Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

21 de maig de 2012
1 comentari

La Barcelona metropolitana sota l?escàner social (L?Avenç)

On es troba el plaer de la lectura? Quina és l’especificitat de la literatura? I quin espai ocupa avui la literatura dins el panorama de la cultura? Aquests són alguns dels interrogants que planteja l’entrevista amb Jordi Castellanos, un dels més destacats historiadors de la literatura catalana contemporània i codirector d’”Els Marges”. El centenari de la publicació de “La vida i la mort d’en Jordi Fraginals”, coincidint amb la recuperació teatral de “Rei i senyor”, porta Margarida Casacuberta a reivindicar el caràcter modern de l’obra de Pous i Pagès. A més de les seccions habituals de ressenya cultural, en aquest número trobareu també un avançament editorial del darrer llibre de Tony Judt, unes memòries sobre el “seu” segle XX (…)

 

. Editorial. L’entelèquia de la cultura. En els darrers anys, hem aconseguit una continuïtat que la cultura catalana no havia tingut mai en l’època contemporània. La consciència de la seva fragilitat, i de l’escassetat de recursos, ens obliga a moure’ns, a acceptar la necessitat de determinats canvis, però amb ens convida a rebel·lar-nos contra l’ofec.

 

. El jueu que interpel·la. (Tony Judt) La Magrana publica les memòries intel·lectuals de Tony Judt, Pensar el segle XX, en conversa amb Timothy Snyder. Us n’oferim un fragment del primer capítol.

 

. L’esquerra valenciana del declivi a la recomposició. (Jordi Muñoz). La crisi del socialisme valencià és total, abasta totes les dimensions.

 

. Menéndez Pelayo i Catalunya. (Mario Crespo López). Menéndez Pelayo no havia estat, com altres autors “castellans”, un escriptor aliè a la realitat catalana: hi havia viscut, n’havia après la llengua, hi havia entaulat amistats entranyables.

 

. De la Marca hispànica a la catalana. (Mary Ann Newman). Abans el “New York Times” es feia un embolic per explicar què era Catalunya. Ara dóna per sentat que els seus lectors sabran què és Catalonia i Catalan. I ara que ho sabem, les notícies no són totes de color de rosa. Però no és dolent, això.

 

. Jordi Castellanos. La literatura com a investigació permanent. (Josep M. Muñoz). “Estic absolutament convençut que hi havia una diferencia social, dintre de la gent polititzada, entre aquells que militaven al PSUC i els altres, que n’estàvem una mica marginats”.

 

. Abdon Terrades i els primers moviments democràtics. (Jaume Guillamet). El primer republicanisme és un moviment popular, format per petits professionals i comerciants, menestrals, artesans i treballadors, amb la simpatia de sectors de la classe mitjana que es diuen simplement demòcrates.

 

. La Barcelona metropolitana sota l’escàner social. (Xavier Casals). En termes globals, el protagonisme de la classe treballadora ha minvat d’ençà la fi de la Transició i la seva generació actual adopta actituds conservadores, tot i que s’adverteix una radicalització en dues direccions. Un sector tendeix a assumir posicions ultradretanes i es posiciona a la defensiva davant fets com la immigració. No obstant això, un altre sector sembla radicalitzar-se cap a l’esquerra, com testimoniaria el moviment dels “indignats”.

 

. Narrar el to d’una època. (Lluís Muntada). La hibridació entre els recursos de la ficció i l’exposició radical de la realitat fan que l’obra de Jordi Coca, per dir-ho a la manera de Vargas Llosa, sigui una encomiable “mentida vertadera” sobre l’època contemporània.

 

 . L’Avenç. Número 379. Maig 2012. 5’95 euros. 72 planes. Edita L’Avenç – La Magrana. Barcelona.

http://twitter.com/perermerono

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!