Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

4 d'octubre de 2011
3 comentaris

La més gran amenaça contra la nostra salut

Caldria exigir que totes les campanyes públiques per afavorir la nostra salut foren retirades, que no se’n fera cap. Les considere incongruents, una burla fins i tot. Les autoritats políticosanitàries ben bé ens obliguen a comportar-nos com uns hipocondríacs, tanmateix, si caiguem malalts (ei, sense voler-ho!) preguem perquè no siga greu perquè podríem perdre la salut que tant hem cuidat al dictat, fins i tot podríem perdre la vida si havíem de trobar obert de matinada un servei mèdic d’urgències, si ara els tanquen per a estalviar. O procurem que ens detecten d’hora la malaltia greu que ens han diagnosticat després de mesos de fer tanda en tota classe de llistes d’espera. I que no siga res si ens han detectat un càncer o alguna altra malaltia greu i ens han d’intervenir quirúrgicament… No pregarem prou per arribar a temps a la taula d’operacions.

Tota aquesta hipocresia política m’encèn. Fes això i faràs salut, fes allò i estaràs més bé. Però de què ens servirà tanta cura si no trobem un ambulatori obert en cas d’urgència, o prou metges i personal sanitari en el servei d’urgències d’un hospital, si l’atenció primària l’han massificada i les llistes d’espera per a les especialitats és cada vegada més prolongada… Val, jo em cuide per mantenir-me sa, però si caic malalt ja he begut oli.

M’agradaria preguntar-los a la cara, als polítics que precaritzen la sanitat pública: Quin preu (econòmic) té el patiment humà, o la incapacitat física o la mort en cas de no ser atès ràpidament i eficaçment? És d’això del que estem parlant quan parlem de reduir personal i inversions en la sanitat pública: parlem de patiment humà, de vides humanes… Parlem de posar peu a l’angoixa, al patiment, al dret a no morir per inasistència… Tot això té un cost, i se’l volen estalviar. Encara que ja l’hàgem pagat de bestreta, que és per això que paguem impostos, constribucions i fem injustes (per inútils i desproporcionades) declaracions de renda.

De poc temps ençà, ja conec un parell de casos de persones que han mort esperant una intervenció quirúrgica, i d’altres que no estan bé de salut i les proves per saber-ne les causes s’allarguen durant setmanes i mesos…

Els polítics que precaritzen la sanitat pública s’han convertit en la més gran amenança per a la nostra salut, i per a les nostres vides. No són persones com cal. No són persones.

  1. Avui, amb retallades, hi ha més places d’hospital i més centre d’atenció primària que, diguem, fa quinze anys. I aleshores la gent no anava morint-se pel carrer.

    El que cal fer és prendre consciència de per què s’ha arribat a la situació d’ara.

    Sense l’espoli fiscal, cap dels tres Països Catalans hauria de fer ni una sola retallada. El problema és doncs que s’ha enquistat una situació en què uns treballen i produeixen i els altres s’han acostumat a la cultura de la subvenció.

  2. I, mentrestant, la premsa lloa les virtuts del ‘model Alzira’ i de l’auge de l’assistència sanitària privada (Quirón, Consuelo, clínica universitària Universitat Catòlica, etc.). Com diria l’Estellés: Vicent, coneixement amb la beguda…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!