SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

9 de desembre de 2011
0 comentaris

LA INOPERÀNCIA MUNICIPAL EN TEMES AMBIENTALS

(Anterior) Ple de novembre.
La moció d’EUiA proposa fer un Pla d’actuació contra la contaminació de la zona Nord des d’una Taula on hi hagi els dos organismes afectats i les entitats cíviques sensibles en aquest tema. A banda es demana instar a la Generalitat a ampliar els punts de mesurar la contaminació de la ciutat. La moció sembla una més, però durant el debat es fa evident la poca operància del govern municipal respecte la gestió dels temes ambientals i l’incompliment, una vegada més, dels acords del Ple.

Per comprendre el debat cal recordar la polèmica de temps endarrere sobre l’elevat grau de contaminació registrada des de l’estació de mesura instal·lada per la Generalitat a la cruïlla de la carretera de Prats amb la Gran Via. Fins i tot la notícia va córrer per tots els mitjans amb un titular, desafortunat i fals, on es presentava Sabadell com la ciutat més contaminada de l’Estat. Si un sol punt de medició “classificava” injustament a tot el municipi, des del govern municipal només se’ls hi va ocórrer desconnectar l’estació. Això va encendre una forta polèmica entre anul·lar-la, desplaçar-la o mantenir-la, la qual va permetre comprovar que legalment no s’hi podia fer res i es va optar per comunicar a la Generalitat la no renovació del conveni i així desfer-se de l’estació. La moció actual està motivada pel constant nivell de contaminació registrat.

 

La portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, destaca que les actuacions per a reduir la contaminació han de ser a tota la ciutat. Avança el suport a la moció però ho fa amb escepticisme, diu, perquè “el pla seria innecessari si el govern hagués complet el mandat del ple de fa més de 4 anys, perquè al setembre de 2007 aquest ple va aprovar per unanimitat a proposta de l’Entesa una moció on es prioritzava el compliment del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a què obligava la legislació de la Generalitat, adoptant amb caràcter urgent  les accions de prevenció que corresponguin com a administració pública local i vetllar pel compliment del pla”.

 

El Carles Marlés, d’ICV, remarca la insuficiència de les politiques fetes per a minorar la contaminació i també demana fer un control més ampli de la contaminació a tota la ciutat des dels punts negres detectats, que s’actuï sobre el trànsit  i s’incentivi el transport col·lectiu i el no contaminant. Per la possibilitat d’aquestes propostes la moció la consideren poc ambiciosa, no obstant li donaran suport.

 

El portaveu del PP, Esteban Gesa, parla com si fos la primera vegada que a Sabadell es planteja el tema de la contaminació ambiental. La seva exposició ha estat preparada per algú de fora de la ciutat o per qui desconeix absolutament els antecedents del tema dins la política local. S’estén explicant allò que tothom ja sap, la correlació legislativa entre la Generalitat i l’Estat (es deixa Europa), i finalitza anunciant l’abstenció en aquests temes fins que el govern central no publiqui el nou “Pla estatal de la qualitat de l’aire”. Així de clar, ens vol fer dependre de Madrid.

 

Des de CiU, el Josep Beltran retorna a la polèmica sobre la desconnexió o no de l’estació de mesurar remuntant-se a l’any 1992, just allò que el ponent d’EUiA volia evitar. Es dol que la moció no inclogui la proposta del seu grup de demanar que el govern municipal no desconnecti l’estació, així com que es mantingui la petició a la Generalitat de proveir més estacions de control, que ells havien proposat eliminar. A pesar de tot això la votaran a favor.

En el seu torn, el Ricard Estrada, regidor responsable de medi ambient, fa una exposició a la defensiva sobre les actuacions fetes des de la seva regidoria i com s’ha cercar la col·laboració de les altres institucions per l’abast territorial de la contaminació. Fa una crida al rigor possibilista de les propostes i destaca la incorporació d’una esmena a la moció en el sentit de ser des del Protocol de la sostenibilitat on es faci el seguiment del Pla. La seva esmena com a govern ha estat pel llistó baix, ni seguiment dels altres punts negres, ni revisió del Pla de mobilitat, ni propostes concretes d’actuació en aquella zona. Un cop més, el compromís del govern en la batalla contra la contaminació es migrat.

 

Sigui per aquesta sensació de poca empenta, sigui perquè vol tallar els comentaris dubtosos o perquè ocupat en els organismes supramunicipals feia dies no havia despatxat amb el responsable de medi ambient, el Sr.Bustos intervé donant instruccions de gestió al Ricard Estrada des de la presidència del Ple: Que faci arribar a tots els grups municipals un informe amb tota la documentació que es pugui recollir sobre l’estació de control; que aquest informe el lliuri també en el conseller Recoder i a tots els grups polítics del parlament de Catalunya i del parlament Europeu (!); que estudiï mesures de trànsit per tal de reduir-lo en la cruïlla de l’estació de control, si cal desviant el trànsit procedent de Castellar; que també el faci arribar a la Diputació i els hi demani, de part seva (!), un control periòdic com el que van realitzar últimament.

 

L’espectacle està servit. Fins avui poc se’n pot esperar del compliment d’aquestes instruccions si, tal com ha esmentat la Virgínia Domínguez, el govern no ha complert amb el mandat del Ple del 2007. Tanmateix de voluntat oral n’hi ha perquè la moció és aprovada per  tots els grups excepte l’abstenció del PP. (Continua)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!