vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

21 d'abril de 2012
0 comentaris

Dolç de Gerisena 2005: corpori i llaminer

“Dolç de Gerisena verema tardana 2005”
Negre dolç
DO Empordà
Garriguella (Alt Empordà)
Celler: Cooperativa Agrícola Garriguella

Raïm: garnatxa, carinyena
Grau alcohòlic: 16,5% vol.
Preu aproximat: 12 euros
Contingut: 50 cl  

Comentari:

El Dolç de Gerisena adopta el seu nom dels primers poblaments de la vila de Gariguella (Gerisena). Es tracta d’un vi negre dolç provinent de verema sobremadurada que ha obtingut un important reconeixement entre la crítica especialitzada.


Aquest vi negre
procedeix de  vinyes velles conreades en sòls àcids, de pissarra i grava, situades al Parc Natural de l’Albera. De clima sec degut a la influència del vent del nord de Tramuntana, rep també els efectes temperadors i salins de la brisa marina per la seva proximitat al Cap de Creus.
  

El Gerisena s’obté a partir del raïm que es deixa pansir o sobremadurar al cep, procedint, ja entrat el mes d’octubre, a una verema tardana. D’aquesta manera s’aconsegueix que el gra se sotmeti en la pròpia planta a un procés de deshidratació, acumulant la major proporció possible de sucres destinada a incrementar el grau alcohòlic del vi.

 

Les dues varietats seleccionades, garnatxa negra i samsó (carinyena), s’elaboren per separat. El most obtingut es mecera amb les pells durant un mes i es procedeix llavors al seu premsat. Mig any després, es dipositen en bótes de tres-cents litres de roure francès, on el vi envellirà durant quatre  anys en bótes .

 

Consegüentment, i al contrari d’altres vins dolços, en aquest cas el vi completa el procés de fermentació, sense paralitzar-lo mitjançant l’addició d’alcohol neutre. La sobremaduració prèvia del raïm ja aporta la quantitat necessària de sucres.

Al tast es manifesta com un vi molt aromàtic, corpori i intens, però alhora elegant. L’agradable pas de boca integra perfectament una innegable potència i la presència de l’alcohol, mantenint el sabor de la fruita sobremadurada tot i la seva perllongada criança, així com records minerals. S’hi percep un bon equilibri entre la dolçor, prou considerable en aquest cas, i l’acidesa que proporciona frescor al glop.    
 

Nota de tast. Color roig evolucionat, matisos ambres. Aromes expressius i intensos, mel, fruita confitada, codonyat, torrats, caramel, cacau, mineral. En boca, carnós i estructurat, gustos a caramel i confitures. Alcohol ben integrat, esperitós. Final intens amb records a panses i xocolata.

Data de tast: abril
2012

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,70/10

Altres informacions. El Dolç de Gerisena ha obtingut 91 punts a les dues darreres edicions de la Guia Peñín

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!