vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

29 d'agost de 2011
2 comentaris

Blanc dels Aspres Criança 2009: ferèstec i sofisticat


“Blanc dels Aspres Criança 2009”

DO Empordà
Cantallops (Alt Empordà)
Vi blanc de criança
5214 ampolles
Celler:
Joaquim Albertí (Vinya dels Aspres)
Anyada: 2009
Raïm: Garnatxa Blanca (Lledoner)
Grau alcohòlic: 14,00 %vol
Preu aproximat: 12,50 euros

Comentari:

El celler Vinya dels Aspres es troba situat a Cantallops, el municipi interior més septentrional de l’Alt Empordà, al redós del massís de l’Albera. Segons recull el Diccionari Català-Valencià-Balear, els Aspres són tossals àrids i pedregosos que s’escalonen des del Canigó cap a la Plana. Es tracta, per tant, d’una zona especialment agresta. Ho indica que la imatge del celler sigui una sargantana. O que a l’etiqueta anterior de l’ampolla del Blanc dels Aspres (estètica i comunicativament impactant), hi apareixia un pi amb el tronc i les branques retorçades per la força de la tramuntana.

En un medi així no és possible fer una agricultura especialment productiva, però paradoxalment, pel mateix motiu. és un indret excel·lent per al conreu de la vinya de qualitat. El raïm prové de la vinya de les Corts, a la part oriental del municipi de Cantallops, en una zona d’aspres caracteritzats per terrenys rocallosos (granits i pissarres) de poca fondària i amb un contingut baix en matèria orgànica.

El Blanc dels Aspres és un vi blanc elaborat exclusivament a partir de garnatxa blanca (lledoner a l’Empordà) i caracteritzat per una elaboració altament sofisticada. El most flor (most de la primera premsada) fermenta en bótes noves de roure d’Alier i el vi resultant se sotmet també a la criança en fusta, on reposa sobre les seves mares durant set mesos fins el moment del seu embotellat. A més, durant el període de criança es realitza periòdicament el “batonnage”, consistent en remoure les mares dipositades al fons de la bóta en contacte amb el vi per extreure’n les aromes.

Aquest procés comporta que en el vi predominin de manera abassegadora els aromes secundaris (caramel, làctics) i sobretot terciaris (fusta, balsàmics, torrefactes, fruits secs…), adquirits durant la fermentació i la prolongada criança del vi en bóta de roure Allier, en detriment del aromes primaris de la fruita.

Val a dir que en aquest cas s’ha aconseguit que la fusta harmonitzi de manera elegant amb el vi, ben lluny dels desagradables defectes en aromes o boca provinents de la fusta que en algunes ocasions es detecten en els blancs fermentats o criats en bóta. 

Ens trobem, consegüentment, davant d’un vi de marcada personalitat, tant pel seu pequliar origen, com per la qualitat de la seva matèria primera, com per la continuada presència del roure en el seu procés d’elaboració. Podrà convèncer més o menys, però és un vi que no deixa ningú indiferent.

Gastronòmicament, la potència i estructura d’aquest vi combina especialment amb plats amb sabors forts: peix de roca, picades, bolets, rostits, etc. No obstant, per apreciar millor les seves característiques organolèptiques, és preferible que el menjar sigui només un acompanyament, reforçant aixi el protagonisme del vi.

Nota de tast. Color groc evolucionat, net i transparent, brillant. Nas complex, amb notes torrefactes i balsàmiques, plantes de bosc mediterrani (fonoll). Estructurat i equilibrat en boca, cremós, untuós, mineral. Bona acidesa. Alcohol ben integrat. Final persistent i càlid amb records de fruita seca torrada.

Data de tast:
juliol 2011 (corresponent a l’ampolla 4836/5214)

Valoració Vins que Estimo: 9,60/10

Altres informacions. És molt recomanable la visita al web del celler vinyesdelsaspres.cat per conèixer de manera detallada els seus vins i el seu entorn. El Blanc dels Aspres de l’anyada 2008 ha obtingut 90 punts a la llista de “The Wine Advocate” de Robert Parker i Jay Miller.

 

  1. Hola,
    Gran bloc, ressenyes acurades, àgil i vins catalans!!! Francament fantàstic.
    Me’l miro sovint. Coincideix amb els meus gustos. Aquest blanc és del millor de l’Empordà.
    Per cert, alguns vins em costen de trobar, sobretot Montsant i Terra Alta. Sóc de Girona, on els podria trobar?  
    Gràcies i endavant!!

    Panta. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!