El pèndol de petites oscil·lacions

El bloc de Maria Victòria Secall

28 de novembre de 2007
12 comentaris

L’amic home

Vaig assistir a la conferència, presentada per l’amic Miquel Àngel Lladó, portaveu del Grup d’Homes contra la violència masclista. Ens va parlar n’Antonio Garcia Dominguez, del Grup d’Homes per a la Igualtat. Les seves reflexions, des de l’home total que és n’Antonio, van ser sobre els homes en general i el grup d’homes, en particular, que es troben a Sevilla per parlar de coses d’homes, des de l’any 2000. Tranquil·lament, a un auditori d’un 60% d’homes i la resta de dones va anar explicant vivències, reflexions i distàncies salvables, que es van iniciar fa més de 30 anys a Escandinava i que avui i ara com una pluja intermitent es van generant en petits grups d’esperança. 

N’Antonio, amic-home, proposava la importància de parlar entre homes d’allò que els hi passa als homes, profundament, clarament. Ens va explicar, en carn viva, els primers encontres dolorosos de l’home-dur, que no pot manifestar feblesa, ni masses sentiments, que no vol qüestionar-se res, que no vol acceptar altres formes de relació que la força, que li costa canviar la jerarquia del mascle per la igualtat dels homes i les dones. 

Comunicava a l’auditori masculí que no n’hi ha prou en no ser maltractador i mirar a una altra banda davant el maltractament, com si fos una cosa aliena. Es preguntava per què costa tant de parlar d’això entre els homes i solidaritzar-se amb la tragèdia evident de tantes dones. Convidava a baixar del pedestal androcentrista i fer grups d’amics, companys, propers, en un procés de canvi, de deconstrucció del masclisme patriarcal, cap una revolució , cap a una construcció d’un home més lliure, més solidari, més igualitari, mes home i menys mascle, des d’ell mateix.

Anava desgranant els conceptes amb senzillesa i emoció. No és bo sentir-se culpables, com a genere, deia, però si responsables històricament de molts fets de la història, reconèixer-los, nomenar-los. Adquirir el compromís de no reproduir ni transmetre el model patriarcal a les noves generacions.

Manca un referent social sòlid que vingui de l’home, un missatge d’homes. Aquest cal que sigui un missatge creïble, un discurs igualitari.

Potser li cal a l’home una experiència clara de com gestionar la por d’una manera no violenta. Entendre certa desubicació i inseguretat, donar-li nom, compartir-la.

No és fàcil, perquè l’home ha d’anar en contra dels reforçadors socials que li diuen que amb la força s’aconsegueixen les coses. Cal ésser capaç d’autoqüestionar-se aquest missatge reiterat i fer un bot cap el canvi i el seu propi alliberament

Estar disposat a parlar de l’alegria, de la tristesa, de la por, de l’ira, de la ràbia…Amb cada emoció que es negada augmenta la força de l’única emoció permesa i reforçada : la reacció violenta.

L’home tapa la por, com el que passa a una guerra, amb un desig irrefrenable d’anihilar l’altre/a. No accepta el dolor que li produeix la inseguretat, no accepta la pèrdua i la tristesa. L’ira es reforça a si mateixa en un bucle imparable cap a l’agressió com a única resposta que li minvarà l’angoixa.

Per a un canvi social cal un canvi personal, va dir, encara que siga a partir d’un grup petit. Cada home és una revolució pendent. Tots i totes hi guanyarem.

Se’l veia feliç, es mirava de cara als homes i les dones que érem allí. Ho feia creïble i no pas massa difícil, aquest camí d’homes que parlen d’homes i cerquen una manera de fer-se homes diferents.

Quants amics que ens vam mirar amb complicitat…Insubstituïble l’home-amic. Hi vaig anar amb en J..Vaig estar molt contenta d’anar-hi amb ell.

Mes informació a: www.ahige.org i a antonio@ahige.org

Gràcies per l’atenció, si heu arribat al final

 

  1. El tema és interessant, no cal dir… i m’agradaria saber si al Principat de Catalunya hi ha alguna inciativa similar. Si més no, personalment, la desconec. Gràcies per apropar-nos-les aquí. Bona nit.

  2. I tant que he arribat al final … i gràcies per fer-nos arribar aquest resum d’una conferència que hauria de ser escoltada per molta gent. Els homes amics que n’hi han molts, moltíssims, però molts, viuen aquest horror en silenci, però poc a poc tots plegats hem de continuar amb les nostres denúncies i encerclar als homes violents.
    Cercarem més informació i la passarem.

  3. D’amic a amiga, entre iguals que no ho són, amb totes les diferències home-dona, irrenunciables, necessàries, però amb la igualtat de persones lliures.
    L’amor ha de ser lliure, una tautologia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!