El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

14 de juny de 2010
Sense categoria
0 comentaris

El fill del medievalista Glick

Fa unes hores ha acabat l’acte acadèmic d’investidura de Tom Glick com a doctor Honoris Causa per la Universitat de València. Els discursos d’Antoni Furió i del rector han remarcat els mèrits i els assoliments de Glick, després de tants anys dedicats a l’estudi, la investigació i l’activisme cívic (es poden descarregar íntegres, així com la lectio de Glick al web institucional).
En la laudatio Furió ha referit una anècdota que ho explica tot. Quan Glick ja era un medievalista consagrat, especialista en la transferència de la tecnologia de reg des del món islàmic cap a l’Occident medieval, havia iniciat una brillant trajectòria com historiador de la ciència d’èpoques més recents. En un simposi d’historiadors de la ciència un col·lega volia esbrinar si era possible que una mateixa persona abracés àmbits aparentment tan distants i conclogué: “Ara ja ho entenc: vostè és el fill del medievalista!”. I és cert, en una època on allò que toca és la hiper-especialització, el saber molt de molt poc, Glick representa un fenomen intel·lectual admirable. S’ha passejat amb soltesa per l’horta medieval, a través dels arxius i de l’arqueologia hidràulica, però també ha fet estudis que ja són clàssics de la recepció comparada, en diferents cultures, de l’evolucionisme o de la relativitat. Com ha defensat Furió:

Hi ha una gran continuïtat i coherència en l’obra científica i acadèmica del professor Glick, presidida per la preocupació pel paper social de la ciència i la cultura, per la producció i la transmissió científica i cultural, pels seus protagonistes, per la política científica i cultural, per la permeabilitat de les fronteres culturals entre civilitzacions.

Tot això l’ha portat també a mirar-se d’una manera més crítica els problemes del món actual, problemes de convivència i respecte entre cultures, i problemes de conservació i defensa del patrimoni. I a implicar-se i comprometre’s activament, tant en el diàleg entre cultures i religions en una terra tan castigada com Palestina, o en la recuperació del patrimoni documental jueu a Europa central i oriental, com en la salvaguarda i protecció de l’horta de València.

Dijous passat, Glick també va rebre l’homentage del Tribunal de les Aigües de València.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!