Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

28 d'abril de 2009
0 comentaris

3ccp, base social de la independència de Catalunya, I.

Acabava abans amb una notícia que recull el pas al tema 3 de l’Àmbit Polític del Tercer Congrés Catalanista, un cop s’han plantejat línies de treball i de reflexió en el tema 2, després d’haver fet balanç de 30 anys d’autonomisme al tema 1.

TEMA 3.- Base social de la independència de Catalunya.

– Ho podem seguir al bloc de l’Àmbit Polític: Una ponència de Marc Belzunces enceta el tercer tema

“Després del balanç de trenta anys
d’autonomia i de la ullada a les opcions de futur, l’àmbit polític
del Tercer Congrés Catalanista enceta el tercer tema i ho fa amb una
ponència de Marc Belzunces, investigador del Centre Superior
d’Investigacions Científiques i col·laborador del Cercle d’Estudis
Sobiranistes. En aquesta ponència es presenten les dades de
vint-i-dues enquestes sobre la independència de Catalunya amb la
finalitat d’encetar “un debat de com s’ha d’articular el discurs catalanista en general, i l’independentista en concret·. (…)”    

Es planteja que aquest estudi té un primer objectiu, que: atesa la situació d’on venim, és aportar públicament les dades més bàsiques per tal d’obtenir una visió de conjunt. La situació d’on venim és de mancances d’atenció al suport social a l’independentisme. Es parteix del poc que hi ha, i es fa creuament de dades en relació a la pregunta per la independència de Catalunya. Diria que va molt bé, i que aconsegueix bona feina per a respondre a mites falsos sobre el tema.
Per altra banda penso en si les respostes a la pregunta per la independència van o no acompanyades d’algun raonament, si l’entrevistat dóna raons, i de quin tipus són (si és el cas), o ho serien si es fer pregunta i resposta raonada.

Es planteja que un cop vista la situació, el que mou aquest treball d’en Marc Belzunces és encetar “un debat de com s’ha d’articular el discurs catalanista en general, i l’independentista en concret”.
En aquest sentit és interessant conèixer com es sostenen, i sobre quines menes de coses, la resposta independentista, unionista, la indecisió. No sé si una enquesta pot incloure aquests aspectes, però seria bo poder-los detallar.
No només perquè tenen interès per articular el discurs, i per entendre el que passa, també perquè si es situa el debat on cal, la postura independentista guanya perquè les altres han de negar algunes coses, i renegar d’altres, que ara són ven vistes, fàcilment descartables, i que això és un bon èxit.

Això lliga, i pot ser s’entengui millor així, amb un altre detall que em semblaria interessant de creuar amb aquest estudi. Primer ens podem preguntar per les raons de que -i a més de poc interès i atenció en els estudis i en la política- en un moment donat es deixa de fer aquesta pregunta sobre la independència a estudis que es presenten com a rigorosos.  Podem veure unes tendències, i crec que ens hem de preguntar per algunes tendenciositats, i demanar explicació doble: pel previ, i per l’actual abandó.

El detall a que em refereixo és la manera en que s’ha parlat d’independència en aquest període, i en com ha anar evolucionant en els discursos polítics, en la informació, i en la desinformació. A banda de brunetes i de mal periodisme, així com del que podem dir-ne corrupció intel·lectual en aquest tema, una passada de rosca la situo en el moment en que, al Congrés espanyol, en un diàleg entre el president espanyol i el cap de la oposició, a la cambra, són capaços d’identificar independentisme i terrorisme.
No és que fos novetat. El que vaig veure és que, si no era la primera vegada que ho feien la cosa era encara més greu. I que si era la primera, i no provocava reacció clara de rebuig i demanda de rectificació, la cosa ja era prou greu, també.

Lluny de tot això el que ha passat és que els “poders de l’estat” es permeten actuar sota aquest supòsit, amb les immunitats, impunitats, “poders judicials”, i altres. Però alguna cosa ha anat canviant, i crec que s’equivoquen si donen per fet que en general es segueix acceptant aquesta seva confusió. Penso que és molt interessant relacionar aquestes coses amb la pregunta i les respostes sobre la independència.

Veig que tenim al davant força cosa en aquest tema 3, i diria que alguns detalls d’això que apunto poden ser plantejats a les ponències que ara segueixen. Per allà ens trobem!


……………………………….
http://www.directe.cat/article/tercer-congres-catalanista-13909
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/131343
http://www.congrescatalanista.cat/img/marc_belzunces.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!