Diletant i dissonant

El bloc de Pere Torres

3 d'abril de 2007
2 comentaris

Canvi climàtic: massa poc però encara no massa tard

Davant el canvi climàtic, encara es fa massa poc. Els mecanismes actuals de fer-hi front són defectuosos i no atenen els nous reptes que genera ni tenen present el seu impacte econòmic real. Empreses i governs han de col·laborar en aquest àmbit si s’hi vol tenir èxit.

 

No ho dic jo. Són idees extretes d’un opuscle de Lloyd’s, una de les primeres asseguradores del món i, segons els annals, la més antiga.

Lloyd’s descriu la situació de manera categòrica: massa poc però encara no massa tard. I, en el seu document, fa algunes afirmacions molt clares:

 

·        La indústria de les assegurances ha de fer més per a entendre i per a gestionar activament el risc del canvi climàtic.

 

·        El canvi climàtic significa que les amenaces canvien i n’emergeixen de noves, la qual cosa obliga a revisar i comunicar regularment les condicions de cobertura.

 

·        S’han d’actualitzar i recalibrar regularment els models de capital i de preus de les assegurances per a ajustar-los a la realitat.

 

·        Els asseguradors han de preparar-se per l’impacte del canvi climàtic en el valor dels actius.

 

·        L’associació efectiva amb les empreses i els governs és la clau per a gestionar el risc.

 

·        La indústria de l’assegurança s’hi ha de comprometre ara.

 

No ha de sorprendre’ns que Lloyd’s sigui tan agosarada en una matèria que, fins fa quatre dies, el món econòmic procurava esquivar quan no qüestionava obertament. En realitat, el sector de les assegurances hi ha estat sensible des de fa molt temps. Almenys per dues raons. Perquè estan habituats a explorar i a considerar els nous riscs –és la seva feina– i perquè han constatat en carn pròpia com la factura dels desastres climàtics augmentava any rera any.

 

En qualsevol cas, aquesta implicació de
la Lloyd’s i altres asseguradores ens ajuda a apuntalar tres idees bàsiques sobre el canvi climàtic:

 

Primera. No és una hipòtesi sinó un fet real. L’últim informe del pànel d’experts de les Nacions Unides sobre el tema (febrer 2007) el qualificava d’inequívoc.

 

Segona. Ja no és un tema pròpiament ambiental sinó prinicipalment econòmic.

 

Tercera. Es pot debatre tant com es vulgui sobre la matèria –i, de fet, convé continuar debatent molts aspectes oberts i incerts sobre el canvi climàtic–, però seria estúpid que el debat servís d’excusa per a ajornar l’adopció de mesures.

 

Aquest és el context real en què ens movem. Per sort, ja hi ha empreses que se n’han adonat. Cal confiar, doncs, que el món econòmic –o, si més no, una part d’ell– tingui més èxit que el món científic i el món ambientalista a l’hora d’empènyer els governs a prendre algunes decisions inajornables.

 

  1. No sé si la meva resposta d´ahir va ser correcte; els amics del sanatori, -engrescats amb això de preguntes i respostes-  aquesta

    Pregunta fan

    des del manicomi estant:

    – “Quan
    un boig té la raó, el deixen marxar ?”

  2. Jo no negaré pas que el clima de la terra s’escalfa, però això ja ha passat moltes vegades en el passat. Es més he llegit un darrer estudi que diu que gràcies al escalfament de la terra fa 60 milions d’anys que va fer que a Sibèria sortissin boscos que ara només es troben en els tròpics i va provocar l’expansió dels mamífers com a reina animal més poderós e important de la Terra.

    Amb això vull dir que a la Terra no li passara pas res amb el clima més calent que ara, el que li passara serà a la economia mundial.

    El que falta es un estudi que indiqui si tots els països es veuran perjudicats amb aquest escalfament i amb quina mesura, jo crec que n’haurà països que sortiran beneficiats, com per exemple els paisos del nord com Canada o Rusia. Per cert aquest any s’ha batut el record negatiu en consum energètic a Alemanya, això no es pas dolent per l’economia d’aquest pais!.

    Per acabar, estic segur que si ara es parla més que abans, es perquè hi ha interès en tornar obrir el debat de l’energia atòmica. Tot els números apunten que es tornaran a obrir les centrals nuclears com alternativa a l’emissió del CO2 i la disminució del petroli. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!