada, orellanes, caramel, torrats suaus de la fusta. Entrada en boca sedós, elegant, manté encara la fruitositat: taronja, panses, confitura. Cos mig. Bona acidesa. Molt equilibrat. Final rodó. Llarga persistència.
Data de tast: març 2012
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,60/10
Altres informacions. En el llibre “El vi”, d’Eduard Puig i Vayreda, editat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), podreu trobar, entre d’altres informacions, uns descripció aprofundida dels vins dolços.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
T’ animo a tastar més dolços de l Empordà. Quan tinguis temps: Vi de panses de Vinya dels Aspres, Bac de les Ginestelles del mateix celler. La garnatxa o moscatell de la Masia Carreras o el Ranci de la bodega la Vinyeta. Tots plegats són un altre nivell!!!
Salut!!!
Panta