vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

20 de març de 2013
2 comentaris

A propòsit del nou èxit del Vitis Vinífera … cal també un saló que reuneixi els cellers catalans més excel·lents


 

(Imatge del 7è Vitis Vinífera a l’Auditori de Barcelona)

 

La darrera edició del saló de vins “Vitis Vinífera”, organitzat per Cuvée 3000, aquesta vegada a l’Auditori de Barcelona, ha tornat a esdevenir un rotund èxit, tant per l’oferta presentada pels cellers participants, com per l’assistència de públic, que va ser massiva al llarg de tota la jornada. Novament, cal remarcar i agrair la impecable organització del certamen i la cura esmerçada en tots els seus detalls, fins i tot els més menors.

Vista aquesta experiència, caldria preguntar-se si algun dia disposarem d’un certamen que sigui semblant al “Vitis Vinífera”, però focalitzat en 50 o 70 cellers destacats del país -no els més grans-, sinó els més interessants.

Organitzar fires de festa major està molt bé, però començaria a ser hora d’apujar el llistó … 

(…)

No hi ha espai ni possibilitats de reflectir en aquest apunt els vins oferts pels 72 cellers representats al Vitis Vinífera. Cellers de variadíssima procedència: Catalunya, Espanya (Ribera de Duero, Jumilla, Utiel, Mentrida, Rueda, Bierzo, Rias Baixas, Rioja, …), França (Banyuls, Provença, Languedoc, Alsàcia, Borgonya,  Ròdan, Loira, Champagne, …), Alemanya (Nahe), Itàlia (Emilia-Romana), o Portugal (Douro). I, el més important, en general, amb un nivell de qualitat més que remarcable.

Específicament, pel que fa als vins catalans, poder gaudir dels vins de cellers, situats a pocs metres un al costat de l’altre, com Vinya d’Olivardots (amb unes carinyenes brutals), Escoda-Sanahuja (dels millors cellers biodinàmics del país), o Ferrer Bobet (Priorat essencial), només per esmentar uns quants exemples, és un luxe i un plaer, o dit directament i de manera més planera: una autèntica passada.


En aquest sentit, la promoció del vi català de major excel·lència precisa de l’organització d’un certamen o jornada en un recinte tancat que ofereixi certes comoditats, adreçat també al gran públic, on poder tastar i comparar els millors vins, i on hi siguin presents els petits cellers elaboradors, el major actiu del sector en aquesta gamma de producte.

Tal vegada un projecte d’aquestes característiques, per la seva elevada despesa econòmica, no podria ser suportat exclusivament per la iniciativa privada, i requeriria, també, de la col·laboració major o menor d’institucions públiques. O tal vegada hi ha fórmules perfectament viables perquè un certamen es pugui autofinançar-se amb recursos com les aportacions del públic o de patrocinadors.

En qualsevol cas, com al conte, l’eterna pregunta segueix sent … “i qui posarà el cascavell al gat”?

Ningú hi sap veure una oportunitat de negoci?

  1. Primer de tot moltes felicitats pel bloc! Cada dia ens descobriu excel.lents vins de casa nostra!

    En referència a l’article en qüestió, totalment d’acord amb la bona organització del Vitis Vinífera. Crec que, de moment, l’esforç més significatiu que es fa aquí amb alguns dels cellers més destacats del país (i que a mi personalment em sembla d’admirar – tot i que potser el local escollit no sigui el millor) seria la presentació anual dels millors vins de la Guia de Vins de Catalunya.

    Què us sembla a vosaltres?

    Gerard
     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!