Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

20 de juliol de 2011
0 comentaris

L?AVENÇ Germà Bel. Política contra economia

El resultat de les passades eleccions municipals, amb l’increment del vot de dreta i xenòfob a l’àrea metropolitana de Barcelona, és objecte d’anàlisi per part dels politòlegs Jordi Muñoz i Joan Subirats. En l’entrevista del mes, l’economista Germà Bel fa un repàs a la seva trajectòria professional i política, centrada en la qüestió de les infraestructures, amb una consideració particularment crítica cap a l’evolució recent de la socialdemocràcia a Catalunya i a Espanya. Marta Vallverdú fa una crònica de l’apassionant aventura empresarial i política de la Gran Enciclopèdia Catalana en els anys 1960 i 1970. Simona Škrabec ressenya el llibre de Carlo Levi sobre Sicília…(…)

. Editorial. La Catalunya dual. Ara instal·lats en la fragmentació social i política, amb una immigració forana que no ja no creixerà més però que ha vingut per quedar-s’hi, el projecte de convivència i unitat civil del catalanisme pot veure’s esquerdat amb l’auge del PP i de PxC, en aquella Catalunya que no veu mai TV3.

 

. El desgast d’un vell model. Les eleccions municipals a l’àrea metropolitana de Barcelona (Jordi Muñoz). En l’estratègia del PP, hi podria haver la llavor d’un canvi d’alineaments amb conseqüències profundes per al sistema de partits català, però sobretot per al projecte de convivència i unitat civil del catalanisme.

 

. Plataforma x Catalunya: Què ha passat? (Joan Subirats). Qui vota PxC? Persones joves, treballadors, formats en famílies de tradició d’esquerres i més aviat cansats de la manca de respostes dels partits i de les institucions als seus problemes quotidians.

 

. Vindicacions dels barris sense estàtues. La urbanització contemporània forma llocs amb identitats poc definides (Oriol Nel.lo) Barris banals, terrenys vagues, espais intersticials, formació de llocs amb identitats poc definides, “no-llocs”, els paisatges sense identitat, els territoris sense sentit.

 

. Germà Bel. Política contra economia (Josep M. Muñoz) El problema del PSC és com se situa davant de la dinàmica sobiranisme-regionalisme. Perquè el camí del mig, el federalisme, ha desaparegut. Per això, però, ha d’assumir la realitat que ell mateix ha ajudat a crear: la situació del PSC l’ha creat el PSC.

 

. La gran Enciclopèdia Catalana: crònica d’una aventura (Marta Vallverdú) Jordi Pujol desconfia del decantament excessiu cap a l’esquerra de la futura redacció, i li retreu a Jordi Carbonell: “Tu escriuràs un article curt sobre Prat de la Riba i un de llarg sobre Comorera”.

 

. L’agresta bellesa de l’exclusió (Simona Skrabec) La crònica siciliana de Carlo Levi mostra la seva incapacitat de mirar-se el món amb indiferència.

 

. L’art de la trama (Vicenç Pagès Jordà) La nova novel·la de Ian McEwan, curta i condensada s’emmarca en un debat sobre la renovació de les fonts d’energia.

 

. Catalanisme deucentista, una bona troballa? (Albert Fabà). Ferran Mascarell aplega en un volum els seus articles de reflexió política on defensa una reformulació del catalanisme. El principal problema polític de Catalunya es que els supòsits ideològics i les premisses conceptuals fonamentals del vell catalanisme han caducat.

 

. L’aparador. “Memòries d’un somni”, Amadeu Cuito, Quaderns Crema. “Atentament. Lectures crítiques”, Joan Triadú, Proa. “Muerte y vida de las grandes ciudades” Jane Jacobs, Editorial Capitán Swing. “Cartes a Mercè Rodoreda”, Armand Obiols, Fundació La Mirada.

 

L’Avenç. Número 370. Juliol-Agost 2011. 5’95 euros. 80 planes. Edita L’Avenç – La Magrana. Barcelona.

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!