Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

24 de juny de 2011
0 comentaris

Visita a la Bastida de les Alcusses.

El dimecres 22 de juny l’alumnat de 1r d’ESO de l’IES Pare Arques de Cocentaina vam fem la darrera excursió programada del curs. L’objectiu era trepitjar i veure un poblat iber. Vam escollir el de la Bastida de les Alcusses de Moixent, un dels més importants de la Contestania ibèrica del segle IV a.C.

El dimecres 22 de juny l’alumnat de 1r d’ESO de l’IES Pare Arques de Cocentaina vam fem la darrera excursió programada del curs. L’objectiu era trepitjar i veure un poblat iber. Vam escollir el de la Bastida de les Alcusses de Moixent, un dels més importants de la Contestania ibèrica del segle IV a.C.
Com tots els poblats ibers, aquest s’hi troba al capdamunt d’una muntanyeta del sistema muntanyós de la Serra Grossa. La ciutat té una extensió de 4,5 hectàres i està totalment emmurallada. S’hi conserva la base de pegra de 4 metres d’amplària i 2,5 d’alçada.
La visita al recinte va estar guiada pels guies Lupe i Pedro, amb l’ajuda del senyor Vicent, guarda que s’encarrega de la vigilància del poblat .Tants anys d’experiència i de col·laborar en les diferents excavacions arqueològiques han fet que s’hi conega el poblat pam a pam, tot i contant-nos un munt d’anècdotes ben curioses.
Vam començar per veure com era una casa ibera. Els arqueòlegs van triar-ne una del poblat i, a l’entrada del jaciment,  la van  construït seguint el sistema de construcció i materials que varen servir els ibers. La casa és d’una sola planta, els fonaments i primer metre de pedra i l’acabament de tova, unes rajoles que feien de fang, palla i excrements. El sostre pla, de fusta i branques de romer i cobert de fang. A l’interior s’hi poden distingir tres espais: la cuina, amb la llar al centre, espai per moldre els cereals i el tercer per dormir i teixir. Vicent ens fa tota mena d’explicacions ben interessants, donat que ell va participar en la construcció. A l’alumnat li crida l’atenció el sistema de forrellat que feien servir per tancar la porta de casa.
Després de veure el corral, on guardaven les eines per a l’agricultura i un altre habitacle de magatzem, ens disposem a recòrrer l’interior del poblat tot i seguint les muralles. A hores d’ara encara no està excavat tot el perímetre, però l’excavació que hi ha actualment  està molt ben consolidada. S’aprecien molt bé les cases, així com els espais públics com les places. Des de l’interior observem que el lloc no es va escollir per casualitat. És un punt estratègic on podem controlar dues valls ben definides. La vista és espectacular. Al fons podem entreveure el Benicadell, la Carrasqueta, el Montcabrer, la serra de la Solana i el guia ens diu que hi ha dies que s’hi pot veure el mar. Seguim l’itinerari fins arribar a la casa on s’hi va trobar l’escultura del Guerrer de Moixent.
Fa molta calor i l’alumnat està ja una mica cansat. És l’hora d’anar a l’autobús que ens portarà a Moixent per veure el museu. Aquest museu municipal és força interessant. Primer veiem un CD, una animació  sobre el poblat que acabem de veure. És molt interessant i didàctic, doncs ajuda l’alumnat a fer-se una idea més concreta del poblat: situació, perímetre, habitatges, muralles, elements defensius… En unes vitrines  podem veure algunes de les peces de ceràmica i ferro localitzades al poblat i uns panells explicatius ens ajuden a ampliar la informació. Molt bé, un petit museu senzill i  suficient per donar a conèixer aquest poblat iber que és, sens dubte, un dels més importants de la Contetania ibèrica.
És hora d’agafar l’autobús i tornar a Cocentaina. Ha sigut un matí intens i ben aprofitat. La visita ens ha servit per repassar continguts treballats a l’aula sobre el món iber. Tots hem ampliat els nostres coneixaments, una visita ben significativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!