SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

23 de març de 2011
0 comentaris

POLICIA MUNICIPAL DE PROXIMITAT “VERSUS” UTOPIA.

(Ple de febrer – i VII)
Seguidament s’inicia el debat de la tercera moció, ara presentada per ICV-EUiA, on es demana la implementació de la Policia municipal de proximitat. Quasi res! Després d’exposar la petició i considerar que els portaveus ja coneixen el contingut de la proposta  la Carme Garcia cedeix la paraula a la resta de portaveus. En Magí Rovira, d’ERC, després de dir que donarà suport a la proposta manifesta la sorpresa de demanar un model de policia municipal rebutjat pel govern. Si s’aconseguís l’aprovació del Ple, diu, per aquesta raó la seva implementació portaria més problemes que solucions.

La Virgínia Domínguez, en nom de l’Entesa, centra la seva intervenció en especificar que el govern actua, però, en la direcció oposada a la proposta. En comptes d’apropar la policia a la població, la militaritza perquè actuï de forma reactiva. Hi afegeix: “ens allunyem així de la Carta europea de Salvaguarda dels drets humans a la ciutat que Sabadell va signar”. Abans d’acabar reclama l’estat del Pla Director de la Policia Municipal, full de ruta al qual es va comprometre el govern fa tres anys. El portaveu del PP exposa que no és possible amb els efectius actuals pensar en la policia de proximitat i tampoc és el moment de dedicar-hi més recursos. L’exposició feta per l’Antonio Font, en nom de CiU, va en la mateixa direcció. La realitat, afirma, no aguantaria aquest model, calen un efectius que ara són impensables. En Joan Manau, del PSC, replica fugint d’estudi amb una argúcia impròpia del càrrec que ostenta i el respecte que es mereix l’oposició, al dir que per llei les feines pròpies de la Policia Municipal són de proximitat. No estaven en debat, ell ho sap molt bé, els atributs sinó la forma d’organitzar-se i com la policia és present al territori. Baixa encara més el nivell al contrastar la petició de proximitat amb la no col·laboració dels mossos, “governats” per ICV des de la Generalitat.

A la rèplica la Carme Garcia, amb una exposició llarga i feixuga, mostra hemeroteca i dades de presència per torns de la Policia Municipal, per demostrar que el govern havia anunciat la policia de proximitat i actualment és inexistent. El Sr. Bustos li crida l’alerta perquè està desvetllant, segons ell, informació sensible en matèria de seguretat. La Carme Garcia ho nega perquè està utilitzant, diu ella, informació que el govern ha fet pública. Insisteix en que no és necessari més pressupost sinó canviar a un model on els policies facin de policies. Ho exemplifica amb els tres policies que fan de xofer, comentari que provoca remors entre els regidors del govern. El Sr.Bustos, amb una actitud lloable, els demana silenci per respectar la intervenció de la ponent, però replica amb un clàssic: l’anterior alcalde també tenia xofer. La Virgínia Domínguez amb una intervenció més directa, demana al Joan Manau que no ridiculitzi la tasca de la proximitat. Insisteix en demanar un model preventiu i saber com està el Pla Director de la Policia Municipal sobre el qual el responsable del PSC no s’ha pronunciat. CiU i PP repeteixen que tot hi estar-hi d’acord ara no veuen factible aquest model. El Joan Manau, en aquest segon torn justifica el nivell de seguretat en que viu la ciutat i continua amb la seva estratègia de menysprear a la ponent associant mossos i la gestió d’ICV a la Generalitat. El Sr.Bustos anuncia que les dades utilitzades per la Carme Garcia són intencionadament falses i lloa (sic) la feina feta per la Policia Municipal, els Mossos i el Cos Nacional de Policia a manera d’exorcisme per si algú hagués interpretat que s’havia qüestionar la feina dels professionals de la seguretat. El Ple rebutja la moció amb els vots a favor d’ERC, ICV-EUiA, l’Entesa i l’abstenció d’CiU. La Virgínia Domíguez i el públic en general, ens quedem sense  saber si el Pla Director de la Policia Municipal està al calaix o no.

Un cop vista la intervenció feta per la Carme Garcia, portaveu d’ICV-EUiA, penso que s’ha equivocat de lloc i de format. Un tema d’aquesta magnitud, amb la informació que disposa, és per fer-ne una roda de premsa o una conferència i defensar públicament una proposta capaç de desfer l’anquilosament polític que pateix la Policia Municipal. La rellevància i el contingut del tema sobrepassa el marc simple d’una moció al Ple.

Són les deu de la nit, el debat de la moció anterior ha durat una hora, però ja s’albira el final del Ple perquè amb la moció de CiU s’inicia l’últim debat. En Carles Rossinyol, d’acord amb la moció, demana l’exempció de pagament per l’aparcament dels vehicles a la primera mitja hora en la zona blava. Ho justifica per impulsar el comerç minorista i fer-lo més competitiu davant de les grans superfícies.

El que seria el resum del pensament de tots els portaveus s’obté en la primera intervenció per boca d’en Magí Rovira, el portaveu d’ERC, quan diu: “és una proposta molt llaminera pel comerç i la ciutadania en general, molt més ara davant de les eleccions”. Seguidament es pregunta, però, com es fa això? Quan ens costa? Què deixarem de fer per equilibrar la baixada d’ingressos? El portaveu de l’Entesa, afirma que els problemes del comerç són més complexos i pensa que  la solució no és aquesta. Afirma que la moció és una proposta contra l’actual Pla de Mobilitat, perquè incentiva l’ús del vehicle privat i no resulta d’aplicació universal, només incideix sobre una petita part de la població usuària del vehicle privat. Potser seria millor, diu, afavorir l’ús del transport col·lectiu amb el lliurament de bons per estimular anar a comprar amb transport públic. Les preguntes que es fa ERC també les subscriuen el PP i ICV-EUiA, però aquesta última organització hi afegeix que els vals dels aparcaments actuals ja fan aquesta funció. El responsable de les zones blaves de la ciutat, en Francisco Bustos, després de recitar el llistat de mesures favorables al comerç realitzades des del govern (el que dèiem, les eleccions són a la cantonada) també planteja les preguntes inicials d’ERC. El ponent, després de reconèixer que ha aconseguit la unanimitat en contra, exposa les possibles solucions tècniques i destaca el que per ell és una contradicció, esperonar mesures per desviar el vehicle privat del centre i alhora construir-hi un aparcament com s’està fent. Finalment la moció de CiU és rebutjada amb l’abstenció d’ERC.

Després d’assegurar el Sr. Bustos el bon estat de la tresoreria municipal, en contesta a les preguntes fetes pels portaveus, s’aixeca la sessió a les 10.30 de la nit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!