R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

14 de maig de 2012
0 comentaris

?La tasca del periodista és lluitar pels valors cívics?


·                           Joan Brunet i Mauri parla en una roda de premsa per estudiants de la Facultat de Comunicació Blanquerna sobre les virtuts de la seva professió.

·                       L’ex-degà del col·legi de periodistes explica que en les notícies no és important el context sinó el contingut. 

El periodista i exdegà del Col•legi de Periodistes de Catalunya, Joan Brunet i Mauri , va parlar a estudiants de la Facultat de Comunicació Blanquerna  en una roda de premsa sobre el paper del periodista actual i la seva tasca.

El periodista, segons Joan Brunet,  cal que desenvolupi diferents valors cívics com la no discriminació per gènere o raça, salut…alhora de redactar informacions, que segons l’ex-degà  “és mes important desenvolupar aquests valors que el propi context en el que es fa cada informació”. Això es el que contradiu el periodisme actual que només vol resultats immediats, és a dir , generar notícies de qualsevol fet en un temps mínim sense mirar si les paraules del contingut són adequades i aptes per a tota raça o sexe. Els periodistes d’avui dia només miren la immediatesa davant el rigor de crear una informació i no pas d’informar. Però el que verdaderament cal entre els periodistes és el respecte a l ‘honor personal i a la  intimitat de cada individu.  El periodista segons Brunet “ha d’observar les coses amb rigor i coherència i posteriorment, informar d’una manera objectiva a partir de la informació obtinguda”. Encara que segons el periodista l’ex-degà “els valors del periodisme encara existeixen i  romanen en el joves que es volen dedicar a la professió i no pas els que ja l’exerceixen”.

El paper del professional de la comunicació, avui dia, és essencialment interpretar allò que passa i contribuir en les claus de les cinc preguntes del periodismes que recordem que són el què?, el qui?, el com?, el quan?  I el on? . Aquestes preguntes s’han de respondre sense cap tipus de prejudici o opinió , amb la finalitat del que es digui, sigui interpretat d’una manera directa, coherent, eficaç i veraç.  Segons Brunet , “vivim en un món ben comunicat però molt desinformat  i la tasca del periodista no es altra que portar la informació cap a la societat perquè generi-hi opinió i criteri propi”.

Actualment, creure que els periodistes no depenen de ningú “és un mite” ja que hi ha una lluita entre els periodistes de mitjans i els periodistes de fonts o gabinets. Aquest últims diuen que son una institució, en canvi, el periodista de mitjans cal que s’especialitzi.

El periodisme te visions diferents de les coses depenent de la localització on practiqui la professió.  Les visions de les coses en un espai o un altre es diferent, el que canvia es el punt d’informació. Les persones que llegeixen les informacions d’un periodista en concret són perquè pensen com el propi periodista o formen una opinió a partir d’aquesta informació. El bon periodista “és aquell que no vol mantenir el públic en la ignorància i en la mediocritat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!