Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

10 de juliol de 2007
0 comentaris

“La llengua que ens va parir”. I un detall del govern espanyol.

Avui es presenta aquest llibre a l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana.

l?Hotel d?Entitats al carrer Providència 42 a les 19:30
(Metro Joanic, línia groga)
(Metro Fontana, línia verda)
(Línia d'autobús 39)
(Línia d?autobús 47 i 32)

M'encanta el títol.
I em sembla adient per l'actualitat que vivim que es pari atenció a determinats problemes. I més a partir, i d'acord, amb el què assenyala el president de l'IPECC:

És un acurat treball històric i crític de les aportacions

positives de diferents autors catalans de diferents èpoques

i condicions que ajuden a veure-hi més clar en el moment que

la bilingüització apunta cap a la substitució lingüística

del català.

Prenc nota de la presentació per si algú li interessa i pot assistir-hi. I per a recordar-me que aquest llibre es presenta avui; perquè haig de fer per a llegir-lo.

(segueix)

......................................................
Per altra banda ja veig que es va fent feina per a defensar i utilitzar
el model d'immersió lingüística sense tant de complexos i
"comprensions". Alhora que m'adono que hem de vigilar de no actuar com a nens petitons que només tenen present el què esdevé en l'instant anterior més proper, perquè crec que ni podem relaxar-nos, ni podem restar satisfets fins que no deixem de donar les gràcies pel que són respectes fonamentals.

Recordo ara un detall d'aquesta setmana passada. He participat en el primer Campus per la Pau a la UdG. I en una de les taules que es van fer davant un dels tres reptes que ordenaven aquest congrés, vaig tenir ocasió de comentar-li una cosa a un representant del govern espanyol.

Ho situo:
Repte 3: La renovació de la democràcia.
Taula rodona: Cultura política pel foment de la pau.
Ponent: Sr. Alfons Martinell. Director general de Relacions Culturals i Científiques del Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació del govern espanyol.

Entre altres coses ens va parlar de tasques que es fan des del seu departament per a fomentar el respecte, la cultura, el respecte a la cultura, la diferència, el respecte a la diferència, etc.
Li vaig haver de dir que m'havia costat molt seguir les seves explicacions, pel fet que, per molt bones coses que hi veia en el què ens explicava, ell representa un govern que veig que de tots aquests compromisos que mira de fomentar, ensenyar, etc., no n'acompleix alguns ben bàsics.
Però que, de tota manera valorava bé les idees que ens havia explicat respecte a la cultura en les relacions de, i entre, les societats.
La pregunta que li envií va ser alguna cosa així: Fan alguna cosa des del seu departament més enllà de les relacions exteriors? Fan alguna cosa per a mirar que aquestes pràctiques que miren de fomentar a altres països, s'acompleixin en el seu? No podrien fer alguna cosa per a que -i concretament pel que ens ha assenyalat del respecte a la diferència, i perquè avui estem parlant també de mitjans de comunicació, audiències, influències, etc.-, per exemple, el sr. Bono, encara que ara no exerceixi de Ministre de guerra, aclareixi allò que digué sobre la diferència i la culpa de crear conflictes? No podrien fer alguna cosa per a mirar que el govern i l'estat espanyol respectin la cultura catalana?

Crec que li vaig fer massa preguntes. I espero que d'alguna en prengués nota.

Em va atendre i escoltar. Va entendre a quines coses em referí. i, tot i que em va dir que entre els diferents àmbits del govern tenen dificultats per parlar, i fins i tot d'entesa, el que espero és que donés importància especialment a una cosa: si volen anar a fora del seu país a vendre respecte cultural, espero que el practiquin millor que no veig per aquí. I, Si volen fer això mateix, crec que no és exagerat demanar (i fins i tot exigir-los-hi) que comencin amb el que de moment és part del seu país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!