SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

3 de maig de 2011
0 comentaris

ELS LOCALS DE MÚSICA EN VIU

(Ple de març – III)
A Sabadell les activitats de música en viu encara no estan específicament regulades. L’Ajuntament les considera activitats d’oci nocturn i, en conseqüència, supeditades a una normativa restrictiva que invalida el seu desenvolupament. La realitat, però, s’imposa. Des de fa anys grups musicals de tota índole, mostren les seves habilitats en bars on l’espai físic ho permet, però sense la preceptiva llicència d’activitat.

La música en viu és un fenomen cultural de dimensió local, més que una veritable activitat econòmica d’oci nocturn. No precisa d’amplis espais ni va dirigida a nombroses audiències. A banda, a Sabadell, després de l’experiència de la Unitat Hermètica, es fa difícil parlar de fer més permissiva una activitat fins ara associada al soroll i a les concentracions de joves. Per això a l’exposar-se en el Ple la iniciació de la regulació, tots els portaveus mesuraven bé les seves intervencions. Ningú volia restringir una activitat cultural majoritàriament de caràcter juvenil, però tampoc volien ser coparticipants en un possible increment de les molèsties veïnals.

La intervenció del ponent, en Juan Carlos Sánchez, és una mostra de l’esmentada cautela. Fa l’exposició amb un to com si fos el “portaveu” dels grups municipals. Explica que estudien el tema des de fa tres anys, quan va ser reconeguda com a activitat cultural per  tots els grups polítics. Han esperat a veure com ho tractava el nou reglament de la Llei de policia d’espectacles, per elaborar la proposta final amb les incorporacions suggerides des d’ICV-EUiA i CiU. S’apressa a remarcar que avui només es proposa aprovar la modificació al Pla general municipal d’ordenació de Sabadell per a la regulació de les activitats de música en directe com a activitat cultural. Els requisits necessaris a complir per formalitzar la llicència es concretaran en una posterior ordenança (fet i fet, passades les eleccions municipals).

El portaveu d’ERC manifesta el suport del seu grup a la proposta, però lamenta la tardança que ha significat esperar el Reglament. L’Isidre Soler, portaveu de l’Entesa per Sabadell, explicita la preocupació de fons: “Tot plegat, però, s’ha de regular de tal manera que aquestes activitats no entrin en conflicte amb el descans dels veïns ni amb les condicions de l’espai públic. Per tant, caldrà filar molt prim a l’hora de definir quins sectors de la ciutat i quins locals són els adequats, i quins no, per ubicar-hi actuacions musicals, així com les condicions dels propis locals i de la via pública”. Segueix amb una alerta: ”el canvi de nomenclatura va més enllà d’un canvi semàntic, perquè el concepte cultural és molt més permissiu”. Caldria estudiar-ho, afegeix,  i adjuntar a l’expedient un informe.

Segons el portaveu del PP,  tot plegat comportarà més dispersió de l’oci nocturn (obvia la concepció cultural) i serà una dificultat més per a uns empresaris obligats a traslladar-se a una altra zona. Anuncia que presentarà al·legacions. Llengua! Ja seria hora que fessin alguna cosa.

La portaveu d’ICV-EUiA, Carme Garcia, confirma la participació del seu grup en l’elaboració de la proposta i nomena totes les vegades que han intervingut en el Ple sobre l’oci nocturn i la seva incidència als carrers de Sabadell. Parla excessivament i la presidència li anuncia l’encesa de la bombeta vermella. Abans d’acabar, però, assegura que es miraran amb més aprofundiment la proposta, en al·lusió a l’observació feta pel portaveu de l’Entesa.

El grup municipal de CiU es desmarca del PP. El seu portaveu, Carles Rossinyol, explicita com incoherent barrejar la problemàtica de les discoteques amb l’oferta de música en viu. Estan satisfets de la proposta perquè finalment es repensen les activitats associades a l’oci nocturn, diu, però volen estudiar-la  amb més detall i conèixer l’opinió de la Generalitat. Ah! Ja ha sortit. Amb això d’intentar mantenir un peu a cada banda… prendran mal.

En Juan Carlos Sánchez dedica el torn de rèplica a clarificar les observacions fetes per l’Isidre Soler, amb un to distès i conciliador. S’havien fet estudis, assegura, i seran consultables. Majoritàriament les experiències de música en viu conegudes no donen problemes de veïnatge i els casos no desitjables han de quedar regulats per la futura ordenança. Com a exemple de bon funcionament posa el llegendari “Griffin” sense anomenar-lo. Finalment s’aprovà la proposta per majoria amb els vots favorables del PSC, ICV-EUiA i ERC i la abstenció del PP, CiU i Entesa per Sabadell. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!