VARIACIONS

El món segons Pep Montes

19 de febrer de 2008
Sense categoria
0 comentaris

L’enciclopèdia viqui

La Viquipèdia fa enveja, és clar, i els dirigents de l’Enciclopèdia Catalana, a la vista que el ritme d’innovació a la xarxa els deixa enrera, han decidit fer una passa endavant, gens anecdòtica, per obrir els seus fons, tresors acumulats, a tothom, a través de la xarxa. Aquest matí han fet la presentació de la nova enciclopèdia lliure en linia, davant de la premsa i a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, i han assegurat que per a la cultura catalana això que ha passt avui és comparable a la revolució que es va produir ara fa quaranta anys, quan es va editar el primer fascicle de l’Enciclopèdia Catalana.

L’invent l’han batejat de la manera més simple però també més òbvia: l’enciclopèdia. I punt. Tenen la seguretat que no hi ha al món una altra enciclopèdia amb apòstrof i accent obert, de manera que han assumit que la denominació genèrica és la seva. La nostra, que dirien a la tele. I volen fer renèixer aquella màxima segons la qual pretenen explicar el món en català i intenten explicar Catalunya al món.

Acaben d’entrar, com qui no vol, al món de la Wikinomia,  concepte recent que intenta explicar els nous fenòmens econòmics associats al treball en xarxa, a la cooperació tecnològica lliure més enllà de les fronteres, pressumpta ocasió de negoci per a les empreses anomenades "intel·ligents". Jo mateix us en feia cinc cèntims, uns quants posts enrera, ressenyant el llibre que du per títol el nou fenomén: Wikinomics.

Així doncs, sembla que Enciclopèdia Catalana vol entrar al món de les empreses intel·ligents. No és poca cosa, però també s’ha de dir que la seva entrada és parcial i amb limitacions, segurament els mateixos límits que ells mateixos es marquen a l’hora d’assumir la nova tendència econòmica. És, efectivament, una gran aportació a la xarxa poder accedir a tots els fons de l’Enciclopèdia de forma lliure i gratuïta, però no acaben de fer la passa d’obrir els seus continguts a l’aportació espontània dels usuaris i navegants, de la mateixa manera que ho fa l’exitosa Viquipèdia. Ens han explicat aquest matí que no volen posar en el portal del seu nou servei un missatge que digui que no es fan responsables dels continguts. Ells sí que se’n fan responsables, i defensen que els continguts llançats a la xarxa des de l’enciclopèdia estan contrastats i són de la màxima fiabilitat.

Sobta veure que no s’han plantejat ni tan sols obrir un espai paral·lel, limitat i diferenciat dels continguts de generació corporativa, en el qual s’experimenti amb la possibilitat que la gran aportació catalana als continguts enciclopèdics universals s’obri a la multiplicació d’entrades lliures, generades pels propis usuaris. Ni que fos a tall d’experiment, s’agrairia.

Però potser ja seria massa innovació d’una sola tacada. Donem-los la benvinguda i dediquem-nos a gaudir de la novetat, que és prou espectacular; usem-la, comprovem-ne l’eficàcia i l’utilitat, i comencem a suggerir-los des de demà mateix que facin més passes cap a la noves formes de coneixement cooperatiu, en mans de la tecnologia, amb un pèl més de gosadia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!