Uriel Bertran

Si volem, podem!

10 de febrer de 2009
Sense categoria
1 comentari

La Llei de Referèndums i el referèndum d’ERC sobre el finançament

De la mateixa manera que ERC està promovent l’aprovació d’una Llei de Referèndums que permeti sotmetre a consideració de la ciutadania aquelles matèries que tinguin una especial importància, el normal és que aquesta pràctica també formi part del patrimoni d’ERC i, per tant, és normal que el partit sotmeti a consideració de tota la militància aquelles qüestions que per la seva importància puguin condicionar el futur del partit i del país. Per això, els Estatuts d’ERC defensen la convocatòria de referèndums interns i, a més, la seva conveniència, va ser ratificada en una resolució que Esquerra Independentista va presentar i va aprovar per majoria el  Congrés Nacional del mes de juny de 2008.

I és clar, la posició sobre el nou model de finançament és una d’aquestes qüestions importants. Fins al punt que l’acceptació forçada d’un mal acord de finançament, a més d’hipotecar les finances de la Generalitat -en un moment de crisi econòmica com l’actual-, també provocaria que, a curt i mig termini, es veiés afectat el propi discurs i projecte d’ERC, ja que no podríem tornar a defensar amb credibilitat el Concert Econòmic perquè ens hauríem de coresponsabilitzar amb el model de finançament acordat, mentre aquest es mantingués vigent.

En la pràctica de convocar consultes a tota la militància hi ha precedents. La mateixa Executiva Nacional, la primavera de l’any 2006, va promoure una consulta general per decidir la posició final d’ERC sobre el referèndum de l’Estatut. I la militància va decidir, encertadament, apostar per No. Una aposta arriscada però que, pel fet de ser coherent i compartida pel conjunt de les companyes i els companys, va obligar tothom a comprometre’s i a arremangar-se i el partit va aconseguir uns bons resultats a les eleccions al Parlament de Catalunya de la tardor del 2006.

La participació del conjunt dels militants d’ERC a l’hora de prendre les grans decisions de país és, doncs, un factor de motivació, de compromís, de lleialtat al projecte, de coherència, d’exemple pel país, de dret i de justícia.

  1. 2014, Consultes populars, independència, etc. És evident que el futur de l’independentisme i d’ERC passa per la votació popular. Doncs que millor que fomentar-la a dins per ser creïbles fora. Un raonament molt llògic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!